• Business

    «Χρυσές» υπεραξίες 154 εκατ. ευρώ από την Lamda Development. Τι κερδίζουν Λάτσης, Γερμανός-Κάτσος, Βασιλάκης, Λαμπρόπουλος, Κυριακόπουλος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    (δεξιόστροφα) Οι επιχειρηματίες Ευτύχης Βασιλάκης, Σπύρος Λάτσης, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Βασίλης Κάτσος, Πάνος Γερμανός


    Λαμπρές υπεραξίες, που ανέρχονται στα 154 εκατ. ευρώ καρπώνονται αθροιστικά, όλοι όσοι μετείχαν στην προ διμήνου κεφαλαιακή αύξηση της Lamda Development.

    Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα το «χαρτί» της εταιρείας ΛΑΜΔΑ 4,39% 6,90, η οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει το mega project της αξιοποίησης του Ελληνικού, βρίσκεται 22,7% πιο πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

    Πρόκειται καταφανώς για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ευκρινέστατα την πολύπλευρη επενδυτική ευστοχία. Αφ’ ενός μεν του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση και αφ’ ετέρου των κεφαλαιακά «συνοδοιπόρων» του. Στους οποίους και συγκαταλέγονται ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα, όπως είναι αυτά του Ευτύχη Βασιλάκη, του Πάνου Γερμανού, του Βασίλη Κάτσου, του Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου και του Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Πλάι σε αυτούς βρίσκονται και μια σειρά από εγχώρια, θεσμικά χαρτοφυλάκια και αρκετά διεθνή funds. Μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό Bienville του Κάλεν Τόμσον που κατέχει το 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.

    Το «παζλ» συμπληρώνεται και από τούς υπολοίπους, λιγότερο… προβεβλημένους, μετόχους, που επίσης προχώρησαν σε τοποθετήσεις. Καλύπτοντας έτσι, όλοι μαζί, τα 650 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, που ήταν η μεγαλύτερη στα τελευταία 12 χρόνια, εξαιρουμένων των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων.

    Οι προ της ΑΜΚ παλαιοί μέτοχοι πήραν τις νέες μετοχές που εκδόθηκαν έναντι 6,7 ευρώ τη μία. Η πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης έγινε στις 23 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ τώρα η αγοραία χρηματιστηριακή τους αξία έχει ανέβει στα 8,29 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το «πακέτο» των νέων μετοχών, για το οποίο καταβλήθηκαν 650 εκατ. ευρώ, τιμολογείται σήμερα από τη χρηματιστηριακή αγορά στα… 804 εκατ. ευρώ. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι συσσωρευμένες υπεραξίες των 154 εκατ. ευρώ, ισοδυναμούν με κάτι παραπάνω από την κεφαλαιοποίηση που έχει η εταιρεία «Καράτζη», μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης…

    Στον όμιλο Λάτση τα μεγαλύτερα κέρδη

    Αναμφίβολα, ο «ανθός» των υπεραξιών που έχει προσφέρει η Lamda Development, συγκεντρώνεται στο χαρτοφυλάκιο του κραταιού ομίλου Λάτση, καθότι αυτό κατέχει τη θέση βασικού μετόχου στην εταιρεία. Για να διατηρήσει το 50,62% του ποσοστού στη Lamda ό 73χρονος Έλληνας κροίσος Σπύρος Λάτσης εισέφερε 329 εκατ. ευρώ «φρέσκο χρήμα» στην κεφαλαιακή αύξηση. Όσο δηλαδή αξίζει στο χρηματιστήριο ολόκληρη η Quest Συμμετοχών. Η, κατ’ αντιστοιχία πάντα, όσο αξίζουν 7 τόνοι χρυσού, με βάση τις τρέχουσες τιμές…

    Σαφώς και η εισφορά Λάτση αποτελεί στρατηγική επιλογή, η οποία όμως ταυτόχρονα αποδίδει και επενδυτικούς καρπούς, αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο οι νέες μετοχές που αποκτήθηκαν, αποδίδουν υπεραξίες ύψους 78 εκατ. ευρώ. Αφού τιμολογούνται πλέον χρηματιστηριακά στα 407 εκατ. ευρώ. Ενώ άλλα 335 εκατ. ευρώ περίπου, αντιστοιχούν στη χρηματιστηριακή αξία των υπολοίπων παλαιών μετοχών, που επίσης κατέχει.

    Πριν από την ΑΜΚ ο όμιλος Λάτση είχε προχωρήσει σε μικρή απομείωση του ποσοστού του (από το 53,82% στο 50,62%) εισπράττοντας 17,9 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των μετοχών.

    Κινήσεις ματ από τους Πάνο Γερμανό και Βασίλη Κάτσο

    Πέραν του ομίλου Λάτση ενεργό συμμετοχή στην κεφαλαιακή αύξηση της Lamda είχε και η εταιρεία Voxcove, που εκφράζει το κοινό επενδυτικό σχήμα που έχει δομηθεί από τον όμιλο το Πάνου Γερμανού και τον Βασίλη Κάτσο, ο οποίος μαζί με την αδελφή του Νέλλη, είναι εκείνος που έδωσε «φτερά» στη Pharmathen. To σχήμα Γερμανού-Κάτσου έβαλε 65 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda και από τις νέες μετοχές που απέκτησε μετράει τώρα υπεραξίες 15,4 εκατ. ευρώ…

    Η πρώτη τους κίνηση είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2017, όταν και αγόρασαν έναντι 55,2 εκατ. ευρώ το 12,83% των μετοχών της Lamda Development. Λίγο πριν από την ΑΜΚ πουλήθηκε ένα τμήμα από τις μετοχές αυτές, με συνολικό τίμημα 16,5 εκατ. ευρώ, που ήταν σχεδόν 39% πάνω από το κόστος κτήσης τους… Έτσι το επενδυτικό σχήμα έχει τώρα το 10% της Lamda, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά από τον όμιλο Λάτση.

    Τα καθαρά κεφάλαια των τοποθετήσεων της Voxcove είναι 103,7 εκατ. ευρώ (65+55,2-16,5) ενώ το κατεχόμενο «πακέτο» των μετοχών αξίζει τώρα χρηματιστηριακά… 146,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το δίδυμο των Γερμανού-Κάτσου μετράει αποδόσεις 41,3% που μεταφράζονται σε συνολικές υπεραξίες 42,8 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο.

    Υψηλές πτήσεις και για τον Ευτύχη Βασιλάκη

    Με δύο διαδοχικές κινήσεις αναπτύχθηκε η μετοχική παρουσία της αεροπορικής εταιρείας Αegean του Ευτύχη Βασιλάκη στην Lamda, στην οποία ο επιχειρηματίας είναι ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Aρχικά, αγοράστηκε «πακέτο» μετοχών έναντι 9,23 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν άλλα 10,76 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Από τις νέες μετοχές της Α.Μ.Κ έχουν προκύψει υπεραξίες περίπου 2,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ολόκληρη η συμμετοχή της Aegean που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,655% της Lamda, αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα 24,3 εκατ. ευρώ, αποδίδει υπεραξίες 4,3 εκατ. ευρώ.

    Ο διορατικός Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος

    Μετοχική παρουσία στη Lamda έχουν και τα Attica πολυκαταστήματα, στα οποία καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει ο εξαιρετικά έμπειρος και διορατικός CEO Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Τον Δεκέμβριο του 2017 τα Attica διοχέτευσαν ένα τμήμα των σημαντικών διαθεσίμων τους σε μετρητά, αποκτώντας 500.000 μετοχές της Lamda με τίμημα 2,75 εκατ. ευρώ. Ασκώντας το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου, εισέφεραν άλλα 4 εκατ. ευρώ περίπου για την απόκτηση νέων μετοχών, από τις οποίες έχουν προκύψει υπεραξίες κοντά στο 1 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα τα Attica πολυκαταστήματα κατέχουν το 0,63% των μετοχών της Lamda, που αποτιμώνται στη χρηματιστηριακή αγορά στα 9,2 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια καταγράφονται συνολικές υπεραξίες χαρτοφυλακίου, που αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια απόδοση 36,3% σε σύγκριση με το συνολικό κόστος κτήσης των μετοχών.

    Τα κέρδη για Κάλεν Τόμσον και Οδυσσέα Κυριακόπουλο

    Περί το 0,8% στη Lamda Development κατέχει το αμερικανικό fund Bienville, με διαχειριστή και συνιδρυτή τον Κάλεν Τόμσον. Το Fund εκτιμάται ότι αγόρασε περίπου 650.000 μετοχές, από το σύνολο των 2,2 εκατ. μετοχών που πούλησε το σχήμα των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου, έναντι των 7,5 ευρώ τη μία.

    Ώς εκ τούτου το Bienville θα πρέπει να διέθεσε περίπου 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ 5,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πλήρη εξάσκηση των δικαιωμάτων του στην αύξηση κεφαλαίου που ακολούθησε, με αναλογία 1,2169 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά. Αν όντως αυτή ήταν η αλληλουχία των εξελίξεων, τότε μόνο από τις νέες μετοχές το αμερικανικό Fund «γράφει» υπεραξίες της τάξεως των 1,2 εκατ. ευρώ. Και αντίστοιχα 1,7 εκατ. ευρώ για το σύνολο της μετοχικής του θέσης.

    Ό επιχειρηματίας Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ της Lamda, o οποίος έχει χρηματίσει στο παρελθόν και πρόεδρος του ΣΕΒ, αγόρασε πριν από την αύξηση κεφαλαίου 546.167 μετοχές έναντι 3,97 εκατ. ευρώ. Αν όπως όλα δείχνουν έκανε πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του ώς παλαιού μετόχου, τότε θα πρέπει να εισέφερε κι άλλα 4,5 εκατ. ευρώ περίπου για τη συμμετοχή του στην Α.Μ.Κ της Lamda.

    Στην περίπτωση αυτή θα κατέχει τώρα μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,685% της εταιρείας, μεταφραζόμενο σε χρηματιστηριακή αξία 10 εκατ. ευρώ. Με τις υπεραξίες για το σύνολο του χαρτοφυλακίου να είναι της τάξεως των 1,5 εκατ. ευρώ.

    Υπεραξίες και για την EBRD, αλλά και τους άλλους μετόχους

    Παρουσία στην κεφαλαιακή αύξηση της Lamda είχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( EBRD) η οποία και διέθεσε 22,7 εκατ. ευρώ για να πάρει νέες μετοχές και να φτάσει να κατέχει τώρα το 1,77% της εταιρείας. Με τις υπεραξίες από κτήση των νέων μετοχών να αγγίζουν τα 5,3 εκατ. ευρώ.

    Σαφώς το δικό τους μερίδιο στις υπεραξίες έχουν και όλοι όσοι από τους σημερινούς 4.600 μετόχους της εταιρείας, μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου με μικρότερα ποσά.

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών, ηχηρή ένδειξη εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Lamda αποτελούν οι μεγάλες αγορές μετοχών που έχουν γίνει από τον CEO της εταιρείας Οδυσσέα Αθανασίου. Ο οποίος και έχει διαθέσει 7,898 εκατ. ευρώ για να πάρει 948.000 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 0,536% της Lamda Development. Με αυτά τα δεδομένα το κόστος κτήσης ανα μετοχή διαμορφώνεται στα 8,33 ευρώ ανα μετοχή, που είναι πολύ κοντά στο να ισοσκελιστεί. Αλλά προφανώς το «στοίχημα» ανάγεται σε μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Για το οποίο και οι ισχυροί του χρήματος έχουν ήδη δείξει το δρόμο…

    Στο δίμηνο που έχει μεσολαβήσει από την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, το υψηλό ήταν στα 8,80 ευρώ. Με την AXIA Ventures να έχει δώσει ως τιμή στόχο τα 14,2 ευρώ. Δηλαδή 71,3% πιο πάνω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής…



    ΣΧΟΛΙΑ