ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τρεις κορυφαίες πλοιοκτήτριες χώρες σε χωρητικότητα, Ελλάδα, Κίνα και Ιαπωνία – αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα dwt.
Ωστόσο, με βάση τον αριθμό των πλοίων, αυτά τα τρία έθνη ελέγχουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου.
Το συνδυασμένο μερίδιο των 10 κορυφαίων πλοιοκτητριών χωρών φτάνει το 67% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου.
Επισημαίνεται ότι, ενώ η Ελλάδα είναι η κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα μόνο σε χωρητικότητα (16%), τα αθροιστικα μερίδια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ/Κίνας ανεβάζει την Κίνα στην πρώτη θέση παγκοσμίως, κατέχοντας το 20% της χωρητικότητας.
Ακολουθούν η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, οι οποίες είναι η τρίτη και τέταρτη κορυφαία παγκόσμια πλοιοκτήτριες χώρες, αντιπροσωπεύοντας το 10% και το 6% της παγκόσμιας χωρητικότητας, αντίστοιχα.
Άλλες ευρωπαϊκές πλοιοκτήτριες χώρες στη λίστα των 10 κορυφαίων συμπεριλαμβάνονται τη Γερμανία με μερίδιο 3% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 2%.
Μεγάλο μέρος της χωρητικότητας που ανήκει σε αυτές τις 10 κορυφαίες πλοιοκτήτριες χώρες είναι νηολογημένο υπό ξένες σημαίες.
Αυτή η πρακτική είναι συνηθισμένη, με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ/Κίνα, όπου η χωρητικότητα των πλοίων με ξένη σημαία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ήμισυ του στόλου των πλοίων που ανήκουν σε τρίτους.
Διαβάστε επίσης:
Βασίλης Κικίλιας: «Νέα μαρίνα στην Κέρκυρα με επένδυση άνω των 50 εκ. €»
Εισαγωγή της Kongsberg Maritime στο Χρηματιστήριο του Όσλο
Η Wärtsilä αύξησε τα κέρδη στα 582 εκατ. δολάρια και τις παραγγελίες στα 4,9 δισ. δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πράτο: Δολοφονίες, μαφία, εμπρησμοί – H σκοτεινή πλευρά της μόδας στην καρδιά της Ευρώπης
- Σωτήρης Φέλιος: Η Ιταλίδα της Όπερας από τη Συλλογή Σοφρά
- Πώς βλέπει το Μαξίμου το ενδεχόμενο κόμμα Καρυστιανού» – Πώς αλλάζει το πολιτικό σκηνικό
- EFA Group: Οι εξαγορές, οι συνεργασίες με Metlen και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι νέοι επενδυτές