• Business

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Αυτές είναι οι Top 5 βάσει παραγωγής ασφαλίστρων για το 2023

    Ασφαλιστικές εταιρείες - Φιλίππα Μιχάλη (NN Hellas) - Robert Gauci (Εθνική Ασφαλιστική) - Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife)

    Φιλίππα Μιχάλη (NN Hellas) – Robert Gauci (Εθνική Ασφαλιστική) – Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife)


    Με αύξηση τζίρου, υψηλό δείκτη φερεγγυότητας αλλά φανερά «καταβεβλημένες» από τις αποζημιώσεις λόγω των καλοκαιρινών καταστροφών, έκλεισε η πλειοψηφία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών το 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το προηγούμενο έτος ξεπέρασε τα 5,26 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ το 2022.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν ασφάλεια, κυρίως κατοικίας και περιουσίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού από τον Daniel, πράγμα που αποτυπώθηκε και στους τζίρους των ασφαλιστικών εταιρειών το 2023.

    Πρώτη ξανά η NN Hellas

    Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η NN Hellas έχοντας στο τιμόνι την Φιλίππα Μιχάλη, κατάφερε να βγάλει την υψηλότερη παραγωγή ασφαλίστρων, όντας ωστόσο μειωμένα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

    Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 881,9 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας μία οριακή μείωση της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ από τα 884,4 εκατομμύρια ευρώ το 2022, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εφάπαξ ασφαλίστρων στο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών προϊόντων συνδεόμενων με δείκτες και προϊόντων που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση (Unit/Index-Linked).

    Η μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων στα προϊόντα των ομαδικών συντάξεων, των ασφαλίσεων ασθένειας και ατυχημάτων και των αντασφαλιστικών προϊόντων αντιστάθμισε την προαναφερθείσα μείωση.

    Το λειτουργικό αποτέλεσμα της εταιρίας ανήλθε σε 47,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,2 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το λειτουργικό αποτέλεσμα των 31,7 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς.

    Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο περιθώριο κέρδους των ασφαλιστικών συμβολαίων, στα υψηλότερα έσοδα από επενδύσεις και στις μεγαλύτερες αμοιβές από τα επενδυτικά συμβόλαια της πρώην NN Hellas II.

    Εθνική Ασφαλιστική στο δεύτερο σκαλί

    Στο… δεύτερο σκαλί του βάθρου βρίσκεται για το 2023 η Εθνική Ασφαλιστική, με τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να προσεγγίζουν τα 734 εκατ. ευρώ.

    Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το 2022 είχε ανέλθει στα 655,9 εκατ. ευρώ, με την αύξηση πέρυσι να οφείλεται στην ισχυρή απόδοση τόσο στις ασφαλίσεις ζωής όσο και στις γενικές ασφαλίσεις.

    Από το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων του 2023, τα 530,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα συμβόλαια Ζωής & Υγείας (2022: 479,0 εκατ. ευρώ) και τα 203,7 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα συμβόλαια Γενικών Ασφαλίσεων.

    Σύμφωνα με την διοίκηση υπό τον Robert Gauci, η Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζει να κατέχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με μερίδιο 13,9% επί των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, διατηρώντας επαρκή κεφάλαια τα οποία της επιτρέπουν να προσφέρει αποτελεσματικά υπηρεσίες στους ασφαλισμένους της.

    Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων μετασχηματισμού ανήλθαν σε 86 εκατ. ευρώ το 2023 συγκριτικά με 88 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ λόγω της προσπάθειας της εταιρίας για περιορισμό του κόστους.

    Η εταιρία έχει επίσης προβεί σε έξοδα στα πλαίσια της διαδικασίας μετασχηματισμού της, ύψους 40,2 εκατ. ευρώ το 2023, που περιλαμβάνουν και το κόστος του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού.

    Eurolife: Συνεχίστηκαν οι επενδύσεις

    Σύμφωνα με την Eurolife, το 2023 ήταν μια χρονιά που ο όμιλος συνέχισε τις διαχρονικά υψηλές αποδόσεις του στα προγράμματα διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

    Η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 607,9 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας την Eurolife στην τρίτη των ασφαλιστικών με τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων.

    Τα συνολικά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 159,1 εκατ. ευρώ.

    Το 2023 όπως και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές ήταν έτος υψηλών αποζημιώσεων, με τις αποζημιώσεις Ζωής να ανέρχονται στα 367,2 εκατ. ευρώ και Γενικές στα 21,5 εκατ. ευρώ.

    Generali και Allianz κλείνουν τη πεντάδα

    Στην τέταρτη θέση εντοπίζεται η Generali με σύνολο σε ασφάλιστρα το 2023 τα 508,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,6% σε συγκρίσιμη βάση με το 2022.

    Επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και ενίσχυση των βασικών δραστηριοτήτων, χωρισμένα σε €236,8 εκ. στη ασφαλίσεις Ζωή και € 272,1 εκ. σε Γενικές Ασφαλίσεις.

    Η αύξηση, η οποία προήλθε από όλους τους κλάδους δραστηριότητας, άγγιξε στον κλάδο Ζωής το 10,7% και στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων το 3,2%.

    Κατά τη διάρκεια του 2023, τα έκτακτα γεγονότα φυσικών καταστροφών, των πλημμυρών Daniel και των δασικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είχαν επίδραση άνω των 400 εκατ. ευρώ στην ελληνική ασφαλιστική αγορά από την οποία το μερίδιο της Generali Hellas ήταν 119,2 εκατ. ευρώ σε μεικτό επίπεδο.

    Παρά τη σημαντική αυτή επίπτωση, η Generali Hellas παρουσίασε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα 6,7 εκατ. ευρώ ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους σημείωσε οριακές ζημιές ύψους -1,02 εκατ. ευρώ.

    Στην πέμπτη θέση ανεβαίνει η Allianz μετά την εξαγορά και ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης με σύνολο ασφαλίστρων  το 2023 τα 437,5 εκατ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα προ φόρων της ενοποιημένης εταιρίας διαμορφώθηκαν σε € 12,8 εκ. για το 2023. Τα αποτελέσματα από την επενδυτική δραστηριότητα της ενοποιημένης εταιρίας ανήλθαν σε € 11,4 εκ. ενώ τα ιδία κεφάλαια ανήλθαν στα € 255,6 εκ..

    Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR (SCR ratio) διαμορφώθηκε στο 143,2% με τη χρήση των προαναφερόμενων μεταβατικών μέτρων (με τη χρήση της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας στη σχετική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου (volatility adjustment) και 139% χωρίς τη χρήση αυτού. Αντίστοιχα ο δείκτης φερεγγυότητας MCR (MCR ratio) διαμορφώθηκε στο 304,7%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΑΕΕ: Αύξηση 17,8% της παραγωγής ασφαλίστρων τον Ιανουάριο

    Μάχη ασφαλιστικών εταιρειών-ιδιωτικών νοσοκομείων για τα αυξημένα ασφάλιστρα υγείας

    Μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου



    ΣΧΟΛΙΑ