• Business

    Γιατί Τιτάν και Cenergy επενδύουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Titan Cement International) - Ιπποκράτης-Ιωάννης Στασινόπουλος (όμιλος Viohalco)

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Titan Cement International) – Ιπποκράτης – Ιωάννης Στασινόπουλος (όμιλος Viohalco)


    ΤΙΤΑΝ και CENERGY δρομολογούν δύο μεγάλες επενδύσεις πέραν του Ατλαντικού, αποτέλεσμα των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου των ΗΠΑ, IRA, για επιδότηση μέρους της επένδυσης για επενδύσεις σε προϊόντα ενεργειακής μετάβασης.

    Δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, η βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου ΤΙΤΑΝ και η βιομηχανία παραγωγής καλωδίων CENERGY που θέλουν να ενισχύσουν την παραγωγική τους δυνατότητα σε προϊόντα ενεργειακής μετάβασης, των οποίων η ζήτηση αυξάνεται διαρκώς καθώς ενισχύουν την προσπάθεια προς μια οικονομία χαμηλότερου αποτυπώματος.

    Η επιδότηση των επενδύσεων ανέρχεται σε 61,7 εκ. δολάρια για την ΤΙΤΑΝ και 58 εκ. δολάρια για τη CENERGY, μια στήριξη που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ οι νέες επενδύσεις.

    Από την άλλη πλευρά η επιλογή των δύο ελληνικών βιομηχανιών από το αμερικάνικο υπουργείο Ενέργειας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την προοπτική και το διεθνές τους αποτύπωμα.

    ΤΙΤΑΝ: Προϊόντα για βιώσιμες υποδομές

    Η παραγωγή τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, αποτελεί σταθερά τη στρατηγική του ΤΙΤΑΝ για τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

    Η επιλογή της Αμερικής ως βάση για τη νέα επένδυση της εταιρείας συνδέεται με τα κίνητρα που δίνει  ο νέος νόμος των ΗΠΑ, που επιθυμεί και πετυχαίνει να κάνει τις ΗΠΑ πόλο έλξης των νέων βιομηχανικών επενδύσεων.

    Το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Roanoke του Τιτάνα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ επιλέχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.

    Η υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, ο ΤΙΤΑΝ θα υποστηρίξει το έργο με πρόσθετες επενδύσεις.

    Η επιλογή του έργου του Τιτάνα υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2 στο πλαίσιο του φιλόδοξου στόχου του για την παραγωγή σκυροδέματος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

    Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας εναρμονίζεται με τη στρατηγική του Τιτάνα για το 2026 για πράσινη ανάπτυξη, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα που προσφέρει στους πελάτες του, θέτoντας ένα νέο πρότυπο για την κατασκευή γεφυρών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων κρίσιμων έργων υποδομής.

    Ο κ. Βασίλης Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Titan America, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που επιλεχθήκαμε να είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, της πρώτης στις ΗΠΑ, με στόχο την παραγωγή τσιμέντου με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Μέσω προηγμένων τεχνολογιών μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, θα συμβάλλουμε καθοριστικά σε μια βιομηχανία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

    Το έργο αποτελεί μέρος του, ύψους 6,3 δισ. δολαρίων, προγράμματος βιομηχανικής απανθρακοποίησης στις ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Καθαρής Ενέργειας (OCED) του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας και επικεντρώνεται στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

    Ο κ. Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για πράσινη ανάπτυξη και συγκεκριμένα με τη στρατηγική προτεραιότητά μας για προώθηση των τσιμεντοειδών υλικών, αξιοποιώντας την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

    Σε συνέχεια της επιτυχημένης πιλοτικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιό μας στην Πάτρα, τώρα θα αναπτύξουμε σε μεγάλη κλίμακα την τεχνολογία θερμικά ενεργοποιημένων αργίλων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Καθοδηγούμενοι από την αφοσίωσή μας στις βιώσιμες λύσεις, βρισκόμαστε μεταξύ των πρωτοπόρων στη μετάβαση προς μια βιομηχανία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα».

    Cenergy Holdings: Με την Hellenic Cables Americas δρομολογεί επένδυση 300 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ

    Οι μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα που ήδη πραγματοποιούνται και οι πολλαπλάσιες επενδύσεις που απαιτούνται για διασυνδέσεις βασικού δικτύου αλλά και για τη διασύνδεση των νέων έργων ΑΠΕ και των πολλών υπεράκτιων πάρκων που αναμένεται να δημιουργηθούν δημιουργεί μια αυξανόμενη ζήτηση για καλώδια υψηλής τάσης.

    Η αυξανόμενη ζήτηση οδηγεί σε υπερκάλυψη της παραγωγική δυνατότητας των μεγάλων βιομηχανιών καλωδίων που προγραμματίζουν νέες επενδύσεις για να ανταποκριθούν στις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες της αγοράς.

    Στο πλαίσιο αυτό η Cenergy που αποτελεί μια από τις λίγες βιομηχανίες στον κόσμο που παράγουν τα υψηλής τεχνολογίας καλώδια, και δρομολογεί την κατασκευή  νέας μονάδας, επένδυσης 300 εκ. ευρώ, που θα παράγει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η νέα μονάδα, σχεδιάζεται να γίνει στις ΗΠΑ, τελεί υπό την αίρεση λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης, και θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία. Η επιλογή των ΗΠΑ για τη νέα μονάδα,

    Όπως ανακοίνωσε χθες η Cenergy Holdings SA,  η θυγατρική της στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

    Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αυτής επένδυσης, η Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project).

    Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων την ενημέρωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προαναφερθείσα μονάδα.

    Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ενδελεχής διαδικασία ελέγχου (due diligence process) που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, η Hellenic Cables Americas σκοπεύει να προβεί στην αγορά  ακινήτου  στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου (38 acres).

    Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 8 εβδομάδων υπό την προϋπόθεση λήψης των συνήθων σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Τιτάν: Αμερικανική επιχορήγηση για τσιμέντο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα

    Cenergy Holdings: Επένδυση 300 εκατ. δολ. της Hellenic Cables στις ΗΠΑ

    Βραχυκύκλωμα στις ΑΠΕ: Γιατί καταναλωτές και επενδυτές, θα πληρώσουν ακριβά τις μηδενικές τιμές – Ποιοι κερδίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ