• Business

    Χάρης Σαχίνης: Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 1,1 δισ. – Κέρδη €50 εκατ. θα διανεμηθούν στους μετόχους για το 2020

    ΕΥΔΑΠ Σαχίνης

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, παρουσίασε πριν λίγη ώρα η διοίκηση της εταιρείας σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του mononews ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού για το διάστημα 2013 – 2020, αλλά και την επόμενη 20ετία.

    Η ΕΥΔΑΠ για τη χρήση του 2020 θα διανέμει συνολικά κέρδη στους μετόχους της 50 εκατ. ευρώ μέρισμα ή και επιστροφή κεφαλαίου.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, αναφέρθηκαν ειδικότερα στους τρεις άξονες του επενδυτικού σχεδίου που έχουν ως εξής:

    Για τα έργα μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ (εκσυγχρονισμός λειτουργιών, δημιουργία έξυπνου δικτύου και συστημάτων που περιλαμβάνει και τους έξυπνους μετρητές) προβλέπονται για την επόμενη πενταετία 175 εκατ. ευρώ. Για τους έξυπνους μετρητές η εκτίμησή τους είναι ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί περίπου σε ένα χρόνο, θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των παλαιών το 2022 – 2023, ωστόσο, η καθολική αντικατάσταση των με συμβατική τεχνολογία με τους έξυπνους μετρητές θα γίνει την επόμενη πενταετία.

    Για τα έργα αποχέτευσης και ανακύκλωσης νερού προβλέπονται επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ με το 90% του ποσού αυτού να προέρχεται από δημόσια χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ). Μεταξύ άλλων έχει προκηρυχθεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ Νέας Μάκρης Μαραθώνα και ακολουθούν το επόμενο διάστημα η προκήρυξη των έργων για το ΚΕΚ Ραφήνας Αρτέμιδος, προϋπολογισμού 90 εκατ. και για το ΚΕΛ Μαραθώνα, 52 εκατ. ευρώ.

    Για την αντικατάσταση του δικτύου νερού θα διατεθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ.

    Αναφορικά με την συμφωνία για το αδιύλιστο νερό που εκκρεμεί τα τελευταία 7 χρόνια ο κ. Σαχίνης επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπογραφτεί η συμφωνία με το δημόσιο. Η ΕΥΔΑΠ έχει συμπεριλάβει στα αποτελέσματά του 2020 πρόβλεψη για την καταβολή ποσού 157,5 εκατ. για το αδιύλιστο νερό την περίοδο 2013 – 2020 ποσό που προέκυψε αφού αφαιρεθούν τα έξοδα συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος.

    Όπως είπε για τα επόμενα 20 χρόνια η τιμή που έχει συμφωνηθεί είναι περίπου 35% χαμηλότερη από την τιμή που θα πληρώσει η ΕΥΔΑΠ για το 2013 – 2020. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε σε ετήσια βάση το κόστος για 400 εκατ. κυβικά νερού (μαζί με τη συντήρηση του δικτύου) ήταν μέχρι το 2013 (από το 2004) 60 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 – 2020 διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ και φέτος και για τα επόμενα 20 χρόνια σε 33,5 εκατ. ευρώ.

     Αναφορικά με το έργο της Ψυττάλεια ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι αναμένει να γίνουν προσφυγές και εκτίμησε ότι ο διαγωνισμός θα τελεσιδικήσει περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ έχει παραταθεί η σύμβαση των Άκτωρ – Άβαξ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 ή μέχρι να υπάρχει ανάδοχος στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Η επιχείρηση νερού της Αθήνας, όπως επανέλαβε χθες η διοίκησή της, θα συμμετέχει στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΥΔΑΠ: Ενισχυμένος ο κύκλος εργασιών το 2020 – Προοπτικές ανάπτυξης

    ΕΥΔΑΠ: Κοντά σε συμφωνία με το Δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού

    ΕΥΔΑΠ: Πώς αξιολόγησε τις τρεις τεχνικές προσφορές για το έργο της Ψυττάλειας



    ΣΧΟΛΙΑ