• Business

    Χρονιά – ορόσημο για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας το 2017

    stefanopoulos


    Θετικό πρόσημο, έπειτα από 10 συνεχή χρόνια πτώσης, κατέγραψαν το 2017 οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που παρέχουν οι Cosmote, Vodafone και Wind, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εσόδων από δεδομένα που έφθασαν να είναι το 18,5% των συνολικών.

    Η αύξηση στην κίνηση δεδομένων πέρσι ήταν 89,5%, ενώ αντίθετα τα μηνύματα (SMS & MMS) μέσω των κινητών μειώθηκαν 18,5% και τα λεπτά ομιλίας σημείωσαν μικρή αύξηση 2,5%.

    Το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής διαμορφώθηκαν σε 1,874 δις. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2016, 2,9%, όταν τα έσοδα από υπηρεσίες το 2007 (το 2008 ήταν η πρώτη πτωτική χρονιά) ήταν 4,316 δις. ευρώ. Με άλλα λόγια τα τελευταία δέκα έτη οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν απολέσει περίπου το 56% των εσόδων τους από την κινητή τηλεφωνία.

    Στην παρούσα φάση ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών συνολικά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι εταιρείες προχωρούν επενδύσεις – σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ Γιώργο Στεφανόπουλο, το 2017 αυτές διαμορφώθηκαν σε 334 εκατ. ευρώ (ή 48,4% του EBITDA) από 295 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά και μαζί με τις άδειες χρήσης φάσματος, ανήλθαν συνολικά σε 537 εκατ. ευρώ – οι οποίες όμως για να διαφοροποιήσουν προφίλ της χώρας στην ευρυζωνικότητα χρειάζεται παράλληλα να υλοποιηθούν και μεταρρυθμίσεις (π.χ. μεταξύ άλλων να λυθεί το πρόβλημα με την αδειοδότηση των κεραιών).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των στοιχείων της ΕΕΚΤ αν υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να συγκλίνει ψηφιακά με την υπόλοιπη Ευρώπη (σενάριο σύγκλισης), η επιπρόσθετη συνεισφορά του κλάδου κινητών επικοινωνιών στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει στο 2,05% ή 3,06 δισ. ευρώ ενώ η επιπρόσθετη συμβολή στα δημόσια έσοδα ανέρχεται σε 1,62 δισ. ευρώ.

    Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 2,5 δις. ευρώ σε σταθερά και κινητά δίκτυα την τετραετία 2017 – 2020 οι οποίες όμως και πάλι δεν επαρκούν για να αλλάξει η κατάταξη της χώρας μας με βάση τον ετήσιο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DESI. Αναγκαίο θεωρείται να προχωρήσουν και οι επενδύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ευρυζωνικότητα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

    Βάσει επίσης των στοιχείων της ΕΕΚΤ τα δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τον κλάδο κινητών επικοινωνιών το 2017 διαμορφώθηκαν σε 1,252 εκατ. αυξημένα κατά 2,9% σε σχέση με το 2016. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του κλάδου της κινητής πέρσι διαμορφώθηκαν σε 689 εκατ. ευρώ καταγράφοντας οριακή μείωση 0,3%.

    Αναφορικά με την απεικόνιση στον DESI του κόστους των υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα ως υψηλού σε σχέση με υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Στεφανόπουλος κάνει λόγο για στρεβλή εικόνα και τονίζει την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η μεθοδολογία ώστε να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Όπως ανέφερε, κατά την ομιλία του στο συνέδριο 8o Mobile Connected World, οι τιμές των υπηρεσιών κινητής μειώνονται συνεχώς. Το 2017, οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν 6,8% ανά λεπτό ομιλίας και 38,4% ανά ΜΒ στα δεδομένα. «H Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα κινητών υπηρεσιών, τα οποία προ φόρων είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ορθή σύγκριση των τιμών και η απεικόνιση της πραγματικότητας στις διεθνείς μελέτες είναι ζήτημα με μεγάλη σημασία για τον Κλάδο, ο οποίος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους αρμόδιους εγχώριους φορείς, αλλά και οίκους του εξωτερικού, για την αποσαφήνισή του.



    ΣΧΟΛΙΑ