• Business

    Χιού Πιλ (BoE): “Δεν τελείωσε η μάχη για την μείωση του πληθωρισμού”

    • NewsRoom


    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να επιτρέψουν η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα για την οικονομία, ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένεται συνέχιση της σύσφιξης προκειμένου να τεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, τόνισε την Πέμπτη ο Χιού Πιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

    “Αυτό που είναι βασικό για εμάς στην Τράπεζα της Αγγλίας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο εφάπαξ αντίκτυπος του πληθωρισμού δεν θα ενσωματωθεί στη συμπεριφορά των μισθών και των τιμών”, δήλωσε ο Πιλ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μπρίστολ.

    Τα σχόλια του Πιλ

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE προέβη στα παραπάνω σχόλια στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το 11% τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 41 ετών. Για να τιθασεύσει την εκτίναξη των τιμών, η BoE έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στο 3% φέτος από μόλις 0,1% που ήταν στα τέλη του 2021, προχωρώντας νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

    Ο Πιλ ήταν ένας από τους επτά υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υποστήριξαν την τελευταία αυτή κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας. “Έχουμε ενεργήσει αρκετά αποφασιστικά. Δεν νομίζω ότι αυτή η διαδικασία έχει τελειώσει”, τόνισε ο Πιλ.

    “Δεν είχαμε προβλέψει πόσο ψηλά θα κινηθούν”

    Πρόσθεσε επίσης ότι η BoE είχε υποτιμήσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας και είναι αβέβαιο πόσες πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν στο μέλλον. “Το κύριο πρόβλημα είναι βασικά οι τιμές του φυσικού αερίου. Δεν είχαμε προβλέψει πόσο ψηλά θα κινηθούν πριν από έναν χρόνο και ενδεχομένως να κάνουμε εξίσου κακή πρόβλεψη και για το πού θα φτάσουν στο μέλλον”, τόνισε ο Πιλ.

    Ο Πιλ έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίαζε τον προϋπολογισμό στο Λονδίνο, που προβλέπει παράταση κατά ένα έτος του ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς ενέργειας, το οποίο όμως είναι αυξένο στις 3.000 στερλίνες αντί των 2.500 στερλινών προηγουμένως.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο ενημερωτικό δελτίο της Attica Bank για την εισαγωγή νέων μετοχών

    Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας: Στα 30,53 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο

    PTC: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια ServiceMax – Στο $1,5 δισ. το τίμημα



    ΣΧΟΛΙΑ