• Business

    Creta Farms: Παζάρια τραπεζών – βασικών μετόχων υπό το βλέμμα του Άδωνι

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθεί λύση για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στην Creta Farms, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της εταιρείας.

    Πιστώτριες τράπεζες και βασικοί μέτοχοι είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, την οποία παρακολουθεί στενά και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί οι δύο πλευρές.

    Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι οι εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες για να εκταμιεύσουν νέα κεφάλαια, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, προς την εταιρεία. Εξασφαλίσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην ενεχυρίαση των μετοχών που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι της αλλαντοβιομηχανίας.

    Η πρόσθετη χρηματοδότηση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της εταιρείας και να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία που σήμερα φυτοζωεί λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες φαίνεται να επιμένουν στην αρχική θέση τους για πλήρη ενεχυρίαση των μετοχών και των δύο μετόχων, την ώρα που στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από την πλευρά του Μάνου Δομαζάκι, προέδρου και βασικού μετόχου της Creta Farms, για ενεχυρίαση, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Παρ’ όλα αυτά, κύκλοι της διοίκησης της Creta Farms υποστηρίζουν πως η πρόταση του Μάνου Δομαζάκι έγινε κατ’ αρχήν δεκτή, σε προφορικό όμως επίπεδο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ακόμη δεν έχει αρχίσει καμία διαδικασία προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Οι προϋποθέσεις που φέρεται να έθεσε στις τράπεζες ο Μάνος Δομαζάκις είναι να ασκεί ο ίδιος τα δικαιώματα ψήφου για όλα τα θέματα, εκτός αυτών που σχετίζονται με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Μια διαδικασία που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η EY.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν την πρόταση του Μάνου Δομαζάκι υποστηρίζει και ο έτερος βασικός μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι χωρίς τη συναίνεση και του δεύτερου μετόχου, οι πιστώτριες τράπεζες είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν οποιαδήποτε πρόταση, καθώς δεν τους εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο.



    ΣΧΟΛΙΑ