• Business

    Bonus και εμβολιασμός: Τι στάση τηρούν οι εταιρείες – Το «αγκάθι» του κόστους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Bonus και εμβολιασμός: Ποια στάση τηρούν οι εταιρείες – Το «αγκάθι» του κόστους


    Με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και την κυβέρνηση να προσπαθεί να χτίσει το περίφημο «τείχος ανοσίας» ενόψει του φθινοπώρου, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις «παίρνουν θέση» στο θέμα του εμβολιασμού.

    Παρότι αναγνωρίζεται πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, η ανάληψη δραστικών μέτρων για να πεισθούν οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν εξετάζεται σοβαρά από την αγορά, η οποία «τρομάζει» στο ενδεχόμενο να ξανακλείσει η οικονομία.

    Στο τραπέζι πέφτουν πολλές προτάσεις, με κυρίαρχη την παροχή έκτακτου bonus. Πρόκειται για μια λύση που «εγκαινίασε» η βιομηχανία Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια, προσφέροντας 500 ευρώ σε όσους προσκομίσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ανάλογες σκέψεις κάνουν και άλλες εταιρείες, όπως η αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων LArtigiano. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Χρήστο Βιτσικάνο, η χρηματική επιβράβευση ύψους περίπου 300 ευρώ ως κίνητρο εμβολιασμού απασχολεί εδώ και λίγο καιρό την εταιρεία, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

    «Ο εμβολιασμός», επισημαίνει ο κ. Βιτσικάνος, «είναι ο μόνος τρόπος εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», τονίζοντας πως η πιθανότητα ενός νέου lockdown θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και άλλες μεγάλες εστίασης, οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν το κόστος που συνεπάγεται.

    Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης δεν φαίνεται πρόθυμες να ακολουθήσουν καθώς αδυνατούν να αναλάβουν τέτοιου είδους δαπανηρές πρωτοβουλίες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει από την πανδημία. Κάτι που επισημαίνει και ο επικεφαλής της αλυσίδας φούρνων «Βενέτη», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, λέγοντας πως δεν μπορούν να δοθούν bonus λόγω της δραματικής οικονομικής θέσης των επιχειρήσεων του κλάδου.

    «Δεν υπάρχουν λεφτά για bonus για εμβολιασμένους», σημειώνει από την πλευρά η εκπρόσωπος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, Μαρία Μποτονάκη.

    Το bonus του Γαλαξία

    Αρνητικές στην πιθανότητα χρηματικής επιβράβευσης σε όσους σπεύσουν να επισκεφθούν ένα εμβολιαστικό κέντρο εμφανίζονται και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Και αυτό λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους που θα κληθούν να επωμισθούν σε μια τέτοια περίπτωση καθώς απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

    Άνθρωποι του κλάδου επισημαίνουν πως ήδη οι μεγάλες αλυσίδες, όπως η Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος, τα My Market, η Lild, η Μασούτης και η Γαλαξίας έχουν επιβραβεύσεις με bonus τους εργαζομένους της «πρώτης γραμμής» που έδωσαν τη μάχη για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλαξίας ετοιμάζεται να δώσει ακόμη ένα bonus στους εργαζομένους που ήταν στις επάλξεις στο τρίτο lockdown, το οποίο υπολογίζεται πως θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 800.000 ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση έχει ληφθεί και είναι θέμα ημερών να πιστωθεί στους εργαζόμενους που το δικαιούνται.

    Σφίγγει ο κλοιός

    Από την άλλη πλευρά, πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες μετά τον όμιλο Θεοχαράκη που λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

    Πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον μία πολύ μεγάλη ελληνική επιχείρηση από τον χώρο των τροφίμων να έχει δώσει σαφή οδηγία ότι από την 1η Αυγούστου και μετά δεν θα μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος στους χώρους της εταιρείας. Υπάρχουν τέλος και οι εταιρείες, οι οποίες σε συνεννόηση με τους νομικούς τους συμβούλους επιλέγουν να μην κάνουν τίποτα απολύτως, θεωρώντας πως οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τους «γυρίσει μπούμερανγκ».

    Παράγοντες της αγοράς που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους θεωρούν πως προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας και να αποφευχθούν τα χειρότερα, ίσως θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναλάβει ακόμη πιο δυναμικές πρωτοβουλίες και να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άμεσα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με έμφαση τις δραστηριότητες που συνωστίζεται κόσμος και δημιουργούνται συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού.

    Διαβάστε επίσης:

    Κικίλιας: Ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

    Θεοχάρης: 260.000 αφίξεις από τη Γερμανία τον Ιούνιο

    Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Συστήνει την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού – Ελέγχει τις «παράλογες και μεμονωμένες φωνές»



    ΣΧΟΛΙΑ