• Business

    Zdeněk Sobotka (SOLEK): Γιατί πρέπει να αλλάξει η τιμολόγηση ενέργειας – Επενδύουμε σε υβριδικά έργα και αποθήκευση στην Ελλάδα

    Ο Τσέχος επιχειρηματίας Zdeněk Sobotka

    Ο Τσέχος επιχειρηματίας Zdeněk Sobotka


    Ο Τσέχος επιχειρηματίας Zdeněk Sobotka βρέθηκε στην Αθήνα για τη συνάντηση των θυγατρικών της SOLEK σε 8 χώρες και μίλησε στο mononews.gr για τους στόχους της τσεχικής εταιρείας για την Ελλάδα και τις προοπτικές της αγοράς των ΑΠΕ.

    Όπως αναφέρει, ο τομέας των ΑΠΕ στην Ελλάδα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών, καθώς μπορεί σήμερα η παραγωγή πράσινης ενέργειας να ξεπερνάει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα μηδενικές τιμές και περικοπές, όμως ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων που συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας με αποθήκευση, διατηρεί την ελκυστικότητά του.

    Όσον αφορά το πρόβλημα των περικοπών και των μηδενικών τιμών που πλήττει τις επενδύσεις ΑΠΕ σήμερα σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται όταν η διείσδυση των ΑΠΕ είναι μεγάλη και δεν υπάρχει αποθήκευση και τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης της ενέργειας στη χονδρική ώστε η τιμή ενέργειας και να μη βασίζεται στη spot market στην αγορά χονδρικής, αλλά στο μέσο κόστος των PPA. Και σημειώνει ότι το πρόβλημα των περικοπών, για να επιλυθεί χρειάζεται αποθήκευση ενέργειας.

    Η SOLEK HOLDING SE δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, έχει 14 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σήμερα έχει παρουσία σε 8 χώρες.

    Ποια είναι η παρουσία της εταιρείας στις ΑΠΕ και ποιοι οι στόχοι σας;

     Η  SOLEK δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την ιδιοκτησία και τη λειτουργία (IPP) ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Επίσης, διαχειρίζεται ενεργά και διατηρεί ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας που είτε κατέχει άμεσα είτε ανήκουν σε τρίτους.

    Επίκεντρο της δραστηριότητας της SOLEK είναι η Χιλή, όπου διαχειρίζεται σχεδόν 40 φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 250 MW.

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ανάπτυξης, η SOLEK επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σερβία, η Ελλάδα και οι βαλκανικές χώρες, ενώ διατηρεί ισχυρή παρουσία στη Λατινική Αμερική, όπου πρόσφατα εισήλθε με επιτυχία στην αγορά της Κολομβίας.

    Το 2021 η SOLEK υπέγραψε μια συμφωνία ορόσημο με τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς BlackRock και Nala Renewables για την κατασκευή και λειτουργία (O&M) 2 φωτοβολταϊκών έργων χαρτοφυλακίου στη Χιλή.

    Επιπλέον, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την επενδυτική τράπεζα Natixis και την εταιρεία CIFI για να δημιουργήσει το δικό της χαρτοφυλάκιο έργων επίσης στη Χιλή.

    Συναντιόμαστε δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο για τα σχέδια για την επόμενη χρονιά και την άνοιξη για τα σχέδια της πενταετίας. Στόχος μας είναι να προσθέσουμε 1,5 GW ισχύος στην Ευρώπη στην επόμενη 5ετία δηλαδή που θα είναι σε λειτουργία το 2028, ηλιακά πάρκα και μπαταρίες.

    Ποια είναι τα σχέδιά σας για την Ελλάδα; Μπορούν να είναι αποδοτικές ακόμη οι επενδύσεις σε ΑΠΕ;

    Στην Ελλάδα εξασφαλίσαμε ταρίφα στο δεύτερο διαγωνισμό για αποθήκευση ενέργειας για ένα έργο ισχύος 18 ΜW, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

    Σχεδιάζουμε και άλλα έργα αποθήκευσης και θα συμμετέχουμε και στον επόμενο διαγωνισμό με έργα από 20MW έως 60 MW.

    Στην Ελλάδα θέλουμε να αναπτυχθούμε με υβριδικά έργα που συνδυάζουν φωτοβολταϊκά με μπαταρίες. Ξεκινάμε με την αδειοδότηση ενός έργου 140 MW με μπαταρίες στην Κεντρική Ελλάδα και θα ακολουθήσουν και άλλα.

    Το πρόβλημα των περικοπών και των χαμηλών τιμών το συναντάμε στις ανεπτυγμένες αγορές στις ΑΠΕ, όπως στην Ιβηρική, όπου η μέση τιμή είναι τα 10 ευρώ/Mwh και γίνονται περικοπές.

    Το πρόβλημα είναι ότι όταν η διείσδυση των ΑΠΕ είναι μεγάλη πρέπει να αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης της ενέργειας στη χονδρική. Πιστεύω ότι πρέπει η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει το μηχανισμό που καθορίζει την τιμή ενέργειας και να μη βασίζεται στο spot market αλλά στο καλάθι των PPA.

    Κι αυτό γιατί στα PPA περιλαμβάνεται το κόστος επένδυσης στην τιμή της ενέργειας, ενώ στο spot market μόνο το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζεται το επενδυτικό κόστος.

    Γίνεται συζήτηση και πιέσεις στην Κομισιόν, να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης ενέργειας. Στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι ανάλογες με την Ιβηρική, ο καιρός ευνοεί την παραγωγή των ΑΠΕ και όπως και στην Ισπανία τις ώρες της μεγάλης παραγωγής ενέργειας οι τιμές πιέζονται πολύ και έχουμε και περικοπές.

    Το πρόβλημα των περικοπών, για να επιλυθεί χρειάζεται αποθήκευση. Πιστεύω ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, πλέον αφορά την αποθήκευση γι αυτό και εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για υβριδικά έργα και έργα αποθήκευσης.

    Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη του τομέα αποθήκευσης και μαζί και των ΑΠΕ αφού όταν θα λειτουργήσουν θα αντικαταστήσουν την ενέργεια που σήμερα παράγεται από τις μονάδες φυσικού αερίου.

    Οι μονάδες φυσικού αερίου θα χρειάζονται μελλοντικά στην αγορά μόνο για να καλύπτουν εφεδρικά τις ανάγκες του συστήματος και η αντικατάστασή τους από την πράσινη ενέργεια που θα διοχετεύουν στην αγορά οι μπαταρίες δημιουργεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία στην αποθήκευση ενέργειας.

    Τα έργα στην αποθήκευση μπορούν να είναι βιώσιμα και αποδοτικά, καθώς, θα μειωθεί το κόστος επένδυσης στην μπαταρία, με αποτέλεσμα να γίνετια πολύ πιο γρήγορα η απόσβεση της επένδυσης και να γίνεται πιο εύκολα αποδοτικό το έργο.

    Διαβάστε επίσης:

    Βραχυκύκλωμα στις ΑΠΕ: Γιατί καταναλωτές και επενδυτές, θα πληρώσουν ακριβά τις μηδενικές τιμές- Ποιοι κερδίζουν

    ΥΠΕΝ: Ισχυρή ζήτηση για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι

    Mytilineos: Με ταχεία αδειοδότηση 167 φ/β ισχύος 1,4 GW – Προς νέες συμφωνίες στις ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ