• Business

    ΔΕΗ: Απαντά στον ανταγωνισμό με νέα τιμολογιακή πολιτική

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Νέος κύκλος ανταγωνισμού ξεκινά μεταξύ των προμηθευτών ενέργειας με στόχο τους συνεπείς πελάτες και η ΔΕΗ απαντά στην μείωση τιμών που ξεκίνησαν οι ανταγωνιστές της και  θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες τη νέα της εμπορική πολιτική.Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος τον τελευταίο μήνα  παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις επί των τιμολογίων ρεύματος με αποτέλεσμα η κιλοβατώρα να πέφτει στα επίπεδα των νυχτερινών χρεώσεων. Οι εκπτώσεις αυτές αφορούν τους νέους πελάτες κι εφόσον είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

    Εξάλλου το μειωμένο κόστος ρεύματος στη χονδρική αγορά δίνει το περιθώριο στη ΔΕΗ όπως και σε όλες τις εταιρείες ρεύματος για εκπτώσεις και μειωμένες τιμές ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον μήνα Μάιο η μέση  Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού)  έκλεισε στα 34,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν στα 65,91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 48%. Η τιμή αυτή αντανακλά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συμμετέχουν στο σύστημα.

    Στις 27 Ιουνίου θα ανακοινωθεί

    Τη νέα τιμολογιακή πολιτική, με την οποία ουσιαστικά θα συνεχίσει μέρος των εκπτώσεων που εισήγαγε στις 26 Μαρτίου λόγω της πανδημίας, θα τη  θέσει σε ισχύ από τις 27 Ιουνίου η ΔΕΗ, από τη στιγμή δηλαδή που λήγει (στις 26 Ιουνίου) η περίοδος των έκτακτων μέτρων που εισήγαγε η επιχείρηση για την κρίση του κορωνοϊού.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία στο τρίμηνο αυτό, κατά το οποίο έλαβε τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του lockdown, κατήργησε την υψηλή χρέωση των 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις άνω των 2.000 kWh. Έτσι τόσο αυτό το κλιμάκιο όσο και εκείνο κάτω των 2.000 kWh χρεώνεται με την τιμή των 0,11058 ευρώ ανά kWh.

    Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να διατηρήσει τη διαφορετική και υψηλότερη χρέωση  της κλίμακας των καταναλώσεων άνω των 2.000 kWh και καθιερώνει ενιαίο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τους πελάτες της χαμηλής τάσης. Έτσι βγαίνει η έκπτωση 8% για τις καταναλώσεις άνω των 2.000 kWh.

    Κάποιες από τις εκπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν και κάποιες όχι ενώ θα προστεθούν και κάποια νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες.



    ΣΧΟΛΙΑ