• Business

    Tι ήθελαν να κάνουν οι τράπεζες μέσα στο 2016, αλλά δεν το κατάφεραν


    Στα αζήτητα βρίσκονται ξανά τα στεγαστικά δάνεια, που έχουν μπατζετάρει οι τράπεζες για το 2016, αφού το κακό κλίμα έχει μπλοκάρει τη ζήτηση, που φάνηκε να ενισχύεται στις αρχές του έτους.

    Παρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά, η οποία έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 40% από το 2008 και δεν αναμένεται να ανέβει ως το 2019,  χάνοντας ακόμη ένα 7% στο μεσοδιάστημα, οι υποψήφιοι δανειολήπτες  «παγώνουν» ακόμη μια φορά τα σχέδιά τους.

    Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ελληνικές τράπεζες χορήγησαν περί τα 55 δις.ευρώ σε στεγαστικά δάνεια και έχουν ένα budget της τάξης των 500 εκ.ευρώ για φέτος με την προυπόθεση της αξιολόγησης και της βελτίωσης του κλίματος που αναμένεται αυτή να φέρει.

    Την τελευταία τριετία οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν μόλις 200 εκ.ευρώ κάθε χρόνο, τη στιγμή που στη χρυσή περίοδο της στεγαστικής πίστης εκταμιεύονταν ως και 15 δις.ευρώ ετησίως όπως το 2007.

    Οι τραπεζίτες «βλέπουν» ενδείξεις ανάκαμψης κυρίως από όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που έχουν προκύψει από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Εάν βοηθήσει το γενικότερο κλίμα και βελτιωθεί η ψυχολογία, αναμένουν σαφώς καλύτερη πορεία της στεγαστικής πίστης, η οποία και είναι μια καλή αγορά για τις τράπεζες λόγω της εμπράγματης ασφάλειας.

    Ειδικά δε, η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης πλέον κάνει τα δάνεια αυτής της κατηγορίας ακόμη πιο ενδιαφέροντα για τις τράπεζες.

    Τα νέα χαρακτηριστικά των δανείων είναι η χορήγησή τους στο 65% – 75% της αξίας του ακινήτου και το πολύ χαμηλότερο μέσο ύψος δανείου.

    Οι τράπεζες είδαν την αγορά να παγώνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ενώ ως τον Οκτώβριο του 2014, το κλίμα βελτιωνόταν σε βαθμό που τα budget για τις νέες χορηγήσεις του 2015 γίνονταν φιλόδοξα και προέβλεπαν ως και 700 εκ.ευρώ στεγαστικά για το σύνολο του έτους.

    Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων έφθασαν στο peak το 2010 στα 81,1 δισ. ευρώ, άρχισαν να υποχωρούν και κατέληξαν στα 66,46 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, στο επίπεδο του 2007.

    Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

     Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2016, η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

    Παρά την πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά 41,2% την περίοδο 2008-2015 και τις εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς για νέα υποχώρηση  ως και το 2018, οι επενδυτικές προοπτικές τουλάχιστον της Αθήνας δεν είναι ευοίωνες εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αναταραχής του 2015 που έκανε την PwC να την «ρίξει» στην 27η θέση μεταξύ 28 ευρωπαϊκών πόλεων.

    Η PwC θεωρεί ότι το κλίμα αυτό κατάστρεψε τις επενδυτικές προοπτικές της Αθήνας στο real estate και η  αισιοδοξία που έκανε την Αθήνα να ανεβαίνει στην 5η θέση το 2015 έχει εξαφανισθεί πλήρως.

    Διαβάστε ακόμα:

    Η υψηλή φορολογία «διώχνει» τους ανταγωνιστές του Ε. Βασιλάκη

    Ευτύχης Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines
    Ευτύχης Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines



    ΣΧΟΛΙΑ