• Business

    Eurobank: Το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποτελεί «σπατάλη πόρων»

    Eurobank

    Eurobank


    «Σπατάλη» πόρων για την Ελλάδα είναι η υψηλή ανεργία και η πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση ή στασιμότητα του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μείωση ή στασιμότητα της απασχόλησης και άρα σε συρρίκνωση του δυνητικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, επισημαίνει η Eurobank.

    Όπως αναφέρεται στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 23% τον Νοέμβριο 2016 έναντι 24,5% τον Νοέμβριο 2015 και ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,4% (+49,1 χιλ. άτομα) και των ανέργων μειώθηκε κατά 6,5% (-76,5 χιλ.). Ως εκ τούτου, το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,6% (-27,4 χιλ. άτομα).

    Για το σύνολο του 12μηνου Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016, το μέσο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 23,5 από 25,1% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση -1,5 ποσοστιαίων μονάδων. Ο εν λόγω ετήσιος ρυθμός μεταβολής είναι ίσος με τον αντίστοιχο μέσο της περιόδου Μαρτίου 2014 – Νοεμβρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος 2014 ήταν ο πρώτος μήνας από την αρχής της ελληνικής οικονομικής κρίσης στον οποίο καταγράφηκε αρνητική ετήσια μεταβολή του ποσοστού ανεργίας. Είχαν προηγηθεί 63 συνεχείς μήνες, ήτοι Δεκέμβριος 2008 – Φεβρουάριος 2014, συνεχούς ανοδικής πορείας.

    Οι οικονομολόγοι της Eurobank τονίζουν ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποτελεί «σπατάλη πόρων» για την ελληνική οικονομία. Ένα εξίσου σημαντικό μέγεθος στο οποίο αποτυπώνεται η παρούσα δυσμενής κατάσταση είναι το ποσοστό απασχόλησης, δηλαδή ο λόγος των απασχολούμενων ως προς το σύνολο του πληθυσμού ικανού για παροχή υπηρεσιών εργασίας.

    Από τα τέλη του 2013 το ποσοστό απασχόλησης ακολουθεί ανοδική πορεία. Πιο αναλυτικά, από τα επίπεδα του 42,7% αυξήθηκε στο 45,8% (τέλη 2016). Η θετική μεταβολή προήλθε κυρίως από την αύξηση της απασχόλησης και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τη συρρίκνωση του πληθυσμού (ηλικίας 15-74 ετών).

    Στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία εισέλθει σε μονοπάτι βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης τότε, το ποσοστό απασχόλησης θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία μέχρι να προσεγγίσει μακροχρόνια ένα σημείο σταθερής κατάστασης. Από εκεί και έπειτα η αύξηση της απασχόλησης θα ακολουθήσει τη δυναμική του πληθυσμού.

    Συνεπώς, η ύφεση των προηγούμενων ετών ναι μεν δύναται να δημιουργήσει συνθήκες για υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή της απασχόλησης σε σύγκριση με την αντίστοιχη του πληθυσμού (ανεκμετάλλευτοι πόροι, πλεονάζον εργατικό δυναμικό) ωστόσο, στη μακροχρόνια περίοδο πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση ή στασιμότητα του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μείωση ή στασιμότητα της απασχόλησης και ως εκ τούτου σε συρρίκνωση του δυνητικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης.

    Οπότε, μόνο μέσω πολιτικών ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών της παραγωγής μπορεί να αντισταθμιστεί η προαναφερθείσα δυσμενής προοπτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μακροχρόνια περίοδο, καταλήγει η ανάλυση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters: ΔΝΤ και Ευρωπαίοι σε κοινό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασφαλιστικό «δώρο» Πετρόπουλου στις δικηγορικές εταιρίες – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΟΛ: Οι τράπεζες συντάσσονται με τις προσπάθειες των εργαζομένων



    ΣΧΟΛΙΑ