• Business

    Σε νέα εποχή η Chipita: Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση το σχέδιο διάσπασης

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματά του στον χώρο των τροφίμων

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Το «πράσινο φως» για το σχέδιο διάσπασης της Chipita σε δύο νέες εταιρείες έδωσαν οι μέτοχοί της στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

    Η πρώτη εταιρεία, η Chipita Global AE, το κυρίως κομμάτι της Chipita δηλαδή, θα περάσει στη Mondelez, όπως προβλέπεται μετά τo deal μεταξύ των δύο εταιρειών ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη εταιρεία, η Chipita Foods AE θα περιλαμβάνει ό,τι εξαιρείται από τη συμφωνία Chipita – Mondelez δηλαδή κυρίως τις μετοχές της «Νίκας» και τη συμμετοχή της Chipita στο κοινοπρακτικό σχήμα με τη Britannia Industries με το οποίο δραστηριοποιείται στην Ινδία.

    Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο σχέδιο διάσπασης, τις 8.000 ονομαστικές μετοχές που κατέχει η Chipita στην Black Cherry Ανώνυμη Εταιρεία, τις μετοχές που κατέχει η Chipita στην Chipita Holdings Limited και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν ή σχετίζονται με τη σύμβαση κοινής επιχείρησης μεταξύ της Chipita και της Britannia Industries Limited.

    Τι περνάει στην Chipita Global AE και τη Mondelez

    Σύμφωνα με το σχέδιο διάσπασης, η Mondelez, μέσω της Chipita Global AE, αποκτά τo σύνολο των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Chipita καθώς και όλα τα δικαιώματα των σημάτων που της ανήκουν, όλα τα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Εμπιστευτικών Πληροφοριών) για την εδαφική περιοχή χωρών εκτός της Νοτιοανατολικής Ασίας, που υπάρχουν τώρα εκτός των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Η Μondelz αποκτά επίσης όλες οι μετοχές που ανήκουν στη Chipita, εκτός από αυτές που κατανεμήθηκαν στην Chipita Foods, καθώς και τον βιομηχανικό εξοπλισμό, εκτός ενός εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης, όλο το απόθεμα και όλους τους εισπρακτέους λογαριασμούς, προκαταβολές, προπληρωμές και λοιπές απαιτήσεις, εκτός από τα δικαιώματα που απορρέουν από την Σύμβαση Άδειας Τεχνολογίας και Παροχής Τεχνολογικών Υπηρεσιών στην Ινδία.

    Επίσης όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από συμβάσεις μίσθωσης που έχουν συναφθεί εκτός από αυτά που κατανεμήθηκαν στην Chipita Foods, τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Chipita, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που κατανεμήθηκαν στην Chipita Foods. Παράλληλα τα φορολογικά αποθεματικά, τις φορολογικές προβλέψεις, φορολογικές ζημίες, το υπερβαίνον κόστος δανεισμού και όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις της Chipita.

    Μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης, κάθε μέτοχος της εταιρείας θα αποκτήσει, για κάθε μια μετοχή της Chipita που κατείχε, 0,855241298736051 μετοχές στην Chipita Foods και 9,41951574207308 μετοχές στη Chipita Global. Το σύνολο του ενεργητικού της Chipita υπολογίστηκε σε 1,431.049.117 ευρώ, η καθαρή θέση της εκτιμάται σε 1.431.157.771 ευρώ, και το σύνολο των υποχρεώσεων της σε 287.891.346 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ