• Business

    Οι τελευταίες τάσεις στην αγορά των τάνκερ. Ποιες κατηγορίες ξεχωρίζουν

    tanker τανκερ ναυτιλία ναυλαγορά


    Μεικτή εικόνα εμφάνισε η αγορά των τάνκερ την εβδομάδα 9-13 Ιανουαρίου 2017, με την κατηγορία των aframaxes να ξεχωρίζει εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση ημερήσιων εσόδων. Ειδικότερα:

    VLCCs

    Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγοράς των τάνκερ τύπου VLCCs στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε για τις περιοχές του Περσικού κόλπου και της Δυτικής Αφρικής ήταν η υποτονική κινητικότητα που όμως στη συνέχεια σημείωσε ανάκαμψη με την τιμή στη διαδρομή Gulf-Japan να διαμορφώνεται σε WS85.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων υποχώρησε κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 39,625 ημερησίως.

    Έλλη Πατέρα
    Έλλη Πατέρα

    SUEZMAXES

    Έπειτα από ένα δραστήριο ξεκίνημα της εβδομάδας η ζήτηση για τις περιοχές της δυτικής Αφρικής, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας περιορίστηκε με αποτέλεσμα μέχρι το κλείσιμο της η τιμή για την διαδρομή εντός Μεσογείου (Med-Med) να διαμορφωθεί σε WS105.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 27,678 ημερησίως.

    AFRAMAXES

    Με έντονη δραστηριότητα κύλισε η εβδομάδα που πέρασε για τις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας με αποτέλεσμα τα έσοδα στην διαδρομή Sidi Kerir-Trieste να παρουσίασουν ανάκαμψη 41% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αντίθετα, μικρή επιβράδυνση της αγοράς παρατηρήθηκε στην περιοχή της Βαλτικής.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε άνοδο 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 24,908 ημερησίως.

    LR/MR

    Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η αγορά των LR βρέθηκε υπό πίεση με την δραστηριότητα να περιορίζεται και ο αριθμός σε τονάζ να συσσωρεύεται.

    Στο μεταξύ, στην ίδια περιοχή η αγορά των τάνκερ MR παρέμεινε σχετικά σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με την τιμή Lumpsum στην διαδρομή Gulf-UKC να υποχωρεί οριακά σε $1.0Μ.

    Επιπροσθέτως, στην περιοχή του Ατλαντικού η αγορά των MR παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης με τα έσοδα στην διαδρομή UKC-USAC-USG-UKC να υποχωρεί κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $16,533 ημερησίως ενώ η τιμή στην διαδρομή UKC-West Africa διαμορφώθηκε σε WS180.

    Ο καθαρός μέσος όρος ημερησίων εσόδων της spot αγοράς στα MR παρουσίασε πτώση 18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 11,291 ημερησίως.

    Dirty products

    Παρά τα ικανοποιητικά επίπεδα στη ζήτηση στις περιοχές της Μεσογείου και UKC η αγορά βρέθηκε υπό πίεση καθώς συσσωρεύτηκε αριθμός πλοίων που ταξίδεψε υπό έρμα ενώ στην περιοχή της Καραϊβικής η τιμή στη διαδρομή Caribs-USGulf διαμορφώθηκε σε WS190.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε πτώση κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 20,129 ημερησίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνος Λασκαρίδης: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για θαλάσσια μόλυνση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Ολοκληρώθηκε η πώληση του MSC Cristina έναντι 125 εκατ. δολαρίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά



    ΣΧΟΛΙΑ