• Business

    Μπάχαλο στα τιμολόγια ρεύματος με την υπουργική απόφαση-μπάλωμα, έρχεται νέα παρέμβαση από τη ΡΑΑΕΥ

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης - Ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιος Δαγούμας - Ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο, Ιωάννης Μητρόπουλος

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης – Ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιος Δαγούμας – Ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο, Ιωάννης Μητρόπουλος


    Διγλωσσία, αντιφάσεις και άσκοπη παρεμβατικότητα καταλογίζει η αγορά προμήθειας στο υπουργείο Ενέργειας, που με τους χειρισμούς του δεν προστατεύει τον ανταγωνισμό και πλήττει την αξιοπιστία της ΡΑΑΕΥ.

    Η χθεσινή υπουργική απόφαση του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη για τα τιμολόγια ρεύματος, διέψευσε…τον ίδιο τον υπουργό, καθώς ενώ εκείνος φερόταν θετικός στην ύπαρξη σταθερών τιμολογίων ολιγόμηνης διάρκειας, θεωρώντας ότι θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, τελικά δεν υιοθέτησε αυτή την άποψη στην υπουργική απόφαση. Επίσης, θεσμοθετεί τα μεικτά τιμολόγια…που χωρίς σταθερό σκέλος δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

    Ειδικότερα, αν και αναφέρει αυτό που αναφέρει ο Κώδικα Προμήθειας ότι ένα συμβόλαιο να έχει διάρκεια μικρότερη του έτους με μίνιμουμ διάρκεια τους 6 μήνες, δε χαρακτηρίζει αυτό το τιμολόγιο σταθερό. Επιπρόσθετα, εισάγει τα «μεικτά τιμολόγια» που μπορούν να συνδυάζουν χαρακτηριστικά από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί), ορίζοντας πως τα μεικτά εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης. Αυτό όμως σημαίνει ότι αυτά τα τιμολόγια δεν μπορούν να έχουν ρήτρα αποχώρησης, που είναι απαραίτητη σε κάθε σταθερό προϊόν αφού περιέχει αντιστάθμιση δηλαδή προαγορές ενέργειας σε συγκεκριμένη τιμή.

    Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά η υπουργική απόφαση, κλείνει την αγορά ολιγόμηνων σταθερών τιμολογίων, πριν αυτή ανοίξει, καθώς, οι εταιρείες προμήθειας, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, δεν πρόκειται να αναλάβουν το ρίσκο να προσφέρουν στην αγορά ένα σταθερό τιμολόγιο 6μηνο ή 8μηνο αν δεν προστατεύεται αυτό από ρήτρα αποχώρησης.

    Τι λένε  οι εταιρείες προμήθειας

    Οι εταιρείες προμήθειας, χθες ερμήνευαν την υπουργική απόφαση ως ασαφή, αφού δεν τους δίνει την εξασφάλιση της ρήτρας αποχώρησης για να μπορούν να ανακοινώσουν ολιγόμηνα τιμολόγια σταθερής διάρκειας. Όσον αφορά στα μεικτά, αναφέρουν ότι χωρίς την εξασφάλιση του σταθερού σκέλους ενός τιμολογίου, δεν έχει νόημα η θεσμοθέτηση των μεικτών που συνδυάζουν σταθερά και κυμαινόμενα, αφού η υπουργική απόφαση όπως είναι δεν αφήνει περιθώρια για ολιγόμηνα σταθερά τιμολόγια.

    Σημειώνουν, σε όλους τους τόνους ότι για να λειτουργεί σωστά η αγορά ενέργειας, πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να τηρούνται το ίδιο από όλους και ρίχνουν ευθύνες στον υπουργό που με τη στάση του επικύρωσε την “παράτυπη” συμπεριφορά μιας εταιρείας. Αναφέρουν ότι δεν είναι τυχαίο, ότι η εταιρεία αυτή είναι κρατική, σημειώνοντας ότι δε θα τολμούσε μια ιδιωτική εταιρεία να παραβεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και να λειτουργήσει με τρόπο που ζημιώνει την υπόλοιπη αγορά.

    “Πολλά θα μπορούσε να λειτουργούν προς το συμφέρον του καταναλωτή, αλλά να λειτουργούν εις βάρος του ανταγωνισμού. Θεματοφύλακας του ανταγωνισμού και της καλής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας είναι η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και δεν θα έπρεπε το υπουργείο με τη στάση του να πλήττει την αξιοπιστία της”, σημειώνουν. Όσο για το αν θα βγάλουν μικρής διάρκειας σταθερά ή μεικτά με σταθερό και κυμαινόμενο σκέλος, τονίζουν ότι “αυτό εξαρτάται από το αν θα υπάρχει ρήτρα αποχώρησης σε αυτά, καθώς είναι προϊόντα με αντιστάθμιση και προαγορές ενέργειας και αν σπάνε χωρίς κόστος, δημιουργούν μεγάλο ρίσκο για τις εταιρείες προμήθειας”.

    Τι θα γίνει με το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο – Τι να προσέξουν όσοι το προτίμησαν

    Η “Φυσικό Αέριο”, που  έβγαλε ήδη στην αγορά το ‘Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed”, το 8μηνο σταθερό τιμολόγιο, θεωρεί ότι “καλύπτει” την εταιρεία, η υπουργική απόφαση, επειδή επαναλαμβάνει τον Κώδικα Προμήθειας, ότι το τιμολόγιο να είναι  διάρκειας από 6 μηνών και πάνω. Τονίζει όμως, ότι τι τιμολόγιο αυτό δεν είναι μεικτό, καθώς λήγει στους 8 μήνες.

    Ωστόσο, η υπουργική απόφαση δεν αναφέρει ότι ένα ολίγων μηνών τιμολόγιο μπορεί να είναι σταθερό και επομένως να έχει ρήτρα αποχώρησης. Καθώς όμως το τιμολόγιο αυτό, προηγήθηκε της υπουργικής απόφασης… το τι θα ισχύσει για το συγκεκριμένο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο θα καθοριστεί μετά την ακρόαση της εταιρείας στη ΡΑΑΕΥ, που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 12 Φεβρουαρίου.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα ζητήσει να ενταχθεί το τιμολόγιο στα μεικτά -κίτρινα, καθώς, για το τι συμβαίνει μετά το 8μηνο στον καταναλωτή που το έχει αποκτήσει, οι ειδικοί όροι του τιμολογίου παραπέμπουν στους γενικούς όρους οι οποίοι προβλέπουν αυτόματη ένταξη σε άλλο σταθερό τιμολόγιο που θα έχει η εταιρεία στη λήξη αυτού. Επομένως, όσοι καταναλωτές το έχουν προτιμήσει και δεν φροντίσουν οι ίδιοι να επιλέξουν άλλο τιμολόγιο τότε, ή ξεχαστούν, μπορεί να βρεθούν μετά  σε ένα ακριβό σταθερό τιμολόγιο αν αυτό διαθέτει μόνο η εταιρεία τότε.

    Φυσικό Αέριο: Δεν είναι μεικτό, δεν έχει δύο σκέλη, ο καταναλωτής ενημερώνεται και επιλέγει πριν τη λήξη του

    Ωστόσο, η Φυσικό Αέριο επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δε μεταβαίνει με αυτόματο τρόπο, όποιος έχει αποκτήσει αυτό το συμβόλαιο, μετά το οκτάμηνο σε άλλο  και τονίζει ότι δεν έχει δύο σκέλη το “Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed” αλλά μόνο ένα που λήγει σε 8 μήνες. Σε σχέση με το τι γίνεται μετά το οκτάμηνο, η εταιρεία Φυσικό Αέριο, σημειώνει, ότι ο καταναλωτής  θα έχει ειδοποιηθεί δύο μήνες πριν και θα έχει ερωτηθεί από την εταιρεία σε ποιο τιμολόγιο θέλει να μεταβεί. Εκείνος θα επιλέξει ένα άλλο τιμολόγιο, μετά τη λήξη του 8μηνου σταθερού,  που δεν έχει δύο σκέλη και δεν είναι μεικτό.

    Ερωτηματικά επίσης, τίθενται και για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί και η ρήτρα αποχώρησης στο τιμολόγιο αυτό, καθώς τα κίτρινα τιμολόγια στο οποίο έχει ενταχθεί το 8μηνο σταθερό της Φυσικό Αέριο δεν τη  δικαιολογούν.

    Τι θα πει σήμερα η ΡΑΑΕΥ

    Το τοπίο για το τι τελικά σημαίνει η Υπουργική Απόφαση,  αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα Παρασκευή η ΡΑΑΕΥ, που μετά την προγραμματισμένη πρωινή Ολομέλεια πρόκειται να ανακοινώσει την ερμηνεία της, για να ξεκαθαρίσει τις ασάφειες και τα κενά της Απόφασης και να θέσει στην αγορά το τελικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα ξεκαθαρίσει ότι σταθερά τιμολόγια είναι μόνο τα μπλε και μόνο αυτά μπορούν να έχουν ρήτρα αποχώρησης. Επίσης, θα διευκρινίζει ότι τα ολιγόμηνα σταθερά, είναι μεικτά, αφού με τη λήξη τους, αν ο καταναλωτής δεν επιλέξει κάποιο άλλο η εταιρεία προμήθειας θα τον εντάσσει αυτόματα, σε όποιο άλλο σταθερό έχει εκείνη την εποχή. Επομένως, συμπεραίνεται ότι τα ολιγόμηνης διάρκειας είναι μεικτά  και επομένως κίτρινα και δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί ρήτρα αποχώρησης.

    Διαβάστε επίσης

    Έρχονται νέα τιμολόγια ρεύματος – Αναβρασμός στην αγορά εν αναμονή του… χρησμού από το υπουργείο

    ΔΕΗ: Στα 12,8 σεντς ανά κιλοβατώρα το πράσινο τιμολόγιο Φεβρουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ