• Business

    Με το σταγονόμετρο τα νέα δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις


    Με το κυάλι» θα δουν νέα δάνεια ιδιώτες και επιχειρήσεις και φέτος αφού θα πρέπει να διαγκωνιστούν για να πάρουν μέρος στο budget των μόλις 3 δισ. ευρώ που έχουν προυπολογίσει οι τράπεζες για το 2016. Ευρωπαικοί πόροι και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης θα αποτελέσουν σε ένα βαθμό καταφύγιο για όσους θα χρειαστούν χρηματοδότηση από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν περιορισμένα μέσα για να καλύψουν τις ανάγκες της οικονομίας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζιτών, οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις που σήμερα είναι στο «κόκκινο» είναι βιώσιμες εφόσον λάβουν χρηματοδότηση, η οποία όμως είναι ελλιπής στο σύστημα.

    Η αξιολόγηση θα βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας αρκεί κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί ώστε να ξεκινήσει μια αλυσίδα εξελίξεων: επαναφορά του waiver και μείωση της χρήσης του ELA, συμμετοχή στο QE, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών για να διευρυνθεί η μικρή ακόμη χρήση της διατραπεζικής αγοράς, «χαλάρωση» ως και άρση των capital controls, επάνοδος καταθέσεων. Η συνακόλουθη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος θα δώσει την ευκαιρία και για πιο αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία δεσμεύουν αυτή τη στιγμή πόρους του συστήματος.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες και αφού ήδη έχει παρέλθει το πρώτο τρίμηνο του έτους και μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πλησιάζουμε στο εξάμηνο, οι τράπεζες έχουν ένα συντηρητικό budget για νέα δάνεια της τάξης των 3 με 4 δισ.ευρώ. Oσο  συνεχίζονται και οι καθυστερήσεις και διατηρείται η αβεβαιότητα, θα «προσγειώνονται» περαιτέρω και οι στόχοι.

    Τα υπόλοιπα χρηματοδότησης σε κάθε περίπτωση θα μειώνονται σταθερά στη διάρκεια του έτους καθώς οι νέες χορηγήσεις θα υπολείπονται των αποπληρωμών και μάλιστα θετικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης αναμένεται το νωρίτερο από τα τέλη του 2017.

    Από τα 257,5 δισ.ευρώ δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα το 2010, τα υπόλοιπα υποχώρησαν κατά 53,6 δισ.ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους, σε μια πενταετία πιστωτικής συρρίκνωσης κατά την οποία οι τράπεζες βρέθηκαν σε συνθήκες ασφυξίας.

    Οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να συντηρήσουν την αγορά, με τη χρήση ευρωπαικών προγραμμάτων και εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι τα 10,3 δισ.ευρώ από την Ε.Ε. και τα διαρθρωτικά ταμεία και τα περίπου 6,2 δισ.ευρώ από την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά.

     Το επόμενο διάστημα, και πάντοτε υπό την προυπόθεση της θετικής κατάληξης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι τράπεζες θα ενισχύσουν την προώθηση προγραμμάτων που θα αξιοποιούν ευρωπαικούς πόρους, όπως και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης.

    Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε ήδη την Αναπτυξιακή Τραπεζική, ένα μοντέλο επιχειρηματικής τραπεζικής για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων εκτιμώμενου προϋπολογισμού από 2,5 εκατ. ευρώ και άνω, με έμφαση στους κλάδους των υποδομών, του τουρισμού, της ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης, της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης, της παραγωγικής εξωστρέφειας, της καινοτομίας και τεχνολογίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παροχή χρηματοδοτικών λύσεων που συνδυάζουν ευρωπαικά κεφάλαια, εξιδικευμένα προιόντα και πρόσβαση στις αγορές.

    Ανάλογα προγράμματα χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, με βάση και ευρωπαικά προγράμματα, διαθέτει η Alpha Bank και πρόκειται να λάβει νέες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας το επόμενο διάστημα ενώ ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις δίνει η Eurobank που ενδυναμώνει σταθερά τις πρωτοβουλίες σε αυτό το κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το crowdfunding, εισήλθε η Εθνική Τράπεζα.

    Διαβάστε ακόμα: Κόκκινα Δάνεια: Παγώνει το ενδιαφέρον για την αγορά τους από εταιρίες και Funds; 

    illustrate banks 55119d9e04e7a8147089736



    ΣΧΟΛΙΑ