• Business

    ΔΕΗ: Μετά την χρεωκοπία κάνουν σαφάρι για την είσπραξη εσόδων με εξώδικα σε πελάτες


    Μπορεί η ΔΕΗ να μην κατάφερε να κάνει τη  ΛΑΡΚΟ… να  πληρώνει τα 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα που οφείλει με βάση τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, όμως συνεχίζει τη μάχη με τα ληξιπρόθεσμα και βάζει τώρα στο στόχαστρο τους κακοπληρωτές καταναλωτές που έχουν αφήσει χρέη στη ΔΕΗ και είτε έχουν σταματήσει να ηλεκτροδοτούνται εντελώς είτε έχουν μεταφερθεί σε άλλους παρόχους.

    Για να καλύψει τις τρύπες και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα  η ΔΕΗ, στοχεύει πλέον σε αυτούς και   ξεκινά την αποστολή εξώδικων στους περίπου 890 χιλιάδες τελικούς πελάτες, οι οποίοι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι για τις οφειλές αυτές ΔΕΗ εγγράψει προβλέψεις στον ισολογισμό της με αποτέλεσμα όποιο ποσό τελικά  αντληθεί θα ενισχύσει θετικά τον ισολογισμό της.

    Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό η εταιρεία θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό εντός του Ιουλίου ώστε η εταιρεία να προσλάβει 40 εργολαβικούς εργαζόμενους  οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα κληθούν να προετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά νομό, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της εταιρείας   στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τη χορήγηση δανείου από την Παρευξείνια Τράπεζα . Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία, αναθέτοντας σε τρεις εργολάβους, έναν για Αθήνα Θεσσαλονίκη, έναν για την υπόλοιπη ηπειρωτική  Ελλάδα και έναν για  τα νησιά, προκειμένου να αναλάβει την είσπραξη των οφειλομένων, εξασφαλίζοντας ένα μικρό ποσοστό από την είσπραξη.

    Ακόμη όμως και όσες οφειλές αποδειχθούν ανεπίδεκτες είσπραξης, μπορούν να ελαφρύνουν την εταιρεία   αφού τότε μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή τους, συμψηφίζοντας το φόρο εισοδήματος που έχει ήδη καταβληθεί (29%)

    Η εκκαθάριση των οφειλομένων από τους τελικούς πελάτες, είναι μια διαδικασία που εκτιμάται ότι είναι εξάλλου απαραίτητη στο πλαίσιο της προετοιμασίας  της διαδικασίας  τιτλοποίησης των οφειλών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών  η ΔΕΗ προσβλέπει στην είσπραξη ενός ποσού της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι.



    ΣΧΟΛΙΑ