• Business

    Νέα ΔΕΗ: Το Business Plan… τελικά δεν ανακοινώθηκε – Περισσότερα στο Investor’s Day

    Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος της ΔΕΗ


    Στις 30 Ιανουαρίου, σε Investor’s Day, θα ανακοινωθεί τελικά το πολυαναμενόμενο Business Plan της ΔΕΗ… καθώς χθες δόθηκαν μόνο κατευθύνσεις και στρατηγικές και όσα παρουσιάστηκαν, δεν ήταν “το business plan”, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία.

    Η Νέα ΔΕΗ χθες έκανε την «επίσημη πρώτη», ακούστηκαν και επισήμως τα φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη στις ΑΠΕ, για μείωση προσωπικού και για αξιοποίηση  της ηλεκτροκίνησης και των ευκαιριών που παρουσιάζονται, όμως τα σχέδια και τα μέτρα που παρουσιάστηκαν δεν κοστολογήθηκαν.

    Μετά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε 90 αναλυτές (σε διπλάσιο αριθμό από ό,τι συνήθως), στην οποία εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της εταιρείας αλλά και υπήρξε απογοήτευση για την έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων. Η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη μείωση δαπανών και το πρόγραμμα επενδύσεών της στις 30 Ιανουαρίου, σε Investor’s day όταν θα έχει ξεκαθαρίσει σειρά εκκρεμοτήτων που σήμερα κυριαρχούν.

    Τι δεν ειπώθηκε χθες

    Η χθεσινή παρουσίαση έτσι, δημιούργησε νέα ερωτήματα  για το πώς θα υλοποιηθεί το business plan, ή για το πόσο θα κοστίσει η εθελούσια, ενώ αναφέρθηκε ότι θα μειωθούν κατά 4.500 οι εργαζόμενοι μέχρι το 2024. Ούτε το αν τελικά η ΔΕΗ θα λάβει το ποσό των 350 εκατ. από τις οφειλές της ΛΑΡΚΟ, απαντήθηκε, αν και τονίστηκε ότι είναι  ένα σοβαρό θέμα στο οποίο θα εξετάζει και θα δώσει λύση η κυβέρνηση. Άραγε η λύση αυτή περιλαμβάνει αποπληρωμή των οφειλομένων, ή ισχύει αυτό που πριν λίγους μήνες είχε πει ο υπουργός Ενέργειας,κ. Κωστής Χατζηδάκης,  ότι δεν θα πάρει ποτέ η ΔΕΗ αυτά που της οφείλει η ΛΑΡΚΟ.

    Έγινε λόγος για κοινοπραξίες, και συζητήσεις που πραγματοποιούνται με γύρω στους δέκα ιδιώτες επενδυτές, αλλά δεν έγινε αναφορά στο τι αφορούν αυτές οι συζητήσεις, τι ύψους και τι είδους assets θα  εισφέρει η ΔΕΗ και τι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν ή με τι πόσο θα συμμετέχει. Υπάρχει όριο στην αξία των περιουσιακών στοιχείων και το είδος τους που μπορεί να εισφέρει η ΔΕΗ σε μια κοινοπραξία, ή εξαρτάται από τις προτάσεις των επενδυτών;

    Το πιο συγκεκριμένο που ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν  ότι η η ΔΕΗ διαθέτει  “portfolio” μονάδων ΑΠΕ ύψους 4.5 GW που είχε ήδη σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στα οποία προστέθηκαν πρόσφατα 1.5 GW ακόμα. Αναφερόμενος στις επιδιωκόμενες συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη ΑΠΕ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με πάνω από 10 διαφορετικούς ομίλους και ότι, ακόμα κι αν στις αρχικές συνεργασίες έχει μειοψηφικό ποσοστό η ΔΕΗ, μετά την λειτουργία των έργων επιδιώκει να έχει τον έλεγχο των σταθμών ΑΠΕ.

    Το μόνο στοιχείο  επενδυτικών δαπανών που δόθηκε… αφορούσε τις επενδύσεις του 2020 οι οποίες θα είναι στα επίπεδα του 2019 και όλων των προηγούμενων ετών, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Και τονίστηκε  ότι ενώ μέχρι το 2019 το 70% των επενδύσεων της ΔΕΗ αφορούσε τις συμβατικές μονάδες, από το 2020 το 55% αυτών θα αφορά τα δίκτυα και τις ΑΠΕ.

    Όμως όταν αναφέρεται μια μεγάλη επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ σε επιχειρηματικό σχέδιο, αφορά περισσότερα από ένα έτος και οι δράσεις συνήθως είναι κοστολογημένες. Αυτό όμως χθες δεν έγινε και δημιουργούνται τα εύλογα ερωτήματα: Πόσο θα κοστίζει και τι θα αποφέρει στη ΔΕΗ η ανάπτυξή της στην ηλεκτροκίνηση; Τι επένδυση χρειάζεται για να αναπτύξει τα 10.000 σημεία φόρτισης που αναφέρει ως στόχο; Τι επενδύσεις θα κάνει στις ΑΠΕ την επόμενη πενταετία; Πόσο στοχεύει να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της συνολικά με την ψηφιοποίηση, την εθελούσια και τις άλλες σχετικές δράσεις;

    Πυλώνες και κατευθύνσεις

     Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες μέσα από τους οποίους θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, αλλά ούτε γι αυτούς τους πυλώνες υπήρχε μια εκτίμηση για το πώς μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της εταιρείας. Δηλαδή, παρουσίασε κατευθύνσεις, αλλά όχι στόχους εσόδων, παρουσίασε μέτρα αλλά δεν ήταν κοστολογημένα:

    • Εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.
    • Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργιών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.
    • Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση, το “έξυπνο σπίτι”, η αυτοπαραγωγή ενέργειας από καταναλωτές κ.λπ.

    Ωστόσο, με νούμερα παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα βήματα βελτίωσης που έχουν ήδη γίνει τους τελευταίους 4 μήνες για τη διάσωση της επιχείρησης που είχαν ως αποτέλεσμα:

    * Την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας και την επαναφορά των ταμειακών ροών.

    * Την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 420-470 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2018. Υπολογίζεται πως η επίπτωση των μέτρων του Σεπτεμβρίου θα βελτιώσει κατά €100 εκατ. τη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους.

    * Την άρση της «ουσιώδους αβεβαιότητας» από τον ορκωτό ελεγκτή.

    * Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από CCC+ σε Β-.

    Μάλιστα ο κ. Στάσσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ θα βελτιωθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα και γι αυτό και δεν είναι βέβαιο αν θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην έκδοση ομολόγου, στο τέλος του 2020.

    Ρευστό περιβάλλον και υπό αίρεση..

    Η ασάφεια ωστόσο που χαρακτήρισε συνολικά το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ εξηγείται σε μεγάλο βαθμό, από τη ρευστότητα ενός υπό διαμόρφωση ενεργειακού περιβάλλοντος, το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την Κομισιόν και την κυβέρνηση ή το ενδιαφέρον των επενδυτών. Για παράδειγμα ο κύριος Στάσσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι το ηλεκτρικό σύστημα πιθανότατα θα χωράει 1 -2 νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου. Ωστόσο επειδή οι μονάδες δεν θα είναι κερδοφόρες χωρίς ΑΔΙ θα περιμένει τις σχετικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για το πλαίσιο ενίσχυσης και τότε η ΔΕΗ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας επένδυσής της σε μονάδα φυσικού αερίου πιθανώς σε συνεργασία με ιδιώτες.

    Όλο εξάλλου το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ βασίζεται στην αίρεση…ότι η ενεργειακή πρόταση της κυβέρνησης θα λάβει τελικά το πράσινο φως από την Κομισιόν.

    Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για «διαρκείς στεβλώσεις στη χονδρική αγορά υπέρ της ΔΕΗ   λόγω της αποκλειστικής πρόσβασης της στην παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη».

    Οι Αρχές, αναφέρεται στην έκθεση, κατόπιν τούτων «ετοιμάζουν εναλλακτικά αντιμονοπωλιακά μέτρα για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στη λιγνιτική παραγωγή. Η εφαρμογή τους αφορά όλη τη διάρκεια της διατήρησης της λιγνιτικής παραγωγής, μέχρι δηλαδή την πλήρη απολιγνιτοποίηση».

    Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι η ελληνική πλευρά αντέτεινε, κοινοποιώντας επισήμως, την απόφαση της να προτείνει αναθεωρημένα διορθωτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2020.  Οι εξελίξεις στο μέτωπο αυτής της συζήτησης με την Κομισιόν επίσης μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της ΔΕΗ.

    Τέλος, οι λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ εξαρτώνται τόσο από την πορεία των συζητήσεων με τους ιδιώτες επενδυτές, χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση των οποίων… δεν δόθηκε.



    ΣΧΟΛΙΑ