• Business

    Creta Farms: Οι ύστατες προσπάθειες για χρηματοδότηση, οι τράπεζες και το «χαρτί Δουζόγλου»

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ύστατες προσπάθειες για να κρατηθεί ζωντανή η Creta Farms.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση με την εκταμίευση ενδιάμεσης χρηματοδότησης και να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή από την EY.

    Οι πιστώτριες τράπεζες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, επιμένουν στη θέση πως δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν νέα κεφάλαια προς την εταιρεία, εάν δεν λάβουν αυξημένες διασφαλίσεις από τους αδελφούς Δομαζάκη, που είναι οι βασικοί μέτοχοι. Λέγεται μάλιστα πως δεν συζητάνε τίποτα άλλο, πέρα από την ενεχυρίαση των μετόχων των βασικών μετόχων ενώ απορρίπτουν τις προτάσεις περί ενεχυρίασης σημάτων της εταιρείας.

    Να σημειωθεί ότι η συνολική έκθεση των τραπεζών αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ στους πιστωτές ανήκει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 15 εκατ. ευρώ. Η τελευταία πάντως κρατά σιγήν ιχθύος και εμφανίζεται αποστασιοποιημένη από τις εξελίξεις «σάν να μην τρέχει τίποτα», παρ’ ότι πρόκειται για λεφτά των ευρωπαίων φορολογούμενων (το mononews.gr έχει απευθυνθεί στην τράπεζα για να λάβει την επίσημη θέση της χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα).

    Η ενδοοικογενειακή διαμάχη των βασικών μετόχων της εταιρείας, η οποία αναζωπυρώθηκε την τελευταία εβδομάδα με εκτόξευση αλληλοκατηγοριών και εξωδίκων έχει οδηγήσει στα βράχια την άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία. Μάλιστα, θεωρείται θέμα ημερών -όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης- να σταματήσει οριστικά η παραγωγική διαδικασία λόγω έλλειψης των απαραίτητων πρώτων υλών.

    Οι προμηθευτές έχουν κόψει κάθε πίστωση και αρνούνται να τροφοδοτήσουν την εταιρεία, εάν δεν πληρωθούν προκαταβολικά, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της Creta Farms να τείνουν να εκλείψουν οριστικά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή από την ΕΥ.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να ενημερωθούν για την κατάσταση της εταιρείας έχουν δείξει πάνω από 15 επενδυτές, χωρίς ωστόσο αυτό να προδικάζει και την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Εκτιμάται μάλιστα πως υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που αποθαρρύνονται από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης των βασικών μετόχων και κυρίως την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία. Να σημειωθεί πως το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση επενδυτή λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

    Η στάση του Κ. Δομαζάκη και η ΓΣ

    Στο μεταξύ, προς αναβολή, όπως όλα δείχνουν, οδεύει η σημερινή γενική συνέλευση της Creta Farms. Πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις εκτιμούν πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ο ένας εκ των δυο βασικών μετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας δεν έχει καταφέρει παρ’ ότι εξακολουθεί να παίζει το «χαρτί Δουζόγλου» να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των μετόχων, προκειμένου να περάσει τις θέσεις του και ως εκ τούτου θα ζητήσει αναβολή της γενικής συνέλευσης. Κάτι που πάντως μένει να αποδειχθεί, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

    Η αγορά πάντως παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον άλλοτε κραταιό παίκτη στον χώρο των αλλαντικών ενώ τεράστια είναι η αγωνία των 800 και πλέον εργαζομένων της εταιρείας. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να στηρίζουν την εταιρεία και περιμένουν να βρεθεί λύση, έστω και την ύστατη στιγμή.

    Υπενθυμίζεται πως ο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτήρισε κρίσιμη για το μέλλον της Creta Farms την εβδομάδα που διανύουμε.

    «Έχω θέσει στους δύο μετόχους το βασικό δίλημμα και στις τράπεζες τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Εκείνες φυσικά θα αποφασίσουν σε σχέση με τους μετόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης ενώ υπογράμμισε ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ρόλος του είναι διαμεσολαβητικός.

    «Ο πραγματικός στόχος είναι η εταιρεία να μείνει εν λειτουργία, αλλά για να μείνει εν λειτουργία και να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, θα πρέπει να το θέλουν και οι μέτοχοι οι οποίοι θα έχουν και την τελική ευθύνη» πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ