• Business

    Alpha Bank: Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δε βοηθούν στη βιωσιμότητα του χρέους

    Alpha Bank


    Κριτική στην απαίτηση για την επίτευξη υψηλών και επίμονων πρωτογενών πλεονασμάτων ασκεί η Alpha Bank. Η αρχιτεκτονική του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής δίνει βάρος στην διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5% σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από το 2018 και μετά.

    Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank επισημαίνουν ότι αυτή η πολιτική είναι αμφίβολο εάν εξυπηρετεί τον ίδιο τον σκοπό της βιωσιμότητας του χρέους διότι η μειωτική επίδραση του πρωτογενούς πλεονάσματος επί του λόγου χρέους προς ΑΕΠ αντισταθμίζεται από τον χαμηλότερο του δυνητικού ρυθμού μεγεθύνσεως της οικονομίας που συνεπάγεται η παραμονή επί μακρόν σε καθεστώς υψηλών πλεονασμάτων.

    Επιπλέον, η επίτευξη αυτού του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι πρωτόγνωρη για μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας, όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Ταμείο προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της συμπιέσεως της παραοικονομίας και της μειώσεως του αφορολογήτου ορίου, ως ενδεικτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα. Στην έκθεση του Ταμείου επισημαίνεται ακόμη ότι το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τη μη αποτελεσματική φορολογική διοίκηση οδηγούν σε περιορισμένη δυνατότητα συλλογής εσόδων. Επίσης, πολιτικές που εφαρμόζονται όπως οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές και τα υψηλά πρόστιμα δεν είναι αποτελεσματικές στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις πιο φιλικές προς την ανάπτυξη όπως η απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα χρηματοδοτηθεί από τον περιορισμό των δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Τούτο θα ενίσχυε τη συμβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην αποκλιμάκωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, η επιμήκυνση των ληκτοτήτων και άλλα μέτρα ελάφρυνσης στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, εφόσον αυτά οριστικοποιηθούν και ποσοτικοποιηθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους, θα αυξήσουν τη συμβολή του πραγματικού επιτοκίου στην αποκλιμάκωση του χρέους

    Το συνδυαστικό αποτέλεσμα των ανωτέρω δράσεων θα είναι η μετατόπιση της κόκκινης γραμμής χαμηλότερα, εξαλείφοντας την ανάγκη για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Στο βαθμό μάλιστα που αυτά θα οδηγήσουν σε συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις και κατά συνέπεια η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρινόπουλος: Με δικαστική απόφαση ένα βήμα πιο κοντά η ολοκλήρωση του deal με τη Σκλαβενίτης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: ΔΝΤ και Ευρωπαίοι σε κοινό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Μητράκος: Τέλος στην πτώση των τιμών των ακινήτων – Ανάκαμψη του real estate



    ΣΧΟΛΙΑ