• Business

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Υψηλά κόστη αποζημιώσεων και αυξημένη μεταβλητότητα οι κύριες επιπτώσεις του πληθωρισμού

    Φίλιππος Κάσσος, Partner, Audit Insurance Services KPMG στην Ελλάδα


    Στα αυξανόμενα κόστη αποζημιώσεων , στην έντονη μεταβλητότητα αλλά και στην αύξηση του κόστους και του πιστωτικού κινδύνου, καλούνται να ανταπεξέλθουν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, των επιτοκίων αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

    Για το 2021 η αύξηση των συνολικών λειτουργικών εξόδων συγκρατήθηκε στο 5% κάτι που όπως εκτιμούν οι ειδικοί ήταν λογικό, δεδομένου ότι η εκτίναξη των αυξήσεων των τιμών ξεκίνησε στα τέλη του έτους και δεν είχε επηρεάσει ακόμη την αγορά στο σύνολό της.

    Αναφορικά με την αύξηση των τιμών στα ασφάλιστρα φαίνεται πλέον ως ένα λογικό και μάλλον αναμενόμενο συνεπακόλουθο, που έχει ήδη ξεκινήσει το 2022 και αναμένεται να συνεχίσει και το 2023.

    Όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στο σύνολό του στους ασφαλισμένους με αντίστοιχες αυξήσεις στα ασφάλιστρα εξαρτάται, όπως σε πολλούς άλλους τομείς, από το επίπεδο κερδοφορίας της κάθε εταιρείας και τους στόχους της για μερίδιο αγοράς.

    Οι επιπτώσεις λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού

    Έρευνα της KPMG καταδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ασφαλιστική αγορά είχε να αντιμετωπίσει κινδύνους και αβεβαιότητες κυρίως σε σχέση με τα αρνητικά επιτόκια, την αυξημένη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες και τη διάρκεια της πανδημίας εκμεταλλευόμενοι εντούτοις των μειωμένων δαπανών λόγω lockdown και των χαμηλότερων αποζημιώσεων στο αυτοκίνητο λόγω μειωμένης κυκλοφορίας.

    Με την επιστροφή ωστόσο σε ρυθμούς προπανδημικής περιόδου, το προφίλ των κινδύνων έχει πλέον αλλάξει ριζικά μετά και την εκτίναξη του κόστους ενέργειας και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εκτίναξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων με τις επιπτώσεις τους στην αγορά ομολόγων προκαλούν πλέον νέους πονοκεφάλους στις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και όχι μόνο.

    Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιριών. Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, με αυξημένο πληθωρισμό και αυξανόμενα επιτόκια, καθώς και άλλοι οικονομικοί και κλιματικοί παράγοντες, αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τρέχουσα και μελλοντική χρηματοοικονομική απόδοση πολλών εταιρειών του κλάδου.

    Για τους ασφαλιστές γενικών ασφαλίσεων, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, με τις αυξήσεις των ασφαλίστρων να υστερούν σε σχέση με το ποσοστό του πληθωρισμού, ενώ το κόστος των αποζημιώσεων αυξάνεται μήνα με το μήνα.

    Οι πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

    • Υψηλότερο κόστος αποζημιώσεων
    • Αύξηση της αβεβαιότητας στην εκτίμηση των ταμειακών ροών και υποχρεώσεων για εκκρεμείς αποζημιώσεις
    • Κίνδυνος απωλειών εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων και υποβάθμισης του ενεργητικού
    • Κίνδυνος διάβρωσης του περιθωρίου κέρδους
    • Αλλαγές στη συμπεριφορά των ασφαλισμένων π.χ. αύξηση στις πρόωρες λήξεις
    • Επιπτώσεις στους δείκτες κεφαλαίου και φερεγγυότητας

    Τι συμβαίνει με τα επιτόκια

    Όσον αφορά την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων, έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στις ασφαλίσεις καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

    Ο κίνδυνος της αύξησης των επιτοκίων για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της κερδοφορίας.

    Συνήθως, εάν τα επιτόκια αυξηθούν, η αξία ενός ομολόγου ή άλλης επένδυσης σταθερού εισοδήματος θα μειωθεί.

    Αν και οι μεταβολές επιτοκίων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορεί να επηρεάσουν τις κανονικές λειτουργίες μιας ασφαλιστικής εταιρείας, η κερδοφορία μιας ασφαλιστικής επιχείρησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος της ασφάλισης που παρέχει, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που κατέχει και τις ενσωματωμένες εγγυήσεις επιτοκίων στα προϊόντα της.

    Ποιες οι προοπτικές

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το πρώτο εννεάμηνο του 2022 οι ασφαλίσεις ζημιών συνεχίζουν την ανοδική πορεία με 5% σε συνέχεια του 4% του 2021 ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το λιανικό εμπόριο αυξάνεται κατά 1.4% το ίδιο διάστημα και το ΑΕΠ αναμένεται να κλείσει περίπου στο 5.5% στο σύνολο του έτους, ενώ αντίθετα παρατηρείται πτώση στους κλάδους ζωής.

    Ωστόσο αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ το 2022 και το 2023 καθώς και η υψηλή συσχέτιση με την ασφαλιστική παραγωγή, δε θα πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για το ύψος και τον όγκο της παραγωγής στα επόμενα έτη και ιδιαίτερα σε αποπληθωριστικές τιμές.

    Οι τιμές των ασφαλιστικών προϊόντων δείχνουν ανοδική τάση αλλά δεν έχει, τουλάχιστον ακόμη προσαρμοστεί στα επίπεδα του πληθωρισμού λόγω κυρίως του έντονου ανταγωνισμού κάτι που προκύπτει και από την υστέρηση του ρυθμού αύξησης σε σχέση με τον εκτιμώμενο ετήσιο πληθωρισμό του 9-10%. Κατά συνέπεια αν αφαιρεθούν οι πληθωριστικές αυξήσεις προκύπτει μάλλον μείωση του όγκου συμβολαίων και πελατών για το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλλαγή φρουράς στις ασφαλιστικές εταιρείες – Η νέα ανθρωπογεωγραφία της αγοράς

    Robert Gauci: Ποιος είναι ο νέος CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής – Οι σχέσεις με την Ελλάδα και το πάθος με την φωτογραφία



    ΣΧΟΛΙΑ