• Business

    Χριστιάνα Παπαγεωργίου: Τι νέο σχεδιάζει στο χώρο της ναυτιλίας η Mrs. Santa Marina

    Η Χριστιάνα Παπαγεωργίου, κόρη του εφοπλιστή Ηλία Παπαγεωργίου


    Η Χριστιάνα Παπαγεωργίου, κόρη του αείμνηστου Έλληνα εφοπλιστή Ηλία Παπαγεωργίου, κάνει νέες στρατηγικές κινήσεις στη σκακιέρα της ναυτιλίας. Η Mrs. Santa Marina (είναι ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων “Santa Marina A Luxury Collection Hotel” στον Ορνό της Μυκόνου) σχεδιάζει την πώληση του παλαιότερου panamax που διαθέτει η ναυτιλιακή εταιρεία ιδιοκτησίας της, Sea Justice, έναντι του ποσού των 3,2 εκ. δολαρίων.

    Πρόκειται για το panamax Endless, χωρητικότητας 73,000-dwt (κατασκευής 1999), στο οποίο η κ. Παπαγεωργίου είχε βάλει πωλητήριο από πέρυσι τον Ιανουάριο, με τότε τιμή πώλησης που κυμαινόταν στα 8-9 εκ. δολάρια, αλλά τελικά η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα τότε η κ. Παπαγεωργίου είχε δηλώσει πως θα έψαχνε αμέσως να αντικαταστήσει το Endless μόλις η πώληση λάμβανε χώρα.

    Πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το mononews.gr, επιβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο πώλησης του Endless παραμένει ακόμα ανοιχτό καθώς η διοίκηση της ναυτιλιακής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές και πως αναζητά το panamax με το οποίο θα το αντικαταστήσει. Ακόμα, η ελληνική ναυτιλιακή δηλώνει πως επιθυμεί να παραμείνει στον κλάδο των panamax.

    Ποια είναι η Χριστιάνα Παπαγεωργίου

    Η Χριστιάνα Παπαγεωργίου είναι η μοναχοκόρη του Έλληνα εφοπλιστή, Ηλία Παπαγεωργίου, του ανθρώπου που δημιούργησε, εκτός των άλλων, το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στο νησί της Μυκόνου, το φημισμένο “Santa Marina A Luxury Collection Hotel”. Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα ξεκίνησε να ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, με πρωτοβουλία του πατέρα της, Ηλία, ο οποίος υπήρξε και ο μέντοράς της.

    Η ίδια έχει δηλώσει ότι “Θαύμαζα τον πατέρα μου διότι ήταν ένας πραγματικά πολυτάλαντος άνθρωπος. Υπήρξε ένας δυναμικός επιχειρηματίας που οτιδήποτε έβαζε στο μυαλό του είχε τη δύναμη να το πραγματοποιεί. Ήρθε στη Μύκονο πριν από αρκετά χρόνια για διακοπές και θέλησε να φτιάξει το πρώτο πολυτελές κατάλυμα του νησιού. Λίγα χρόνια αργότερα όλη η παγκόσμια αφρόκρεμα έμενε εδώ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Sir Richard Branson μέχρι τον Harrison Ford και τον Oliver Stone – οι τελευταίοι, μάλιστα, είναι κάποιοι από τους πολυάριθμους αστέρες που έγιναν φίλοι του”.

    Το ξενοδοχείο Santa Marina, A Luxury Collection Hotel

    Το «Santa Marina» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984, αλλάζοντας την εικόνα της Μυκόνου. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στο νησί που είχε οργανωµένη μαρίνα για τα σκάφη των πλούσιων και ισχυρών φίλων του ιδρυτή του Ηλία Παπαγεωργίου, ανθρώπων από τα παλιά ελληνικά τζάκια, όπως οι Εµπειρίκοι και οι Γουλανδρήδες.

    Το πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων “Santa Marina A Luxury Collection Hotel” στον Ορνό της Μυκόνου

    Ακόµη και σήµερα είναι το µόνο ξενοδοχείο που έχει ελικοδρόµιο, ενώ ο Ηλίας Παπαγεωργίου ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε τη λογική των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων συνδυάζοντάς τη µε την αρχιτεκτονική της Μυκόνου. “Μέχρι και άµµο µετέφερε για να φτιάξει την παραλία”, θυµάται παλαιός φίλος της οικογένειας από το νησί. Το ξενοδοχείο διαχειρίζεται ο όμιλος Starwood Hotels υπό το brand “A Luxury Collection”.

    Ηλίας Παπαγεωργίου, ένας πρωτοπόρος και φιλόδοξος επιχειρηματίας

    Μεγάλωσε βλέποντας τη θάλασσα στον Πειραιά και ακούγοντας τις ιστορίες του ναυτικού πατέρα του. Αποφάσισε να πάει κι εκείνος στη σχολή εµποροπλοιάρχων στην Ύδρα και το 1959 µπάρκαρε καπετάνιος για το πρώτο του ταξίδι. Μέσα σε λίγα χρόνια ο Ηλίας ξεκινάει να αγοράζει μερίδια σε μικρά εµπορικά πλοία και το 1968 γίνεται συνιδιοκτήτης της εταιρείας Transoceanic Shipping Company αγοράζοντας δύο πλοία. Μέχρι το 1975 έχει αποκτήσει 5 tankers και 2 πλοία μεταφοράς γενικού φορτίου. Οι εφοπλιστικοί κύκλοι τον θεωρούν πια δικό τους. Από τους παλιότερους μαθαίνει τι σηµαίνει να είσαι καπετάνιος και έξω από τη θάλασσα.

    iliaspapageorgiou
    Ηλίας Παπαγεωργίου

    Το 1980 μένει µόνος στην Transoceanic, ενώ μοιράζει τη ζωή του ανάµεσα στον Πειραιά, τη Βραζιλία και το Λονδίνο. Το 1987 αλλάζει το όνοµα της εταιρείας του σε Sea Justice S.A. Άνθρωπος των συµβολισµών, ονοµάζει τα τρία πλοία του που μεταφέρουν χύδην φορτίο “Fearless” (Άφοβος), “Endless” (Ατελείωτος) και “Invader 1” (Εισβολέας 1). Από τους παλιούς εφοπλιστές δεν μαθαίνει µόνο τα μυστικά της ναυτιλίας και τον σεβασµό στην ελληνική σηµαία – “Ήταν πολύ περήφανος Έλληνας και πατριώτης”, λένε οι φίλοι του – αλλά κολλάει και το μικρόβιο του τουρισµού. Σκέφτεται λοιπόν να µπει και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως έκαναν οι Χανδρήδες και ο Καρράς.

    Εν έτει 1975 οι εφοπλιστές έλεγχαν το 20% των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 1979, φτάνοντας από τη Σύρο στο λιµάνι του Ορνού µε το σκάφος του, αποφασίζει ότι η Μύκονος δεν είναι το νησί όπου θα κάνει μόνο τις διακοπές του, αλλά ο τόπος όπου θα ζήσει τη ζωή του. Αγοράζει λοιπόν ένα κτήµα κι εκεί χτίζει το πρώτο του σπίτι, στο οποίο μένει µε την οικογένειά του, την κόρη του Χριστιάνα και τη μητέρα της και πρώτη του σύζυγο, Λένα Ησαΐα. Καλεί φίλους του που φτάνουν στον Ορνό µε τα σκάφη τους, ενώ φιλοξενεί άλλους που κάνουν διακοπές στο νησί. Το σπίτι πια δεν τους χωράει. Αποφασίζει να χτίσει ακόμη ένα, δίπλα στο δικό του, για να το κάνει ξενώνα. Σιγά-σιγά αγόρασε όλη αυτή την έκταση και ο μικρός ξενώνας οδήγησε στη δηµιουργία του πρώτου πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων του νησιού, µε τους πιο ωραίους εξωτερικούς χώρους. Η συγκεκριµένη έκταση ανήκε παλιότερα στον αδελφό της Πριγκίπισσας Μαρίνας, Μιχαήλ, ο οποίος έχτισε προς τιµήν της ένα εκκλησάκι και το ονόµασε Αγία Μαρίνα.

    Ο Ηλίας Παπαγεωργίου έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2012.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/v-restis-zimies-gia-ti-seanergy-maritime-holdings-sto-proto-trimino-tou-2016/54227

     



    ΣΧΟΛΙΑ