• Business

    Στο κυνήγι του χαμηλού φόρου: 10 ελληνικές εταιρείες την ημέρα μετακομίζουν στη Βουλγαρία


    Eίναι ευρέως γνωστό ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες επιχειρήσεις με κίνητρο τον χαμηλό φόρο μόλις 10% έναντι 29% του ελληνικού, ιδρύουν στη Βουλγαρία εταιρείες, είτε για να ξεκινήσουν εκεί παραγωγική δραστηριότητα, είτε με σκοπό τις τριγωνικές συναλλαγές η απλώς ως κάλυψη για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ώστε να αποφύγουν και τα τέλη κυκλοφορίας.

    Μόλις δυο ώρες από την Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Blagoevgrad, μια πόλη 71.000 κατοίκων στη νότια Βουλγαρία. Εκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», έχουν ιδρυθεί 5.000 ελληνικές εταιρίες, οι μισές απ όσες άνοιξαν στη Βουλγαρία από την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, δηλαδή μια ελληνική επιχείρηση για κάθε 14 κατοίκους.

    Αποκορύφωμα του φαινομένου υπήρξε η περσινή χρονιά, όταν με βασικό κίνητρο να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls εγκαινιάστηκαν 2.050 νέες ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από ποτέ άλλοτε.

    Το 2016 σύμφωνα με την εφημερίδα, το φαινόμενο επιμένει. Μέσα στο πρώτο δίμηνο εμφανίζονται να άνοιξαν στη Βουλγαρία 581 νέες ελληνικές επιχειρήσεις. Αριθμός που αντιστοιχεί στον εντυπωσιακό μέσο όρο της έκδοσης 9-10 ΑΦΜ την ημέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ