• Business

    Μιχ. Μποδούρογλου: “Ξεφορτώθηκε” δύο παλιά φορτηγά πλοία

    Ο εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου

    Ο εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου


    Επιβεβαιώθηκε και επίσημα από τη ναυτιλιακή εταιρεία Box Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου, η πώληση δύο φορτηγών πλοίων προς διάλυση, μόλις εννέα χρόνια μετά την κατασκευή τους, μία εξέλιξη για την οποία σας είχαμε ενημερώσει στο mononews.gr πριν από δύο εβδομάδες.

    Αν και η εταιρεία δεν διευκρίνισε για ποια πλοία πρόκειται, οι πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το mononews.gr ανέφεραν ότι τα δύο πλοία είναι τα αδελφά Box Kingfisher και Box Marlin, χωρητικότητας 5.095 teu το καθένα, κατασκευής 2007. Δεν έχει γίνει γνωστός ο αγοραστής των πλοίων, ούτε το αντίτιμο, αν και πληροφορίες που επικαλείτο στις αρχές του μήνα η ελληνική ναυλομεσιτική Allied Shipbroking ανέφεραν ότι η ναυτιλιακή του Μιχάλη Μποδούρογλου κατόρθωσε να εξασφαλίσει τιμή scrapping στα 285 δολάρια ανά ldt, γεγονός που θα φέρει στην Box Ships έσοδα ύψους 5,86 εκατ. δολαρίων για το καθένα, δηλαδή συνολικά και για τα δύο πλοία 11,72 εκατ. δολάρια.

    Πάντως, η Box Ships ανακοίνωσε ότι η πώληση των δύο φορτηγών πλοίων της έγινε στο πλαίσιο του διακανονισμού της με την τράπεζα Credit Suisse για ένα δάνειο ύψους 31,65 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 25,9 εκατ. δολάρια ήταν σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το δάνειο καλύφθηκε σε αντάλλαγμα για τα καθαρά έσοδα από την πώληση των δύο πλοίων.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 2 Νοεμβρίου, η Box Ships είχε αποφασίσει να πουλήσει για scrap το ηλικίας 10 ετών φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου panamax Box Queen (χωρητικότητας 4.546-teu και κατασκευής 2006) στο Χονγκ Κονγκ. Το τίμημα της συναλλαγής – και τελικό ποσό που θα εισπράξει η εταιρεία του κ. Μποδούρογλου – θα ανέλθει στα 6,5 εκατ. δολάρια, από τη στιγμή που η τιμή ανά ldt καθορίζεται στα 300 δολάρια. Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή του κ. Μποδούρογλου είχε εξαγοράσει το συγκεκριμένο πλοίο για 59,6 εκατ. δολάρια με το όνομα “MSC Siena” το έτος 2011 και κατόπιν το μετονόμασε σε Box Queen.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Πίττας: Πώς κέρδισε 10 εκατ. δολ. για το καινούριο του πλοίο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Παληός (Diana Shipping): Υποδέχεται το 2017 με δύο νέα πλοία και τρία ναυλοσύμφωνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Φειδάκης: Το deal και ο «μυστικός» επενδυτής



    ΣΧΟΛΙΑ