• Business

    ΑΒΒank:  Υπό… προθεσμία μέτοχος του 7% ο Μάριος Ηλιόπουλος- Ψάχνει απάντηση με δανειακά κεφάλαια ο Αφθονίδης

    Μάριος Ηλιόπουλος, εφοπλιστής SEAJETS

    Μάριος Ηλιόπουλος, εφοπλιστής SeaJets


    Μέτοχος μειοψηφίας στην Aegean Baltic Bank, αλλά υπο…προθεσμία έχει καταστεί ο Μάριος Ηλιόπουλος.

    Η κίνηση- έκπληξη του ιδιοκτήτη της ακτοπλοϊκής seajets, o οποίος καταμετρά σημαντικές υπεραξίες από το ιδιότυπο, μετοχικό ρεσάλτο στη ΜΙG, έρχεται σε μια κομβική περίοδο για τη μικρή τράπεζα που εξειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια. Καθώς στις 15 Μαρτίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού «πακέτου» του 54% των μετοχών της ΑΒΒank.

    To… υπο προϋποθέσεις deal που έκλεισε ο Μάριος Ηλιόπουλος αφορά το 7% των μετοχών της τράπεζας. Ποσοστό το οποίο βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στο χαρτοφυλάκιο του fund Orasis του Τζορτζ Έλλιοτ, καθώς επίσης και σε αυτά των δύο πελάτων του, που είναι τα επενδυτικά σχήματα Chenavari και Serengeti.

    Τυπικά η option της «κλειδωμένης» συμφωνίας Ηλιόπουλου δεν σχετίζεται και δεν αναιρεί την εν εξ εξελίξει διαδικασία πώλησης, αφού πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν περιλαμβάνεται στο προς εκχώρηση μετοχικό «πακέτο» της ΑΒΒank. Κατ’ ουσίαν όμως συνιστά μια πρωτοβουλία-σφήνα, επί της οποίας αναμένονται απαντήσεις.

    Χθές, κοινοποιήθηκε επισήμως στην τράπεζα το έγγραφο του συμφωνητικού, με βασικούς αποδέκτες τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας: Δηλαδή τον ιδρυτή της ABBank Θόδωρο Αφθονίδη που κατέχει τώρα το 41% και έχει αποφασίσει να εκχωρήσει το 14%, τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα που κατέχει το 24% και θέλει να το παραχωρήσει όλο, αλλά και τον έτερο εφοπλιστή Νίκο Τσάκο που έχει ποσοστό 24% και πουλά το 14%. Στην εν εξελίξει  διαδικασία παραχώρησης μετοχών της τράπεζας περιλαμβάνεται και το 2% που κατέχει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης. Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Baltic Bank .

    Το orasis fand και οι δύο πελάτες του κοινοποίησαν τη συμφωνία πώλησης στον Μάριο Ηλιόπουλο, καθώς όταν εκείνοι απέκτησαν τις μετοχές της τράπεζας ( από το χαρτοφυλάκιο Αφθονίδη) υπήρχε ο όρος της πρώτης προτίμησης. Και με το δεδομένο αυτό πρέπει να απαντήσουν μέσα σε έναν μήνα από χθές, εάν δέχονται ή όχι να αποκτήσουν εκείνοι το επίζηλο 7%. Σε μια τιμή που σύμφωνα με πληροφορίες είναι οριακά κάτω από την τρέχουσα λογιστική αξία της τράπεζας ( 115 εκατ. ευρώ εν συνόλω). Όταν στη διαδικασία του προς πώληση πλειοψηφικού «πακέτου», θεωρείται προαπαιτούμενο το τίμημα να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της ABBank.

    Πρακτικά ο Γιάννης Κούστας που επιθυμεί να παραχωρήσει το σύνολο της υφιστάμενης συμμετοχής τους, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να αποκτήσει το 7% που προσφέρει η πλευρά των fand orasis, Chenavari και Serengeti. Tα ίδια ισχύουν και για τον Κωνσταντίνο Χατζηπαναγιώτη. Προφανώς και για τον Νίκο Τσάκο, που αρχικά ήθελε να παραχωρήσει ολόκληρη τη συμμετοχή του στην τράπεζα, αλλά τελικά προτίμησε να κρατήσει το 10%.

    Το «μπαλάκι» των 8 εκατ. ευρώ

    Με αυτήν τη θεώρηση των εξελίξεων το κέντρο βάρους πέφτει στον Θόδωρο Αφθονίδη, ο οποίος μετά τη διαφοροποίηση των προθέσεων Τσάκου, αποφάσισε να αυξήσει το δικό του μερίδιο παραχώρησης μετοχών από το 5% στο 14%. Έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος αγοραστής της τράπεζας να έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο.

    Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρουν ότι η πλευρά Αφθονίδη βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση δανειακών κεφαλαίων. Αν τα βρει τότε θα πάρει εκείνος το 7% βγάζοντας εκτός μάχης τον Μάριο Ηλιόπουλο…

    Βέβαια για να συμβεί αυτό και προκειμένου να βρει ο Αφθονίδης περί τα 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίσει την μεταπώλησή τους σε ένα από τα τρία σχήματα των «μνηστήρων» για την τράπεζα. Εκ των οποίων το μεγάλο φαβορί θεωρείται ότι είναι ο Greek billionaire Τέλης Μυστακίδης. Ενώ το πάζλ των διεκδικητών συμπληρώνουν τα σχήματα των εφοπλιστών Γιώργου Μουνδρέα, γιού του Νίκου Μουνδρέα, και ενός ακόμη συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Σιγάλα. Που ενδέχεται να καταθέσουν μια κοινή δεσμευτική πρόταση με την πλευρά Μουνδρέα.

    Επί του παρόντος παραμένει ανοικτό ερώτημα το αν και κατά πόσο ο Θόδωρος Αφθονίδης θα βρει τα κεφαλαία για να αναχαιτίσει την είσοδο Ηλιόπουλου.  Από τη στιγμή κατά την οποία το orasis και τα άλλα δύο fands προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αποφασίζοντας την ρευστοποίηση της θέσης τους στην τράπεζα με υπεραξίες άνω του 80%.

     Σε ότι αφορά τον Μάριο Ηλιόπουλο φαίνεται ότι η υπόθεση ΜΙG έχει οξύνει τα αντανακλαστικά του, εξ ου και το ενδιαφέρον του για την υπό προϋποθέσεις είσoδο στην ΑΒΒank. Το εάν και κατά πόσο τον θέλουν ή όχι οι παλαιοί μέτοχοι και κυρίως ο δυνητικοί αγοραστές της πλειοψηφίας των μετοχών, θα φανεί σχετικά γρήγορα.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στις 15 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για την ABBank – Ο Μυστακίδης, οι δύο άλλοι μνηστήρες και το επίζηλο 7% του Orasis fund

    Λευκός καπνός για την ABBank: Τέσσερις προσφορές για την εξαγορά του 55%- Και ένας… Greek billionaire ανάμεσα στους μνηστήρες

    Aegean Baltic Bank: Αποχωρούν οι εφοπλιστές Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος πουλώντας το 48% των μετοχών τους



    ΣΧΟΛΙΑ