• Business

    Chipita – Mondelez: Πράσινο φως από την Κομισιόν στο deal των 2 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματά του στον χώρο των τροφίμων

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Το πράσινο φως στο mega deal της Chipita με τη Mondelez ύψους 2 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Έπειτα από αυτή την απόφαση την Κομισιόν ,ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την ολοκλήρωσης της εξαγοράς που είχε προκαλέσει αίσθηση όχι μόνο στο εγχώριο επιχειρείν, κυρίως λόγω του τιμήματος – μαμούθ που έδωσε ο αμερικανικός κολοσσός για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, με επικεφαλής τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Τι αναφέρει η Κομισιόν

    Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βάσει του κανονισμού συγχωνεύσεων της ΕΕ, «την εξαγορά του αποκλειστικού ελέγχου της Chipita από τη Mondelez».

    Όπως σημειώνει η Κομισιόν, ενώ και οι δύο εταιρείες είναι ενεργοί παραγωγοί στις αγορές ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα προϊόντα τους είναι ως επί το πλείστον συμπληρωματικά στις αγορές όπου οι δραστηριότητές τους αλληλεπικαλύπτονται.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένου ότι:

    • πρώτον, η Mondelēz και η Chipita δεν είναι στενοί ανταγωνιστές,
    • δεύτερον, τα μερίδια αγοράς τους στις περισσότερες από τις αγορές όπου οι δραστηριότητές τους επικαλύπτονται είναι σχετικά χαμηλά
    • τρίτον, αρκετοί εναλλακτικοί προμηθευτές θα παραμείνουν στην αγορά μετά τη συναλλαγή.

    Yπενθυμίζεται ότι μετά την εξαγορά της από τη  Mondelez, η Chipita σύμφωνα με το σχέδιο διάσπασης «σπάει» σε δύο νέες εταιρείες.

    Η πρώτη εταιρεία, η Chipita Global AE, το κυρίως κομμάτι της Chipita δηλαδή, θα περάσει στη Mondelez. Η δεύτερη εταιρεία, η Chipita Foods AE θα περιλαμβάνει ό,τι εξαιρείται από τη συμφωνία Chipita – Mondelez δηλαδή κυρίως τις μετοχές της «Νίκας» και τη συμμετοχή της Chipita στο κοινοπρακτικό σχήμα με τη Britannia Industries με το οποίο δραστηριοποιείται στην Ινδία.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε νέα εποχή η Chipita: Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση το σχέδιο διάσπασης

    Mondelez – Chipita: Έπεσαν οι υπογραφές για το πολυσυζητημένο deal των 2 δισ.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ