• Business

    Χαστούκι από Bloomberg: Ανέφικτη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές -Ελπίδα μόνο η αλλαγή κυβέρνησης

    • NewsRoom
    spiegel


    Μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του … “κρυφού πόθου” από το υπουργείο Οικονομικών για συγκρατημένη έξοδο στις αγορές το έγκυρο Bloomberg έρχεται να επαναφέρει-προσγειώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επιτελείς του στη σκληρή πραγματικότητα.

    Συγκεκριμένα το Bloomberg χαρακτηρίζει ανέφικτο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές εν μέσω της έντονης και παρατεταμένης αβεβαιότητας που επικρατεί εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς κι ενώ η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων δείχνει να εξαντλείται.

    Σε αυτό το κλίμα και όσο η τωρινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και ελάφρυνσης του χρέους, διαπιστώνουν οι αναλυτές.

    bloomberg

    Καθώς η τελευταία σεζόν του ελληνικού δράματος κάνει “πρεμιέρα” αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές αποφεύγουν -όπως διάολος το λιβάνι- τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Bloomberg και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τα  ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα έχουν φέρει τις χειρότερες αποδόσεις, μεταξύ των όλων των ευρωπαϊκών τίτλων που αξιολογήθηκαν από το ανάλογο εργαλείο του πρακτορείου, τους τελευταίους τρεις μήνες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να διασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανταγωνίζεται μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών με τις χειρότερες επιδόσεις το εν λόγω διάστημα.

    “Τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένου ότι έχουν μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έχουν κολλήσει στον πάτο του κύματος που ‘σηκωσε’ τις αγορές χρέους στη ζώνη του ευρώ” συνεχίζει στον ίδιο τόνο το Bloomberg, το οποίο στη συνέχεια επικαλείται δήλωση του Patrick Esteruelas, επικεφαλής έρευνας της Emso Asset Management: “Τα ελληνικά ομόλογα είναι στη χώρα του πουθενά από τον περασμένο Ιούνιο. Όσο οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά, στην καλύτερη περίπτωση, ή στη χειρότερη ότι θα ξανακυλήσει, θα έχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης”.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην Μπρατισλάβα, την Παρασκευή, οι οποίοι και αναμένεται να απευθύνουν τις συνήθεις προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν. Από την πλευρά του, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να μεταφέρονται για τα τέλη του έτους.

    Η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το επίμονα υψηλό δανειακό κόστος για τις επιχειρήσεις επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία – μία οικονομία που είναι ήδη σε κατάσταση ασφυξίας από το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην Ιστορία.

    “Το ζήτημα της επίτευξης βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, ανεπίλυτο – ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πιστωτές φαίνονται να ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως να κοιτάξουν πέρα από οτιδήποτε έχει να κάνει με τις συνθήκες του προγράμματος διάσωσης”, σημειώνει ένας άλλος αναλυτής

    Όσο οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν τόσο υψηλά, ο στόχος της Ελλάδας να βγει στις αγορές ομολόγων, τον επόμενο χρόνο, πριν εξέλθει του προγράμματος διάσωσης το 2018, θα παραμένει ανέφικτος.

    Για τον Esteruelas της Emso, η πιθανή ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, σε συνέχεια των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα μπορούσε να παράσχει μια “τεχνική στήριξη” για τα ελληνικά ομόλογα. Μακροπρόθεσμα όμως, εκτιμά, αυτό δεν φαίνεται εφικτό, και η Ελλάδα δεν θα έχει αυτή την ευκαιρία προτού η σημερινή κυβέρνηση βρεθεί πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να κάνει αισθητή την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές με μία δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, μόλις η χώρα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου, η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανίχνευση των διαθέσεων των επενδυτών.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη της Εurobank η ΕΚΤ επεξεργάζεται τρία σενάρια επέκτασης του  προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν αύριο, ενώ πολύ πιθανόν θεωρείται και η χρονική επέκταση του προγράμματος (QE) μετά τον Μάρτιο του 2017.

    Πιο αναλυτικά τα τρία σενάρια εστιάζονται στην:

    • αύξηση του πλαφόν του 33% που έχει θέσει η ΕΚΤ για κάθε έκδοση. Η ΕΚΤ σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν μπορεί να διακρατά στο χαρτοφυλάκιο της πάνω από το 33% καθε μίας έκδοσης ομολόγων. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο θέμα για τα ομόλογα χωρίς ρήτρες συλλογικής ευθύνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας από 33% σε 40-50%.
    • αναπροσαρμογή  της ελάχιστης αποδεκτής απόδοσης για τα ομόλογα που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Η ελάχιστη αυτή απόδοση ταυτίζεται με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες και σήμερα κυμαίνεται στο -0,4%. Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην μείωση των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων.
    • τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των ομολόγων ανάλογα με το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της κάθε χώρας και όχι ανάλογα με την κεφαλαιακή βάση που διαθέτει η κάθε εθνική κεντρική τράπεζα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/tsounami-gia-tous-anadromikous-elegchous-apofasi-gia-ton-tragoudisti-chatzigianni/72520



    ΣΧΟΛΙΑ