• Business

    Carlos Slim: Ο μεγιστάνας που φλερτάρει (ξανά) με το top ten των δισεκατομμυριούχων

    Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών του Μεξικό Carlos Slim


    Κάποτε, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών της Λατινικής Αμερικής Carlos Slim ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μπροστά από κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.

    Η επέλαση των τεχνολογικών κολοσσών και η εκτόξευση των περιουσιών των ιδρυτών τους την προηγούμενη δεκαετία εκθρόνισε τον Μεξικανό επιχειρηματία από την πρώτη δεκάδα του Bloomberg Billionaire Index, όμως ο 83χρονος επιχειρηματίας κλείνει το 2023 με 27 δισ. επιπλέον στην προσωπική του περιουσία και φλερτάρει -από την 11η θέση- με το top ten των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

    Μία καλή χρονιά

    Η περιουσία του αγγίζει πλέον σύμφωνα με το Bloomberg τα 100 δισ. δολάρια χάρη στο μεξικάνικο νόμισμα, το πέσος, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 14% έναντι του δολαρίου φέτος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index, ο Slim έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των 39,2 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2020 κι έκτοτε έχει καταφέρει να εκτοξεύσει την περιουσία του κατά 60 δισ. δολάρια.

    Ήδη ο Slim είναι ο πλουσιότερος Λατινοαμερικανός στον κόσμο και την προηγούμενη Πέμπτη πέτυχε να κερδίσει μέσα σε μία ημέρα 3 δισ. δολάρια. Το 2023 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον 83χρονο επιχειρηματία, ο οποίος παρά την ηλικία του παραμένει ενεργός στις αποφάσεις των εταιρειών του.

    Η περιουσία του είναι συνδεδεμένη με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών America Movil SAB, η οποία δραστηριοποιείται και στην Αυστρία. Η εταιρεία χαρτυφυλακίου του, Grupo Carso, η οποία έχει συμμετοχές στους τομείς της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου, των υποδομών και των κατασκευών και της ενέργειας έχει δει τις μετοχές της να εκτοξεύονται κατά 109% φέτος, ενώ το στοίχημα που έβαλε ο μεγιστάνας αγοράζοντας την πετρελαιοπηγή Zama στο Μεξικό του απέφερε τεράστια κέρδη.

    Έχει φροντίσει τα παιδιά του και τα εγγόνια του να εμπλακούν από νωρίς στις επιχειρήσεις του και να τοποθετηθούν πλέον σε ρόλους-κλειδιά. Συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια, λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για την στρατηγική των εταιρειών και για την επέκτασή τους σε άλλες χώρες.

    Στα βήματα του Γάλλου μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό, ο Slim καλεί κάθε εβδομάδα την οικογένειά του σε ένα δείπνο για να ενισχύσει τους οικογενειακούς δεσμούς και να συζητήσουν επιχειρηματικά ζητήματα.

    Πώς έχτισε την περιουσία του

    Ο Carlos Slim γεννήθηκε το 1940 στο Μεξικό. Ήδη από όταν ήταν μαθητής κόλλησε το «μικρόβιο» του πατέρα του για επενδύσεις. Όπως και ο Γουόρεν Μπάφετ, αγόρασε από έφηβος ακόμα τις πρώτες του μετοχές και ξεκίνησε να συμπεριφέρεται σαν μέτοχος μις εταιρείας, ασχολούμενος με τα οικονομικά της στοιχεία και συμμετέχοντας σε διοικητικά συμβούλια.

    Ό πατέρας του επένδυσε σε ακίνητα στο Μεξικό κι όταν ο Slim πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού, ξεκίνησε να χτίζει την περιουσία του με επενδύσεις που του τραβούσαν το ενδιαφέρον.

    Πέτυχε να γίνει δισεκατομμυριούχος όταν εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη κρίση στο Μεξικό το 1982. Τότε η χώρα βρισκόταν σε μία περίοδο αποκρατικοποιήσεων και ο Slim ήταν εκεί για να αγοράσει σε ευτελείς τιμές ποσοστά εταιρειών.

    Αυτή τη στρατηγική ακολούθησε καθ’ όλη την πορεία του ως επενδυτής. Σε περιόδους κρίσης έβγαινε μπροστά να «σώσει» προβληματικές εταιρείες. Μετά από μία σκληρή αναδιάρθρωση, πούλαγε το μερίδιό του, πάντα με κέρδος κι έψαχνε για την επόμενη ευκαιρία.

    Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα του Forbes το 1991 με περιουσία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2014, κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα με περιουσία 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτοπίζοντας τον Μπιλ Γκέιτς  που ήταν πρώτος  για 14 χρόνια.

    Μπορεί να είναι ο πλουσιότερος άνδρας στη Λατινική Αμερική, όμως ο ίδιος έχει επιλέξει ένα χαμηλό προφίλ. Ζει στο ίδιο σπίτι εδώ και 40 χρόνια και δεν απασχολεί την επικαιρότητα με αλόγιστες σπατάλες. Παρ’ όλα αυτά έχει κατηγορηθεί για τις πρακτικές του αλλά και για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του αποτελούν μονοπώλιο στο Μεξικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Rolex: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας η πτώση των επιτοκίων

    Οι traders της Wall Street τα δίνουν όλα: Πόσο θα διαρκέσει το πάρτι που πυροδότησε στις αγορές η Fed

    Temu εναντίον Shein: Μήνυση και κατηγορίες για απειλές και εκφοβισμό προμηθευτών



    ΣΧΟΛΙΑ