ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βουτιά σημείωσαν τα κέρδη της Chanel το περασμένο έτος καθώς η εταιρεία πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου λιανικής της και το μάρκετινγκ, εν μέσω της ύφεσης στον κλάδο πολυτελών ειδών.
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 30% στα 4,48 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν κατά 4,3% σε συγκρίσιμη βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα —η οποία αποφέρει περίπου το 50% των εσόδων της Chanel— σημείωσε πτώση πωλήσεων κατά 7,1%.
Η κάμψη ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά πολυτελών ειδών πασχίζει να ανακάμψει από μια φάση αναιμικής ανάπτυξης, που οφείλεται εν μέρει στις συγκρατημένες δαπάνες των Κινέζων καταναλωτών.
Η προοπτική του κλάδου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για παγκόσμιους δασμούς τον περασμένο μήνα. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες, όπως η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, έχουν ανακοινώσει απογοητευτικές πωλήσεις μέχρι στιγμής φέτος.
Οι αυξήσεις των τιμών
Η Chanel επηρεάστηκε σημαντικά από τη μακροοικονομική αστάθεια πέρυσι, ιδιαίτερα στην Κίνα, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Leena Nair σε τηλεφωνική συνομιλία με το Bloomberg, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις περί μεγάλων αυξήσεων των τιμών της μετά την πανδημία. Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της —όπως η τσάντα flap, κοστίζει πλέον πάνω από 10.000 ευρώ (11.245 δολάρια).
«Η απόδοσή μας το 2024 ήρθε μετά από μια περίοδο πρωτοφανούς ανάπτυξης για τη Chanel, κατά την οποία τα έσοδα σχεδόν διπλασιάστηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια», ανέφερε η Nair .
Παρόλα αυτά, η πτώση των πωλήσεων και η καταβαράθρωση των κερδών της Chanel προκαλούν έκπληξη, καθώς ο οίκος, που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα από την Γκαμπριέλ “Κοκό” Σανέλ, θεωρείται από τα πιο ανθεκτικά brands στον χώρο της μόδας, εξυπηρετώντας τους πιο εύπορους πελάτες παγκοσμίως. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,2% στην Αμερική, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,6% στην Ευρώπη.
«Μια εταιρεία του μεγέθους μας που περνάει έναν τέτοιο κύκλο αλλαγών πρέπει να προσαρμόσει τη δομή της σε διάφορα σημεία του οργανισμού», δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής Philippe Blondiaux. «Θα παρακολουθούμε στενά τα κόστη για να σταθεροποιήσουμε τα περιθώρια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Chanel αναμένει ο αριθμός των εργαζομένων να παραμείνει σταθερός φέτος, μετά από αύξηση 5,1% πέρυσι. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανακοίνωσε περικοπές 70 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο των επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Chanel αύξησε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της κατά 43% σε περίπου 1,8 δισ. δολάρια πέρυσι, γεγονός που μείωσε τα κέρδη, σύμφωνα με τον Blondiaux. Όπως επισήμανε, αναμένει αντίστοιχες επενδύσεις και για φέτος. Η Chanel δαπάνησε επίσης περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για «δραστηριότητες υποστήριξης του brand».
Αγορές ακινήτων
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες περιλάμβαναν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε αγορές ακινήτων.
Η Chanel αγόρασε, μεταξύ άλλων, ένα κτίριο στη πολυτελή Avenue Montaigne στο Παρίσι, όπου διαθέτει κατάστημα, καθώς και ένα ακόμα στη Rue Cambon. Eπίσης έκλεισε συμφωνία για το μελλοντικό της κατάστημα-ναυαρχίδα στη Νέα Υόρκη, χωρίς να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία.
Η απόδοση της Chanel μπορεί να επιβαρύνθηκε και από άλλους παράγοντες. Τον περασμένο Ιούνιο αποχώρησε η creative director της εταιρείας Βιρζινί Βιάρ, ενώ τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ο διάδοχος της, Ματιέ Μπλαζί, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού τον Οκτώβριο.
Το επόμενο στοίχημα
Οι πελάτες συχνά περιορίζουν τις αγορές τους όταν ένα brand βρίσκεται σε δημιουργική μετάβαση. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί μισός χρόνος ώστε οι νέες δημιουργίες ενός σχεδιαστή να βγουν στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος του έργου του Μπλαζί θα φανεί πιθανότατα από την επόμενη χρονιά.
«Δεν εστιάζουμε μόνο στη συλλογή του Οκτωβρίου, αλλά κοιτάμε όλες τις μελλοντικές συλλογές, γιατί ξέρουμε ότι ένα όραμα χρειάζεται χρόνο για να ξεδιπλωθεί», δήλωσε η Nair.
Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις αυξήσεις τιμών στα προϊόντα μόδας της στις ΗΠΑ, εν αναμονή της τελικής απόφασης για τους δασμούς του Τραμπ.
Σε αντίθεση με κάποιους ανταγωνιστές της, η Chanel δηλώνει πως θέλει να περιμένει το αποτέλεσμα των σχετικών διαβουλεύσεων για τους δασμούς. Ο Τραμπ επέβαλε τον περασμένο μήνα αρχικό δασμό 10% σε προϊόντα που προέρχονται από την Ε.Ε., ενώ ανέβαλε την εφαρμογή πρόσθετου δασμού 20% μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
«Πιστεύουμε ότι η πιο υπεύθυνη στάση αυτή τη στιγμή είναι να περιμένουμε την τελική έκβαση αυτής της απόφασης», δήλωσε ο Blondiaux. «Είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση μέσα σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας».
Στο διοικητικό συμβούλιο της Chanel ηγείται ο 76χρονος Εκτελεστικός Πρόεδρος Alain Wertheimer, που είναι συνιδιοκτήτης του εμβληματικού brand με τον αδελφό του, Gérard. Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, έχουν περιουσία 42,3 δισ. δολάρια έκαστος.
Διαβάστε επίσης:
Ανατροπή στην Burberry: Τέλος στο όνειρο της «υψηλής πολυτέλειας» και επιστροφή στις ρίζες
Μαρλίν Ντιμά – Ρεκόρ για την ακριβότερη γυναίκα καλλιτέχνιδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλα και πρέπει να μειωθούν
- Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ: «H στάση του Ισραήλ στη Γάζα είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου»
- Τσουκαλάς: Η ΝΔ θέλει να μας πείσει ότι ο κ. Καραμανλής ήταν διακοσμητικός ως υπουργός
- Κομισιόν: Εξαιρεί 38.000 εταιρείες από 8 νόμους της ΕΕ – Η νέα κατηγορία «μικρών εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης» που δημιουργεί
