• Business

    Creta Farms: Οι 4 υποψήφιοι επενδυτές και τα 3 αγκάθια για τη διάσωση

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Ισχυρούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσελκύει το εγχείρημα διάσωσης της Creta Farms, η οποία ταλανίζεται από την ενδοοικογενειακή διαμάχη των αδελφών Δομαζάκη.

    Λίγες μέρες μετά την υπογραφή του MoU ανάμεσα στους βασικούς μετόχους και τις πιστώτριες τράπεζες που άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ενδιαφέρον για την κρητική αλλαντοβιομηχανία εκδήλωσαν ήδη τέσσερις επενδυτές.

    Κάτι που επιβεβαίωσε στο mononews.gr ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΥ Ελλάδας, Πάνος Παπάζογλου στο περιθώριο εκδήλωσης για τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά που πραγματοποιήθηκε χθες.

    Όπως είπε ο κ. Παπάζογλου, ανάμεσά τους είναι, όπως έχει άλλωστε γράψει το mononews.gr, ο ισχυρός άνδρας της Chipita και της Νίκας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και ο ομογενής επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου.

    Ο κ. Δουζόγλου είχε συμφωνήσει με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, τον έναν από τους δυο βασικούς μετόχους της εταιρείας, να μπει στην εταιρεία, βάζοντας τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Μια συμφωνία που τελικά δεν προχώρησε.

    Στους ενδιαφερόμενους φέρεται να είναι και αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital, το οποίο έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά: το 2014 εξαγόρασε τον όμιλο Μαΐλλη, το 2018 υπέγραψε συμφωνία με την Aldemar και το 2019 εξαγόρασε δάνειο της Χαλυβουργίας Ελλάδας ύψους 53 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παπάζογλου πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην πορεία να εκδηλώσουν και άλλοι επενδυτές ενδιαφέρον για την κρητική αλλαντοβιομηχανία. Και συγκεκριμένα, όταν αρχίσει να «τρέχει» κανονικά η διαδικασία.

    Όπως είπε, η Creta Farms παρά τα προβλήματα παραμένει ένα δυνατό brand name με ισχυρή παρουσία και απήχηση στην αγορά, ενώ έχει σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Πρόσθεσε δε πως έχει και μια αρκετά πλούσια γκάμα προϊόντων, κάποια εκ των οποίων έχουν τεράστιες προοπτικές, όπως ο γύρος. Μάλιστα, ο κ. Παπάζογλου έδωσε μεγάλες πιθανότητες το deal να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους δεν θα είναι εύκολες. Πιθανά σημεία τριβής, αναμένεται να είναι το ύψος του «κουρέματος» στα δάνεια της επιχείρησης, τα καινούρια χρήματα που θα πρέπει να μπουν στην εταιρεία, καθώς και ο αριθμός των εργαζομένων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 900 και θεωρούνται υπεράριθμοι υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Να σημειωθεί πως η ΕΥ, ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας των βασικών μετόχων της Creta Farms με τις πιστώτριες τράπεζες, με παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη την περασμένη Δευτέρα, ανέλαβε να βρει στρατηγικό επενδυτή για την κρητική αλλαντοβιομηχανία έως την 31η Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα ορίστηκε και CRO, με την ευθύνη να παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται πως η Creta Farms αντιμετώπιζε τους τελευταίους τρεις μήνες οξυμένα προβλήματα ρευστότητας και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των προμηθευτών και πιστωτών της. Μάλιστα, εάν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία (MoU), η επιχείρηση θα έκλεινε μέσα στην εβδομάδα από παντελή έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου προϊόντος. Κάτι που επεσήμανε και ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην στην προσπάθεια διάσωσης της Creta Farms, λέγοντας μεταξύ άλλων πως με την παρέμβασή του έστειλε ένα μήνυμα ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μείνει αδιάφορη όταν παρουσιαστούν πρόβλημα.

    «Κάποιοι με κατήγορησαν για κρατισμό, έκανα απλά μια διαμεσολάβηση… θα ήταν πολύ ωραίο το Κράτος να λειτουργεί αυτόματα, ωστόσο για όσο κάνω αυτή τη δουλειά, θα βοηθάω να σωθούν θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ