• Business

    Χρονιά Ανανεώσιμων το 2020: Οι ξένοι ξεκίνησαν τις αγορές… Τι θα κάνουν Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού φέτος για την εξασφάλιση αιολικών MW, καθώς Έλληνες και ξένοι επενδυτές ανταγωνίζονται για τη συγκέντρωση ισχυρών χαρτοφυλακίων στις ΑΠΕ.

    Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την πράσινη ατζέντα και να μειώσει τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμε πηγές ενέργειας, ενθαρρύνει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε φιλόδοξους σχεδιασμούς και έρχεται…συνωστισμός στα αιολικά έργα.

    Εξάλλου, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),  προβλέπει διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 35% σε μια δεκαετία, από 17% σήμερα και εκτιμά επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια στα 44 δισ. ευρώ έως το 2030..

    Ήδη ετοιμάζεται και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2020 νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ, με στόχο τον περιορισμό του χρόνου αδειοδοτήσεων από -κατά μέσο όρο-μια επταετία σήμερα, σε μια διετία.

    Έτσι, στο 2020, που θα είναι γενικά η χρονιά των deals στην ενέργεια, θα πρωταγωνιστήσουν οι ΑΠΕ, όπως αποδεικνύουν εξάλλου οι πρώτες συμφωνίες της νέας χρονιάς: η απόκτηση από το fund PSP της θυγατρικής της Intracom Holding K-Wind και η απόκτηση χαρτοφυλακίου 82 MW στην Ελλάδα από τη γαλλική Valoren.

    Φέτος, εξάλλου, θα δούμε τις πρώτες κοινοπραξίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ με στόχο το 1 GW ως το 2024, αλλά και τις κινήσεις των ΕΛΠΕ και Motor Oil που έχουν ανακοινώσει φιλόδοξα πλάνα επέκτασης στα αιολικά πάρκα.

    Και καθώς η δραστηριότητα στην πράσινη ενέργεια γίνεται απαραίτητη, και η Viohalco έχει σχέδια για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

    Και στο χορό των επενδύσεων στις ΑΠΕ συμμετέχει πλειάδα εταιρειών όπως οι Enel, RWE, IDEOL, Principle Power, EDP Renovaveis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, Iberdrola Rokas, EDF, Total-EREN, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΕΝΤΕΚΑ, η Damco Energy (σε συνεργασία με την China Energy), Eunice κ.λ.π.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης

    Στρατηγικές επενδύσεις

    Η Total Enren και η Consortium Solar Power Systems σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στις ΑΠΕ και το Δεκέμβριο τα επενδυτικά τους σχέδια πέρασαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

    Ειδικότερα, οι εταιρείες East PV Α.Ε. και Notias S.A., του Γαλλικού oμίλου Total Eren S.A  σχεδιάζουν επενδύσεις 172 εκ ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW.

    Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

    H CONSORTIUM SOLAR POWER SYSTEMS LTD προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία συστάδας 9 φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κεντρική Ελλάδα συνολικής ισχύος 470 MW και συνολικού προϋπολογισμού 384 εκ ευρώ.

    Το αίτημα της εταιρίας για την υπαγωγή στον Νόμο 3894/10, ως ισχύει, του επενδυτικού της έργου, έχει υποβληθεί στην Enterprise Greece.

    Η επένδυση που πέρασε το Δεκέμβριο από τη Διυπουργική αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW της εταιρείας «Consortium Solar Power Systems S.A.», συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

    Οι Γάλλοι και οι Καναδοί

    Χθες η γαλλική Valorem ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά χαρτοφυλακίου με πάρκα αιολικής ενέργειας 82 MW στην Ελλάδα, με στόχο τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείρισή τους.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η VALOREM έχει ανοίξει γραφείο στην Αθήνα και φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί ενεργά στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα.

    «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που αυξήσαμε το χαρτοφυλάκιο μας στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα» δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της VALOREM, Jean-Yves Grandidier.Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική αγορά για τη VALOREM.

    Το γνωστό fund PSP που ελέγχει το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μέσω της εταιρείας του «CUBICO SUSTAINABLE INVESTMENTS LIMITED», απέκτησε πριν λίγες ημέρες την  K-Wind από την Intracom Holdings, η οποία έχει στην κατοχή της αιολικό πάρκο εν λειτουργία 21 MW στον Κιθαιρώνα. Ως βασικό τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε το ποσό των  17.983.000 ευρώ.

    Τι σχεδιάζουν ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΛΠΕ

    Στην παρουσίαση στους επενδυτές στο Investor’s day στις 30 Ιανουαρίου η ΔΕΗ θα ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαίων που σχεδιάζει να διοχετεύσει  στην ανάπτυξη «πράσινης» ενέργειας, με στόχο το 2024 να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ενός GW.

    Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, περίπου 6 GW έργων ΑΠΕ βρίσκονται υπό ανάπτυξη / αδειοδότηση και η εταιρεία συζητεί με περισσότερους από δέκα ομίλους για την κατασκευή τους, δίχως να αποκλείεται συνεργασία με ιδιώτες για τη δημιουργία κοινοπραξιών στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και υδροηλεκτρικά.

    Η Motor Oil προετοίμασε την είσοδό της στην πράσινη ενέργεια από τα τέλη του 2018,  όταν τροποποίησε το καταστατικό της, προσθέτοντας ότι «σκοπός της εταιρίας θα είναι η ίδρυση ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης, σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών και κάθε είδους ανεμογεννητριών καθώς επίσης και μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ενεργειακής αξιοποίησης κάθε είδους αποβλήτων και η παροχή υπηρεσιών στους ανωτέρω τομείς».

    Την είσοδό της στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ξεκίνησε  μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥΣΑΚΙΟΥ Α.Ε.

    Η νεοϊδρυθείσα εταιρεία TEFORTO HOLDINGS LIMITED, 100% θυγατρική της ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥΣΑΚΙΟΥ Α.Ε. με έδρα στην Κύπρο, απέκτησε το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.

    Η τελευταία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014 και διαθέτει τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ισάριθμα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 9,4 MW. Η ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. θα προχωρήσει στην υλοποίηση των τριών προαναφερθέντων αιολικών πάρκων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος κατασκευής Ευρώ 12 εκατ.

    Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ με απώτερο στόχο να φτάσουν σε ένα χαρτοφυλάκιο 1 GW ξεκινούν με ένα εφικτό στόχο για 300-400 MW την επόμενη πενταετία.

    Ήδη η εταιρεία έχει υποβάλει στη ΡΑΕ αίτηση χορήγησης άδειας για την άσκηση της δραστηριότητας Εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 300 MW, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Προμήθειας και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Η εν λόγω άδεια ισχύει για είκοσι (20) έτη με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Προμήθειας και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ