• Business

    Χατζηδάκης: Ενδεχομένως στα 400 εκατ. οι ζημιές της ΔΕΗ από το λιγνίτη το 2020

    ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στην ημερίδα με θέμα:«Κλιματική αλλαγή:Επείγουσα παράμετρος του νέου μοντέλου ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών 


    “Έχουμε υιοθετήσει μια φιλόδοξη πράσινη ατζέντα, για περιβαλλοντικούς λόγους  αλλά και για οικονομικούς” είπε το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στην ημερίδα με θέμα:«Κλιματική αλλαγή: Επείγουσα παράμετρος του νέου μοντέλου ανάπτυξης», που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών  για την Εθνική Ανασυγκρότηση και το Konrad Adenauer Stiftung.

    Μιλώντας για την ανάγκη απολιγνιτοποίησης, σημείωσε “η ΔΕΗ μόνο από το λιγνίτη έχασε το 2018, 200 εκατ. ευρώ, το 2019 300 εκατ. ευρώ και το 2020 ενδεχομένως οι ζημιές από το λιγνίτη θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Από προνόμιο ο λιγνίτης έχει γίνει πρόβλημα και για αυτό προχωρούμε στην απολιγνιτοποίηση με πρόνοια, βέβαια,  για τις περιοχές που αφορά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Δεν θέλουμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ζητάμε αναβολές και να βρίσκουμε δικαιολογίες για δύο λόγους. Γιατί αφορά το μέλλον των παιδιών μας και γιατί μας προσθέτει αξιοπιστία. Δίνουμε ένα θετικό μήνυμα στις Βρυξέλλες  για τα θέματα κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα είναι από τους πρωτοπόρους, είπε εξηγώντας γιατί το πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξο.

    Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων, τονίζοντας πόσα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα. “Ο Πρωθυπουργός έχει ψηλά στην ατζέντα το περιβάλλον, και είναι και η συγκυρία τέτοια που πλέον πρέπει κάποια πράγματα να γίνουν” σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

    “Το πιο δύσκολο που έχω και θα έχω να κάνω είναι τα σκουπίδια“, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Είμαστε δραματικά πίσω, είμαστε 24οι στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιχειρούμε το τόλμημα φέτος, να δημοπρατήσουμε 17 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων το 2020, όταν τώρα λειτουργούν, όλες τις τελευταίες δεκαετίες 4 σε όλη τη χώρα. Τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και προωθούμε και την ανακύκλωση, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων και στον καφέ κάδο. Πρόκειται για τον κάδο των τροφίμων, τον οποίο κάνουμε την προσπάθεια να τον εισάγουμε από την Περιφέρεια Αττικής και από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια”.

    Πώς το νέο πλαίσιο εξυπηρετεί τον καταναλωτή

    Κάνοντας ευρεία αναφορά σε όλες τις πολιτικές που περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής, τόνισε ότι στο επίκεντρο είναι ο καταναλωτής. “Οι τιμές στην ενέργεια πλέον  εξαρτώνται από το αν έχεις καλές διασυνδέσεις ώστε να λειτουργεί αμφίδρομα η ενιαία αγορά, αν έχεις απελευθερωμένη αγορά, αν λειτουργεί το target model και αυτός είναι ο στόχος μας, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο σε αυτή στην κατεύθυνση ώστε να μη χρειάζεται κάθε τόσο να βάζει πλάτη ο καταναλωτής”.

    Ειδικότερα, σημείωσε:

    “Προχωρούμε τις διασυνδέσεις, το πρόγραμμα που προϋπήρχε για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Στην Κρήτη, η Κρήτη 1 θα τελειώσει φέτος, το 2023 θα τελειώσει η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης από την Αττική στο Ηράκλειο και μέχρι το 2024 θα έχουν κλείσει οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων, έτσι ώστε τα νησιά να μην έχουν εργοστάσια ενέργειας από μαζούτ και να γλιτώσουμε και 800 εκατ. ευρώ που δίνουμε κάθε χρόνο για τα ΥΚΩ.

    “Στην ενεργειακή εξοικονόμηση, προβλέπουμε την αναβάθμιση 600.000 κτηρίων μέσα σε μια δεκαετία, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνοντας την οικονομική αξία του κάθε σπιτιού, ενισχύοντας και την οικοδομική δραστηριότητα.

    Προωθούμε την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων και προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό που μας χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου το 10% των αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά”. Μάλιστα σχολίασε το δισταγμό των Ελλήνων να ακολουθήσουν την τεχνολογία αυτή και είπε χαρακτηριστικά: “Δώσαμε τη δυνατότητα σε συναδέλφους στη Βουλή να πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά δεν υπήρξε και πολύ μεγάλος ενθουσιασμός που δείχνει ότι υπάρχει και θέμα νοοτροπίας, και θα χρειαστεί μια μάχη για να πείσουμε τους πολίτες να επιλέξουν ένα φιλικό περιβαλλοντικά μέσο”.

    “Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για στήριξη των ΑΠΕ και σε 20 ημέρες θα παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί την άδεια  παραγωγής και θα αντικαθίσταται από μια απλή βεβαίωση  και αυτό το εγχείρημα θα συνδυαστεί με μια δραστική απλούστευση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με αποτέλεσμα  η αδειοδότηση των ΑΠΕ να διαρκεί 2-3 χρόνια.”

    Τέλος τόνισε ότι και για την προστασία της βιοποικιλότητας θα ανακοινώσει   σύντομα μια πρωτοβουλία για τους φορείς προστατευόμενων περιοχών και θα ανακοινωθεί και ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ