• Business

    ΔΕΗ: Επενδυτικό κάλεσμα Στάσση στις ΗΠΑ – Ζητεί στήριξη των Αμερικανών για την επέκταση στη Ν.Α. Ευρώπη

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος ΔΕΗ


    Κάλεσμα για επενδυτική και πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ ώστε να πετύχει η ΔΕΗ στον ρόλο που πρόκειται να παίξει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο CSIS Energy Security and Geopolitics Conference.

    Το CSIS είναι ο κορυφαίο think tank στον παγκόσμιο διάλογο για την ανάπτυξη στρατηγικών ιδεών και  λύσεων πολιτικής, παρακολουθεί και αναλύει πληροφορίες για τους κινδύνους για την ασφάλεια και παρουσιάζει τις προτάσεις του στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.

    Απευθυνόμενος στο εξειδικευμένο και υψηλής επιρροής κοινό, ο Γιώργος Στάσσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ΔΕΗ για περισσότερες συνέργειες και στενότερη σχέση με τους πέραν του Ατλαντικού partners, εννοώντας ότι χρειάζεται επενδυτική αλλά και πολιτική στήριξη για να πετύχει η ισχυρή ελληνική εταιρεία τα σχέδιά της, στις χώρες που θέλει να επεκταθεί.

    «Στη ΔΕΗ είμαστε αφοσιωμένοι στο να είμαστε μια δύναμη σταθερότητας, ενώ προχωράμε την ενεργειακή μετάβαση μπροστά. Για να το πετύχουμε αυτό η συνεισφορά των συνεργατών μας, συμπεριλαμβανομένων των υπεραντλαντικών, πρέπει να επεκταθεί καθώς περισσότερες είναι οι συνέργειες που έρχονται από αυτές που είχαμε στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

    Γιατί, τα σχέδια της ΔΕΗ για ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, απαιτούν και την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, που σημειώνεται ότι έχουν έντονο ενδιαφέρον τους για την περιοχή και ειδικά για την Αλεξανδρούπολη μια περιοχή ειδικού βάρους για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

    Συμπλέοντας με τους αμερικάνικους στόχους επιρροής, η ΔΕΗ μπορεί να ενισχύσει το αποτύπωμά της και να επιταχύνει τα σχέδιά της.

    Η ΔΕΗ είναι ιδανική για να πρωταγωνιστήσει στη Ν.Α. Ευρώπη

    Αφού αναφέρθηκε στο σύνθετο ενεργειακό τοπίο των Βαλκανίων, ο Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ που είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος και έχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη πράσινων έργων, πράσινων υποδομών και στις ενεργειακών υπηρεσιών και όπως είπε βρίσκεται στην ιδανική θέση για να καθοδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανοτολική Ευρώπη.

    Σημείωσε ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουμε ηλεκτρικά συστήματα σε διαφορετικές συνθήκες, από το λιγότερο ανεξάρτητο σύστημα της Ρουμανίας, στο περισσότερο αυτόνομο της Βουλγαρίας, χώρες που έχουν και οι δύο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και ακόμη σημαντικά θέματα κόστους ενέργειας, χώρες στις οποίες γίνονται μεγάλοι ενεργειακοί μετασχηματισμοί, όπως η Ελλάδα, χώρες σταθερές πολιτικά και μέλη της ΕΕ, και άλλες που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις όπως η Ουκρανία.

    «Στη ΔΕΗ», τόνισε, «ξέρουμε πώς να αναπτύξουμε τις ΑΠΕ και τις υποδομές ευελιξίας, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα διανομής ενέργειας και τελικά πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση σε μια προσιτή τιμή. Ξέρουμε και τη σημασία των συνεργασιών, και τι χρειάζεται ένα ενεργειακό σύστημα να κάνει την πράσινη μετάβαση αλλά και να παραμείνει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας αλλά και το κύριο κίνητρο πίσω από όλες μας τις αποφάσεις», είπε.

    Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωρεί την επένδυσή στην Αλεξανδρούπολη (στη μονάδα φυσικού αερίου), μια περιοχή που όπως είπε είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία της Enel στη Ρουμανία που την έκανε τον ισχυρότερο ενεργειακό παίκτη στην περιοχή με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

    «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι μπροστά και στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης και η μετάβαση γίνεται σε πραγματικό χρόνο την κάθε στιγμή της κάθε μέρας και κάθε χρόνο. Πρέπει να κρατάμε τα φώτα αναμμένα και ταυτόχρονα να μετασχηματίζουμε μαζικά το ηλεκτρικό μας σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει συμμαχίες

    Ο κ. Γιώργος Στάσσης, αναφέρθηκε, επίσης,  στη σημασία των συμμαχιών για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές ηλεκτρικό σύστημα στην Ευρώπη,  και τόνισε ότι η συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη. «Νομίζω ότι το κοινό μας ταξίδι είναι πιο ασφαλές μαζί ενώ αν κάνουμε το ταξίδι μόνοι μας είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ», είπε.

    Μιλώντας για την ασφάλεια εφοδιασμού, σημείωσε, ότι στη σημερινή εποχή έχει αλλάξει νόημα.

    «Τα γεωπολιτικά και η πολιτική σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και το ανάποδο. Αυτό αποδείχθηκε από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση με μεγάλο κόστος και μας έκανε να επανακαθορίσουμε τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού, μια έννοια που εξελίχθηκε από την έννοια της χρήση των εγχώριων αποθεμάτων για την ικανοποίηση των τοπικών ενεργειακών αναγκών στην έννοια του 20ου αιώνα, που σημαίνει τις εμπορικές σχέσεις με χώρες που έχουν πληθώρα ενεργειακών πηγών», είπε.

    Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια που δημιουργεί η εξάρτηση από την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    «Η μεγάλη ανάπτυξη των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια είναι κλειδί για ένα κόσμο κλιματικά ασφαλή. Την ίδια στιγμή η πράσινη ενέργεια που παράγεται στην ίδια την Ευρώπη αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού.

    Υπάρχουν, όμως όρια στο πόσο μπορεί μια χώρα να έχει αποκλειστικά πράσινη ενέργεια κι αυτό γιατί το ηλεκτρικό σύστημα χρειάζεται και ευελιξία για να εξασφαλίζεται η ευστάθεια η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα.

    Η ευελιξία εξασφαλίζεται με την αποθήκευση, και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και τις κρίσιμες υποδομές, όπως ανθεκτικά δίκτυα τις διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών».

    Αυτή η στροφή στην πράσινη ενέργεια, τόνισε, δημιουργεί νέες πολυπλοκότητες στην ασφάλεια εφοδιασμού, μια σειρά νέων παραγόντων όπως η διαθεσιμότητα και η διαχείριση των κρίσιμων πρώτων υλών, την ικανότητα παραγωγής πράσινων τεχνολογιών και η διαθεσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, τώρα αναδύονται ως προτεραιότητες.

    Κλιματική κρίση και ασφάλεια εφοδιασμού

    Τέλος σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ενεργειακό τομέα και τον κόσμο, αφού από τη μια πλευρά έχουμε τις ανησυχητικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης που καλούν για πολυδιάστατες πολιτικές κλιματικής προσαρμογής και από την άλλη κυριαρχεί η αυξημένης σημασίας υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού.

    Και τόνισε ότι δεν είναι μόνο η επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθούμε σε κάθε μια από τις δύο αυτές προκλήσεις που μας επηρεάζουν, αλλά κυρίως την αλληλεπίδρασή τους, και το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα πλανήτη στον οποίο θα μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την πρόσβασή μας στην ενέργεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Μητρόπουλος (Φυσικό Αέριο): Ρεκόρ νέων πελατών – Δίνουμε έμφαση στις καλές τιμές

    Zdeněk Sobotka (SOLEK): Γιατί πρέπει να αλλάξει η τιμολόγηση ενέργειας – Επενδύουμε σε υβριδικά έργα και αποθήκευση στην Ελλάδα

    Γιατί Τιτάν και Cenergy επενδύουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ