• Business

    Χιού Πιλ (BoE): Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε φτωχότεροι

    • NewsRoom

    Χιού Πιλ (BoE)


    Δυσοίωνες οι προβλέψεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Χιού Πιλ για την οικονομία, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες της Βρετανίας θα πρέπει να αποδεχτούν ότι έγιναν φτωχότεροι».

    Συγκεκριμένα, ο Πιλ ανέφερε ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μετακυλήσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού ο ένας στον άλλον, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τέτοιου είδους ενέργειες.

    «Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αυτή η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι ναι, είμαστε χειρότερα, αλλά πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί», είπε ο Πιλ, συμπληρώνοντας ότι «Το να προσπαθήσουμε να μετακυλίσουμε το κόστος σε έναν από τους συμπατριώτες μας και να πούμε, θα είμαστε εντάξει, είναι κάτι που δημιουργεί πληθωρισμό».

    Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια σειρά «σειρά πιέσεων και κραδασμών» που τροφοδότησε τον πληθωρισμό της Βρετανίας τους τελευταίους 18 μήνες. Μίλησε για διακοπή της προσφοράς λόγω πανδημίας, τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών που ενίσχυσαν τη ζήτηση, αλλά και για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη άνοδο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας.

    Δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ ειδική μνεία έκανε στο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που αύξησαν κατακόρυφα τις τιμές των τροφίμων. «Φυσικά, ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, ήταν τελικά αυτοκαταστροφικός», σημείωσε.

    Πρόσθεσε δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο που εισάγει σχεδόν τα μισά τρόφιμα, αντιμετωπίζει τώρα μια κατάσταση όπου τα αγαθά που αγοράζει από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλά στον υπόλοιπο κόσμο.

    «Αν αυτό που αγοράζετε έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτό που πουλάτε, τα πράγματα θα επιδεινωθούν», επεσήμανε ο Πιλ.

    «Τρόπον τινά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση και να σταματήσει η προσπάθεια να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη, είτε με την αύξηση των τιμών, είτε υψηλότερους μισθούς είτε μετακυλίοντας το κόστος ενέργειας στους πελάτες κ.λπ.», είπε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια στιγμή, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω της βαριάς οικονομίας των εισαγωγών και της αδυναμίας της βρετανικής λίρας, σε μια «σφιχτή» αγορά εργασίας που έχει περιοριστεί από το Brexit.

    Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμενόταν να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τον περασμένο μήνα, αλλά έφτασε στο 10,1%, με τον βασικό πληθωρισμό – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια και παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Αγγλίας – στο 5,7%.

    Διαβάστε επίσης 

    Χιού Πιλ (BoE): “Δεν τελείωσε η μάχη για την μείωση του πληθωρισμού”

    Βρετανία: «Λάθος» η απομόνωση της Κίνας



    ΣΧΟΛΙΑ