• Business

    Bloomberg: Επώδυνη η προσαρμογή των Ελλήνων στην κανονικότητα

    • NewsRoom


    Η κυβέρνηση θέλει να εξέλθει από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής μετά από 8 χρόνια αλλά τα χρηματοοικονομικά της χώρας είναι ακόμη επισφαλή τονίζει το Bloomberg.  «H κυρίαρχη πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η ελληνική κρίση έχει φτάσει στο τέλος της: η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα έχει αντλήσει χρήματα από τις αγορές ομολόγων και η κυβέρνηση λέει στους πιστωτές ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη οικονομική βοήθεια», αναφέρει το πρακτορείο και σχολιάζει: «Παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι επώδυνη η προσαρμογή των δημοσιονομικών της χώρας, ύστερα από μία άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση».

    Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση έδειξε πως απομένουν μόλις δύο προαπαιτούμενα να υλοποιηθούν, ορισμένοι αξιωματούχοι στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι ίσως είναι νωρίς να εξέλθει η χώρα από την «μονάδα εντατικής θεραπείας» του προγράμματος.

    Το πρακτορείο θυμίζει πως ένας στους πέντε εξακολουθεί να είναι άνεργος, με την πλειονότητα μάλιστα να είναι εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο. Περισσότεροι από τους μισούς οφείλουν φόρους, με τους μη εισπραχθέντες να υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Και οι επιχειρήσεις είναι υπό διαρκή πίεση, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τα capital controls και τα κόκκινα δάνεια, τα stress tests και τους πλειστηριασμούς.

    anergia

    «Η κατάσταση έχει πράγματι εξομαλυνθεί και υπάρχει κάποιο επίπεδο σταθερότητας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης της Plagton SA, μιας εξαγωγικής επιχείρησης με ιχθυοκαλλιέργειες.

    Η πρόσβαση στα χρήματα είναι πιο δύσκολη και η φορολογική επιβάρυνση είναι 58% επί των κερδών της εταιρείας της, τόνισε ο ίδιος. «Από την επιβολή των capital controls έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητες μας από τις τράπεζες», συμπλήρωσε ο κ. Μπόκας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής όταν το τρέχον πρόγραμμα- το τρίτο σε οκτώ χρόνια – λήξει τον Αύγουστο.

    Η τελευταία έκθεση της ΕΕ, της 17ης Φεβρουαρίου, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση.

    Ομως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την πώληση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας (Ελληνικό). Οι διαδοχικές κυβερνήσεις συγκέντρωσαν μέχρι στιγμής το ένα δέκατο από τον στόχο των 50 δισ. ευρώ για ιδιωτικοποιήσεις που είχε τεθεί το 2011, συμπληρώνει το Bloomberg.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Αναβάλλεται η έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, λόγω… εκκρεμοτήτων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πανηγυρίζει το ΥΠΟΙΚ για την αναβάθμιση από την Fitch: «Ισχυρή ένδειξη της ανοδικής πορείας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συζήτησε ο Ευ. Τσακαλώτος με τραπεζίτες και θεσμικούς επενδυτές σε Παρίσι και Λονδίνο



    ΣΧΟΛΙΑ