• Business

    ΑΒΑΞ: Υπογράφεται η σύμβαση για τα τρία νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος ΑΒΑΞ

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος ΑΒΑΞ


    Ζήτημα ωρών είναι σύμφωνα με πηγές του Ομίλου ΑΒΑΞ να πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή των τριών νέων σύγχρονων νοσοκομείων που θα ανεγερθούν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Πρόκειται για τα νοσοκομεία που θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη και το ποσό που αναμένεται να διαθέσει το ΙΣΝ ανέρχεται στα 400 με 500 εκατ. Ευρώ.

    Η κατασκευαστική διάρκεια των έργων ανέρχεται σε τρία έτη και στόχος είναι τα εργοτάξια να έχουν ξεκινήσει στις αρχές του 2024, ώστε και τα τρία νοσοκομεία να παραδοθούν εντός του 2027

    Στο πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος είχε ακυρωθεί, συμμετείχαν στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου τα εξής σχήματα:

    • ΤΕΡΝΑ
    • ΑΒΑΞ
    • Mytilineos-We Build

    Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει στο παρελθόν, τα τιμήματα που ζήτησαν τα εν λόγω σχήματα, ήταν αρκετά υψηλά από το ποσό που διέθετε το ίδρυμα με αποτέλεσμα, το ΙΣΝ να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την ΑΒΑΞ.

    Τα νέα πράσινα νοσοκομεία

    Και τα τρία αυτά νοσοκομεία θα συνδυάζουν την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης και θα εφαρμόσουν πιλοτικά βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προσλάβει ως αρχιτέκτονες το Renzo Piano Building Workshop, και τη Betaplan.

    Επίσης, στόχος του ιδρύματος είναι τα παραπάνω νοσοκομεία να επιτύχουν τη μηδενική εκπομπή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτό το λόγο το ίδρυμα συνεργάζεται με το United States Building Council.

    Προς τούτο, όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει ήδη δρομολογηθεί η χρήση προϊόντων ανανεώσιμης ξυλείας  μέσω της οποίας θα συγκρατούνται τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, θα υπάρχουν στην οροφή του φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών (1,6 MW) του νοσοκομείου, ενώ η θέρμανση και η ψύξη θα καλύπτεται από τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

    «Πρωτοβουλία για την Υγεία» με 750 εκατ. ευρώ

    Η δωρεά των τριών νοσοκομείων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που χρηματοδοτείται από το ΙΣΝ με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

    Εκτός από τις τρεις νέες μονάδες, δρομολογούνται επίσης ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός δύο νέων κτιρίων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», αλλά και η υποστήριξη της αναμόρφωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) «2» και του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός».

    Διαβάστε επίσης:

    Σαράντης: Στο 10,45% το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της FMR LLC

    Πέρασε στο Δημόσιο το 51% της ΕΥΑΘ

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Unison από την Mytilineos



    ΣΧΟΛΙΑ