• Business

    Σε διαβούλευση από σήμερα το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – Επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ


    Σήμερα μπαίνει σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προετοίμασε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με φορείς. Σχέδιο το οποίο προβλέπει επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ στην ενέργεια μέχρι το 2030.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης σε σημερινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου, στο νέο ΕΣΕΚ συμπεριλαμβάνονται κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι, καθώς περιβάλλον και ενέργεια αποτελούν δύο παράλληλους τομείς ενδιαφέροντος που αντιμετωπίζονται από κοινού.

    Όπως τόνισε, οι οργανώσεις WWF και Greenpeace συμμετείχαν στη διαμόρφωση του νέου πράσινου ΕΣΕΚ που μπήκε σήμερα σε διαβούλευση. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις και παρατηρήσεις ώστε το υπουργείο να καταλήξει στο τελικό κείμενο στο τέλος Δεκεμβρίου.

    Επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια στον τομέα της ενέργειας και αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ενεργειακό κέντρο στοχεύοντας σε μια πράσινη ανάπτυξη, σημείωσε ο υφυπουργός κ. Θωμάς. Στους φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας κ. Σδούκου σημειώνοντας ότι δίνεται έμφαση στο αδειδοτικό πλαίσιο και το χωροταξικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με το σχεδιασμό μεγάλες επενδύσεις σε offshore αιολικά πάρκα θα γίνουν από το 2025.

    Για την ηλεκτροκίνηση σημείωσε ότι είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και διαφαίνεται ότι το 2030 στις νέες ταξινομήσεις ο στόχος είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φτάσουν το 30%.

    Ο κ. Θωμάς σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει συγκροτημένη πολιτική για την απολιγνιτοποίηση έχει γίνει προεργασία για διάφορα μέρη του μάστερ πλαν που θα επιβαρύνει τροφοδοτήσουν την διαδικασία, ώστε οι δράσεις να είναι υλοποιήσιμες.



    ΣΧΟΛΙΑ