• Ενέργεια

    Τιμολόγια ρεύματος: «Μήλον της Έριδος» η Φυσικό Αέριο, η αντίδραση της ΡΑΑΕΥ και η λύση Σκυλακάκη

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης - Ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιος Δαγούμας - Ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο, Ιωάννης Μητρόπουλος

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης – Ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιος Δαγούμας – Ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο, Ιωάννης Μητρόπουλος


    Τα πάνω κάτω στη νέο-ρυθμιζόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έφερε το τιμολόγιο 8μηνης διάρκειας της κρατικής «Φυσικό Αέριο», Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed, που κατάφερε να ξεπουλήσει σε λίγες μέρες και να γίνει το τιμολόγιο που ένωσε τους καταναλωτές και… δίχασε την αγορά ενέργειας.

    Οι καταγγελίες των υπόλοιπων εταιρειών προμήθειας κατέφθασαν στη ΡΑΑΕΥ από την πρώτη μέρα. Η ΡΑΕΕΥ επέπληξε την εταιρεία Φυσικό Αέριο και της ζήτησε να αποσύρει το τιμολόγιο. Η εταιρεία αρνήθηκε και πλέον αναμένεται από τη μια κάποια ποινή για την ανυπακοή της αλλά και σχετική υπουργική απόφαση που αναμένεται να “ανοίξει” η αγορά των ολιγόμηνων σταθερών τιμολογίων για όλες τις εταιρείες.

    Βέβαια, ούτε το Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed θα αποσυρθεί ούτε… θα το χάσουν όσοι το εξασφάλισαν ήδη, απλά σύντομα θα εξαντληθεί. Και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα παρόμοια προϊόντα εφόσον η συγκεκριμένη κατηγορία θα εμπλουτιστεί σύντομα από νέες εμπορικές προτάσεις και από άλλες εταιρείες.

    Το χρονικό μιας εμπορικής επιτυχίας

    Προσφέροντας 12,3 λεπτά την KWh σταθερά για 8 μήνες, με 9 ευρώ πάγιο και ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο, που κατατάχθηκε στα κίτρινα …ενώ δεν είναι, το λάτρεψαν οι καταναλωτές και το μίσησαν οι ανταγωνίστριες εταιρείες, καθώς η 8μηνη διάρκειά του δεν προβλεπόταν από καμιά κατηγορία τιμολογίων. Οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας προσέφεραν 12μηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια, όπως προέβλεπε η ρύθμιση της ΡΑΕΕΥ, τα οποία όμως είναι ακριβότερα…γιατί δεν επιτρεπόταν από τη ρυθμισμένη αγορά η 8μηνη διάρκεια. Και όπως λένε, “δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να λανσάρουμε ένα τιμολόγιο που θα παρέβαινε τους κανόνες της ΡΑΑΕΥ. Η Φυσικό Αέριο το τόλμησε γιατί είναι κρατική εταιρεία και είχε την κάλυψη του υπουργού”.

    Η ΡΑΑΕΥ  θέλοντας να διαφυλάξει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά, επέπληξε με επιστολή της την περασμένη Παρασκευή την εταιρεία Φυσικό Αέριο για τις πρακτικές της και της ζήτησε να το αποσύρει. Η εταιρεία απάντησε ότι δεν το αποσύρει και πρότεινε να προσέλθει στη ΡΑΑΕΥ και για προφορικές εξηγήσεις. “Κάλυψη” στο προϊον της εταιρείας προσέφερε η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είπε ότι δεν έχει σημασία το χρώμα, αλλά να προσφέρεται ένα προϊόν ανταγωνιστικό που να συμφέρει τους καταναλωτές. Γι αυτό και προτίθεται με υπουργική απόφαση να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το κενό αυτό στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να προχωρήσει στην ακρόαση της εταιρείας και ενδεχομένως της κατακυρώσει κάποιο πρόστιμο για ανυπακοή στις εντολές της, ωστόσο μέχρι τότε το πιθανότερο είναι η εταιρεία να έχει πουλήσει το σύνολο της ποσότητας ενέργειας που σκόπευε να διαθέσει σε αυτό το τιμολόγιο, οπότε και δεν θα διατίθεται για πολύ ακόμη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 10.000 συμβάσεις σε σύνολο 12.000 που ήταν ο στόχος.

    Οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας, οι οποίες όπως αναφέρουν «πρέπει να ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους στην αγορά, και από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει μια ρύθμιση που να ορίζει τις κατηγορίες των τιμολογίων πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», ζημιώνονται από την εμπορική επιτυχία της Φυσικό Αέριο. Κι αυτό γιατί αγόρασαν σε υψηλότερες τιμές ποσότητες ενέργειας ως αντιστάθμιση στα δικά τους 12μηνα σταθερά συμβόλαια, τα οποία… μένουν απούλητα, αφού οι καταναλωτές που θέλουν την ασφάλεια σταθερής χρέωσης κάθε μήνα, φαίνεται πως προτιμούν ένα φθηνότερο 8μηνης διάρκειας, παρά ένα ακριβότερο 12μηνης.

    Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ κ. Δημήτριος Φούρλαρης, είπε χθες ότι η Αρχή θα καλέσει σε ακρόαση τη «Φυσικό Αέριο» και ότι ευθύνη της Αρχής είναι να διαφυλάξει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά. “Προηγήθηκε διαβούλευση πριν τη ρύθμιση” τόνισε, “γιατί δεν ζήταγαν τότε και τιμολόγιο με 8μηνη διάρκεια;”. Πλέον αναμένεται και άλλες εταιρείες να φέρουν φθηνές εμπορικές προτάσεις με σταθερή τιμή για ολιγόμηνη διάρκεια, αλλά αφού προηγηθεί η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει ότι μπορούν και αυτές οι εμπορικές προτάσεις να ενταχθούν στην κατηγορία σταθερά τιμολόγια.

    Τι ανακοίνωσε η ΡΑΑΕΥ

    Η ΡΑΑΕΥ με ανακοίνωσή της, προχθές το βράδυ, ενημέρωσε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι εξετάζει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της εταιρείας «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» λόγω της μη-συμμόρφωσής του προς βασικές διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας.
    Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της για την εποπτεία της λιανικής αγοράς και την προστασία των καταναλωτών (άρθρα 3, 22 και 24 του ν. 4001/2011 και άρθρο 4 του Κώδικα Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας), ελέγχει τη συμμόρφωση των προσφερόμενων τιμολογιακών προϊόντων των προμηθευτών προς τις διατάξεις του νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου και ιδίως του Κώδικα Προμήθειας και των σχετικών αποφάσεων της Αρχής.

    Συγκεκριμένα, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της υποχρεωτικής διάρκειας της σύμβασης προμήθειας, ίσης κατ’ ελάχιστον με δώδεκα (12) μήνες, καθότι το «Ρεύμα MAXI Home Fixed» παρέχεται για χρονικό διάστημα οχτώ (8) μηνών.

    Περαιτέρω, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, δεδομένου ότι το ανωτέρω προϊόν προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό (“fixed”), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό.

    Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή Ρήτρας Πρόωρης Αποχώρησης, παρά τη ρητή απαγόρευση κάθε μηχανισμού επιβολής τέλους τερματισμού σύμβασης που ισχύει απολύτως για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης (άρθρο 47 παρ. 4 του ν. 4001/2011).

    Επιπροσθέτως, εξετάζεται η παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης – διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης, δεδομένου ότι ο Προμηθευτής επικοινωνεί το ελεγχόμενο πρόγραμμα ως έχοντος «τη χαμηλότερη τιμή» αλλά ο σχετικός ισχυρισμός δεν προβάλλεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ομοειδών προϊόντων επί ίσοις όροις ούτε και επαληθεύεται.

    Τι απάντησε η «Φυσικό Αέριο»

    Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed, προϊόν που λάνσαρε το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στις 12/1, η εταιρεία θέλει να καταστήσει σαφές ότι:

    Η εταιρεία έχει εγγράφως τοποθετηθεί στο σύνολο των σημείων της ανακοίνωσης της ΡΑΑΕΥ, σχετικά με το προϊόν MAXI HOME FIXED.

    Συγκεκριμένα, με επιστολή απάντηση που εστάλη στην ΡΑΑΕΥ τη Δευτέρα 22/1 η εταιρεία τοποθετήθηκε τεκμηριωμένα σε όλα τα σημεία που αφορούν α. στους αναλυτικούς όρους του προσφερόμενου προϊόντος και τα χαρακτηριστικά του β. την κατηγοριοποίησή του γ. τους όρους του προϊόντος ως προς την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, συγκρισιμότητας κι επαληθευσιμότητας δ. την επικοινωνιακή προβολή ε. τη χρωματική σήμανση και στ. τους διαφανείς όρους της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

    Η εταιρεία σαφώς αναγνωρίζει πως το έργο της Αρχής είναι να ελέγχει τη συμμόρφωση των προσφερόμενων τιμολογιακών προϊόντων των προμηθευτών προς τις διατάξεις του νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου και ιδίως του Κώδικα Προμήθειας και των σχετικών αποφάσεων της Αρχής, αλλά το έργο της οφείλει να επιτελείται πάντα προς το συμφέρον του καταναλωτή.

    Η εταιρεία σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο της Αρχής αναγνωρίζει το έργο που αυτή επιτελεί, ωστόσο δεν αποστερείται των δικαιωμάτων της να απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποφάσεών της. Συναφώς, η ρυθμιστική αρχή υποχρεούται να εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα άμυνας των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία γίνεται αποδέκτης μίας επικοινωνιακής πολιτικής η οποία δημιουργεί εντυπώσεις και ένα κλίμα ανασφάλειας, σε μια περίοδο όπου μείζον ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων του καταναλωτή ο οποίος θα δύναται να επιλέγει μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον το πλέον συμφέρον προϊόν.

    Ως εκ τούτου, το Φυσικό Αέριο και ο όμιλος ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένουν σταθεροί και συνεπείς στον σκοπό τους για την προσφορά ενός προϊόντος ιδιαίτερα ευνοϊκού για τον καταναλωτή, απαλλαγμένο από όρους και προϋποθέσεις, τους οποίους θέσαμε υπόψη των καταναλωτών με στόχο την πλήρη και διαφανή πληροφόρησή τους.

    Εκτιμούμε ότι το συμφέρον/ το όφελος του καταναλωτή, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανάγκη μείωσης των τιμών και ενίσχυσης του ανταγωνισμού είναι στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων στην ενέργεια θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων.



    ΣΧΟΛΙΑ