• Business

    Αλλαγή φρουράς στις ασφαλιστικές εταιρείες – Η νέα ανθρωπογεωγραφία της αγοράς

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου – Χρήστος Γεωργακόπουλος – Φιλίππα Μιχάλη – Μαριάννα Πολιτοπούλου – Robert Gauci – Νίκος Αντιμησάρης


    Σε αναβρασμό βρίσκεται ο ασφαλιστικός κλάδος τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλαγές σε νευραλγικές θέσεις, παραιτήσεις, μετακινήσεις αλλά και νέες στρατηγικές από τις ελληνικές εταιρείες, με το 2023 να προμηνύεται «καυτό».

    Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής αναλαμβάνει ο πολύπειρος manager κ. Robert Gauci, με τον προκάτοχό του κ. Σταύρο Κωνσταντά να αναλαμβάνει πλέον τη θέση Διευθυντή Επόπτη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, αντικαθιστώντας την κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.

    Η επιλογή του κ. Gauci ως CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής ακουγόταν στην αγορά εδώ και περίπου δύο μήνες, ωστόσο μετά και από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας επισφραγίστηκε η εν λόγω συνεργασία, με τον Γάλλο με ελληνικές ρίζες manager, να αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα από αρχές του επόμενου έτους.

    Ο κοσμοπολίτης και λάτρης της φωτογραφίας Robert Gauci, με μακρόχρονη θητεία άνω των 25 ετών σε ηγετικές θέσεις πολυεθνικών ασφαλιστικών οργανισμών, επιλέγεται από την διοίκηση της CVC Capital για να υλοποιήσει το νέο business plan που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η εταιρεία.

    Με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2021 η Εθνική Ασφαλιστική πέτυχε υψηλό κερδοφορίας, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 90,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5,6% σε σχέση με το 2020 ενώ τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 689,5 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 669,0 εκατ. ευρώ το 2020.

    Αλλαγές στην Allianz

    Μετά την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, μεγάλος κερδισμένος δεν είναι άλλος από τον ιδρυτή της κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο.

    Η αδιαμφισβήτητη εμπειρία του κ. Γεωργακόπουλου στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, τον φέρνουν σε θέση ισχύος έναντι της μέχρι πρότινος CEO της Allianz Ελλάδος κ. Φιλίππα Μιχάλη, με τους Γερμανούς να του εμπιστεύονται το «κλειδί» της εταιρίας στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος αναλαμβάνει CEO της Allianz Ελλάδος, «πετώντας» εκτός εταιρείας την κ. Φιλίππα Μιχάλη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη έχει αρχίσει να τοποθετεί στο πλευρό του σε θέσεις ευθύνης, ανθρώπους έμπιστους σε αυτόν.

    Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο η κ. Μιχάλη να βρεθεί και εκτός Ομίλου Allianz, με τις φήμες να θέλουν να βρίσκει την επόμενη επαγγελματική της στέγη στους Ολλανδούς της NN, αναλαμβάνοντας μάλιστα την νευραλγική θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου στην Ελλάδα.

    Τι μέλλει γενέσθαι στην NN Hellas μετά την παραίτηση Πολιτοπούλου

    Την παραπάνω φημολογία ήρθε να ενισχύσει η προ ολίγων εβδομάδων παραίτηση της «Σιδηράς Κυρίας» της NN Hellas κ. Μαριάννας Πολιτοπούλου από την θέση της CEO.

    Η παραίτηση της κ. Πολιτοπούλου τάραξε τα νερά της ασφαλιστικής αγοράς, με πολλούς να αναζητούν τους λόγους που την οδήγησαν στην εγκατάλειψη της θέσεώς της.

    Η αποχαιρετιστήρια επιστολή της αινιγματική, καθώς τονίζει ότι η απόφαση της ήταν για το καλύτερο όλων ενώ έκλεισε λέγοντας: «Να προσέχετε τους αγαπημένους σας, τις οικογένειες σας. Και να θυμάστε το μότο μας: ας κάνουμε στους άλλους ό,τι θα μας άρεσε να μας κάνουν. Δεν είναι δικό μου, το είπε ο Κύριός μου Ιησούς Χριστός (κατά Ματθαίο 7:12) Σας ευχαριστώ Αντίο».

    Μετά την παραίτηση της κ. Πολιτοπούλου και πριν την διαφαινόμενη άφιξη της κ. Μιχάλη στην NN Hellas, προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος αναμένεται να αναλάβει ο κ. Frederick Louis Lathioor, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της NN Hellas.

    Υπενθυμίζεται ότι η Μαριάννα Πολιτοπούλου διορίστηκε Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas το 2016. Υπό την ηγεσία της, η NN Hellas πέτυχε αξιοσημείωτη μετάβαση στην κερδοφορία, βελτίωσε τις εμπορικές επιδόσεις, τα οικονομικά αποτελέσματα και ισχυροποίησε τη θέση της στην αγορά. Η κ. Πολιτοπούλου ηγήθηκε της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της MetLife στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη δημιουργία της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στη χώρα.

    «Ψήφος εμπιστοσύνης» Watsa σε Σαρρηγεωργίου

    Και την ώρα που στις υπόλοιπες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες γίνονται σημαντικές διοικητικές αλλαγές και ανακατατάξεις, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife εδραιώνει την θέση του στην εταιρία.

    Το «μεγάλο αφεντικό» της Fairfax, Prem Watsa, ο οποίος και κατέχει το 80% της Eurolife μέσω της Costa Luxemburg Holding S.a.r.l, μετά την αξιοσημείωτη πορεία που έχει καταγράψει η Eurolife την τελευταία 5ετία, όχι μόνο μετέτρεψε τη σύμβαση εργασίας του κ. Σαρρηγεωργίου σε αορίστου χρόνου, αλλά αύξησε και τις αποδοχές του.

    Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Fairfax εισέπραξε πάνω από 306 εκατ. ευρώ εντός 5ετίας, όταν το 2016 είχε βγάλει από τα ταμεία της σχεδόν 325 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Eurolife. Δηλαδή μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, πήρε πίσω το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης των τελευταίως ετών, από τον Αύγουστο του 2016 έως το τέλος του 2021 ο ασφαλιστικός όμιλος Eurolife μοίρασε στους μετόχους του το ποσό των 383,4 εκατ. ευρώ, μέσω μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου.

    Όμως οι επιτυχίες του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου δεν σταματούν εκεί. Προ ημερών η Γενική Συνέλευση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενώσεων ασφαλιστικών εταιρειών (Insurance Europe) τον εξέλεξε αντιπρόεδρο με θητεία ως τον Ιούνιο του 2025.

    Νέα στρατηγική από την ERGO

    Δυναμικά στο κομμάτι των ασφαλειών Ζωής και Υγείας επιδιώκει να μπει η ERGO Ασφαλιστική, τομείς στους οποίους έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

    Όπως είχε παραδεχτεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Αντιμησάρης, η ERGO, παρότι κυριαρχεί στις Γενικές Ασφαλίσεις, στο κομμάτι της Ζωής και της Υγείας έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το νέο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας, θα της δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο παίκτη τα επόμενα χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Φιλίππα Μιχάλη: Αναλαμβάνει τα ηνία της NN Hellas;

    Robert Gauci: Ποιος είναι ο νέος CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής – Οι σχέσεις με την Ελλάδα και το πάθος με την φωτογραφία



    ΣΧΟΛΙΑ