• Πολιτική

    Αδωνις Γεωργιάδης: «Το δημόσιο συμφέρον είναι να τρέξουν οι επενδύσεις»- Τι είπε για Ελληνικό, Eldorado και Creta Farms

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Γεωργιάδης για ανατιμήσεις: Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί - Δεν χρειάζεται πανικός


    Την ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων και τη σημασία που αποδίδει η σημερινή κυβέρνηση στη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το συμφέρον επιτάσσει να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, επικαλέστηκε το γνωστό λατινικό ρητό «salus populi suprema lex esto», το οποίο στα ελληνικά σημαίνει ότι «υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία του λαού», για να υπογραμμίσει τη βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στις επενδύσεις στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. «Οι επενδύσεις συνδέονται άμεσα με την επιβίωση του έθνους…», σημείωσε μιλώντας πριν από λίγο στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πολιτική Επικαιρότητα» με τον Φάνη Παπαθανασίου, στην οποία συμμετείχε και ο δημοσιογράφος και εκδότης του mononews, Γιώργος Δημητρομανωλάκης.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την κατάθεση προς ψήφιση εντός του Αυγούστου ενός πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα επιταχύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες και θα βάλει τέλος στην περιττή γραφειοκρατία. Για το πολυνομοσχέδιο, επεσήμανε ο υπουργός, έχει ενημερωθεί ήδη η Τρόικα, η οποία εκφράστηκε θετικά, με τον κ. Κοστέλο να υπογραμμίζει μάλιστα πως οι προωθούμενες παρεμβάσεις είναι περισσότερες και από αυτές που θα ζητούσε το Eurogroup. «Αυτό το κάνουμε για την χώρα μας και όχι για το Eurogroup», ήταν η ανταπάντηση του κ. Γεωργιάδη.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναλύοντας περαιτέρω τα μέτρα που δρομολογούνται για την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ανέφερε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων σε συνεργασία με το ΤΕΕ, όπου ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να ενημερώνεται πλήρως για τον τομέα που τον ενδιαφέρει.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα, πρόσθεσε, θα δώσει στην τήρηση των νόμων που έχουν ψηφισθεί. Ως παράδειγμα έφερε τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου παρουσιάζονται πολλά προβλήματα με την τήρηση των χρονικών περιορισμών που προβλέπονται. Υπάρχουν αιτήματα που εκκρεμούν για πάνω από 9 μήνες, ενώ πρέπει να διεκπεραιώνονται βάση νόμου μέσα σε 45 μέρες. «Όσο είμαι υπουργός, όσοι εμπλέκονται στις επενδύσεις να περιμένουν τηλεφώνημά μου… ακόμη και τον υπάλληλο στο πρωτόκολλο είμαι διατεθειμένος να πάρω, προκειμένου να ξεμπλοκάρω τις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πέρα από τη δημόσια διοίκηση ανάλογη πίεση σκοπεύει να ασκήσει και στις τράπεζες.

    Ο υπουργός ανέφερε πως όλοι πλέον στο εξωτερικό αντιλαμβάνονται πως η κατάσταση άλλαξε, και πως υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν κοροϊδεύει και αποφασισμένη να προωθήσει τις επενδύσεις. Ήδη, ο ίδιος έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις για να συναντηθεί με αρκετούς επενδυτές και να παραβρεθεί σε αρκετά road shows στο εξωτερικό.

    Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε επίσης από τους δημοσιογράφους και για την επένδυση στο Ελληνικό, την Eldorado Gold αλλά και την Creta Farms, στην οποία παρενέβη για να διασωθεί πριν από μερικές μέρες.

    Όσον αφορά στο Ελληνικό, τη μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που λιμνάζει εδώ και πολλά χρόνια, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε πως εργάζεται καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες του για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αδειοδοτικές διαδικασίες και να ξεκινήσει η επένδυση μέσα στο 2019, παρότι υπάρχουν αρκετοί βαθμοί αβεβαιότητας.

    Παραδέχθηκε δε πως είναι ένα αρκετά περίπλοκο και απαιτητικό ζήτημα, καθώς εμπλέκονται επτά συναρμόδια υπουργεία και αναγνώρισε πάντως, η κα. Πέτη Πέρκα, η υπεύθυνη που όρισε ο Αλέξης Τσίπρας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να συντονίσει το έργο, έκανε φιλότιμες προσπάθειες.

    Για τα προβλήματα που ακούγονται πως υπάρχουν ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο project, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η εταιρεία που έχει αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης, η Lamda Development φαίνεται δεσμευμένη. Μάλιστα, τόνισε πως την θεωρεί σοβαρή και αξιόπιστη εταιρεία, με τους ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Λάτση να απολαμβάνουν αποπνέει εμπιστοσύνη, με το κύρος που έχει αλλά και το έργο που έχει κάνει στη χώρα.

    Σχετικά με την άδεια καζίνο, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που μπλοκάρουν την επένδυση, ανέφερε πως για να προχωρήσει ο διαγωνισμός πρέπει πρώτα να εκδοθούν οι ανάλογες ΚΥΑ, ενώ τόνισε πως σήμερα Πέμπτη η Επιτροπή Παιγνίων θα αποφασίσει για την παράταση του διαγωνισμού, αφού η προηγούμενη προθεσμία της 31ης Ιουλίου ήταν ανεδαφική. Ξεκαθάρισε όμως πως υπάρχει αρκετό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσπάθεια διάσωσης της Creta Farms, στην οποία παρενέβη πείθοντας τους δυο βασικούς μετόχους που ήρθαν σε ρήξη να υπογράφουν συμφωνία εξυγίανσης με τις πιστώτριες τράπεζες, λέγοντας πως με την παρέμβασή του έστειλε ένα μήνυμα ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μείνει αδιάφορη όταν παρουσιαστούν πρόβλημα. «Κάποιοι με κατήγορησαν για κρατισμό, έκανα απλά μια διαμεσολάβηση… θα ήταν πολύ ωραίο το Κράτος να λειτουργεί αυτόματα, ωστόσο για όσο κάνω αυτή τη δουλειά, θα βοηθάω να σωθούν θέσεις εργασίας», σημείωσε.

    Αναφορικά με την επένδυση της Eldorado, ένα ακόμη παράδειγμα που έστειλε αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, ο υπουργός σημείωσε πως η εταιρεία έχει προσφύγει στο ΣτΕ και εξασφαλίσει σειρά αποφάσεων πως τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία και δεν την προσβάλει.

    Σχολιάζοντας περαιτέρω την επικαιρότητα και συγκεκριμένα την συζήτηση στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη με αφορμή την καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον διοικητική της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ρεβανσισμού, και τόνισε πως είναι απλή εφαρμογή του νόμου.

    «Δεν μπορούν να παρανομούν και να μην ελέγχονται», σημείωσε.

    Για την υπόθεση της Novartis, επανέλαβε ότι κατηγορήθηκε άδικα και αποδείχθηκε πως όλα ήταν μια φούσκα, μια οργανωμένη σκευωρία από την πρώτη μέρα και υπογράμμισε πως θα το ερευνήσει η Βουλή, καθώς δεν μπορεί να μένει καμία σκιά στη Δημοκρατία μας. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εργαλειοποιήσει την Δικαιοσύνη, πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία», είπε. Και συνέχισε λέγοντας πως το δημοκρατικό μας καθήκον, επιβάλλει ήρεμα, πολιτισμένα και συνταγματικώς ορθά να ερευνηθεί η υπόθεση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε πράγματα που είναι πολύ σοβαρά.



    ΣΧΟΛΙΑ