• Business

    Αιφνιδιαστικά στην Αθήνα το μεγάλο αφεντικό των ευρωπαϊκών τραπεζών

    Daniele Nouy, the new ECB official responsible for eurozone-wide banking supervision speaks at the European Central Bank in Frankfurt, Germany, Monday, Feb. 3, 2014. (AP Photo/Michael Probst)


    To μεγάλο αφεντικό των ευρωπαικών τραπεζών, η Danièle Nouy, θα βρεθεί στην Αθήνα το διήμερο 8 και 9 Φεβρουαρίου και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα «ξεσκονίσει» τις ελληνικές τράπεζες. Οι διοικήσεις των εγχώριων ομίλων προετοιμάζονται για σκληρές συζητήσεις αφού η 65χρονη Γαλλίδα, επικεφαλής του SSM, θεωρείται σιδηρά κυρία που δεν χαρίζεται.

    Μπορεί οι παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία συνέπεσε και μια ακόμη ανοικτή διαπραγμάτευση για την κυβέρνηση, να αβαντάρισαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά η 65χρονη Γαλλίδα, είναι το «μάτι» του Μάριο Ντράγκι στις ευρωπαικές τράπεζες και η θέση της στον πρόσφατα συσταθέντα Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό απαιτεί πυγμή.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντράγκι χαρακτήρισε ορόσημο την τοποθέτηση στο τιμόνι του SSM της Νουί, η οποία κουβαλά τραπεζική εμπειρία 40 ετών, με θητεία από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας ως και την εποπτική αρχή της χώρας. Έλληνες τραπεζίτες επισημαίνουν ότι οι δημόσιες δηλώσεις της στη διάρκεια της πολύμηνης αβεβαιότητας την οποία διένυε η ελληνική οικονομία ως και τον Αύγουστο πέρυσι, στήριξαν την κλυδωνιζόμενη τότε φερεγγυότητα των εγχώριων ομίλων ενώ στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, όταν η παρατεταμένη διαπραγμάτευση ασκούσε πιέσεις, και πάλι η Νουί, παρενέβαινε δίνοντας με το θεσμικό της ρόλο ένα θετικό τόνο. Μάλιστα, σε ειδική ανάλυση, το Bloomberg της απέδωσε εύσημα για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες πάντως δεν αναμένουν την ίδια αντιμετώπιση και στην επικείμενη επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί. Η περίοδος χάριτος από τον SSM τελείωσε, λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο mononews, και η επίσκεψη από την επικεφαλής του θα είναι ορόσημο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το μνημόνιο , αλλά και από τις υποχρεώσεων που φέρνει η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτεία.
    Η Νουί θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργο Μιχελή. Η ατζέντα της επίσκεψης, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, περιλαμβάνει κυβερνητικούς παράγοντες προς τους οποίους, όπως αναφέρουν πηγές από την Φραγκφούρτη, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα επισημάνει ολιγωρίες ως προς τη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών πλαισίων ειδικά όσο αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι νέο «κατενάτσιο», όπως αυτό για την νομοθέτηση της ανάθεσης της διαχείρισης ή της πώλησης δανείων σε funds, δεν θα γίνει δεκτό αφού ο στόχος είναι η επιτάχυνση του έργου αντιμετώπισης των NPLs το συντομότερο.
    Η δέσμη υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, για τα οποία η Ντανιέλ Νουί θα δώσει μήνυμα επίσης επιτάχυνσης, όπως και των κινήσεων για την βελτίωση ρευστότητας που θα επιτρέψει στον κλάδο να απεξαρτηθεί σταδιακά από την χρηματοδότηση του ELA, κάτι που εντάσσεται στις δεσμεύσεις.

    Κρίσιμοι είναι για τον κλάδο οι επόμενοι μήνες και όσο αφορά την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων, η έγκριση των οποίων περνά τελικώς από τον SSM. Οι τραπεζίτες θα επισημάνουν στην Νουί ότι τα προσόντα, ειδικά όσο αφορά την προϋπηρεσία, είναι τόσο αυστηρά που δυσχεραίνουν πρακτικά την συγκρότηση των δ.σ., τόσο για εκτελεστικά όσο και για μη εκτελεστικά μέλη.

    Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του δ.σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών και ταυτόχρονα να μην έχουν δουλέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εγχώριες τράπεζες. Η πρόταση από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση της 10ετίας και η διεύρυνση του πεδίου για τα μη εκτελεστικά μέλη ώστε για παράδειγμα, να μην απαιτείται προϋπηρεσία 3 ετών ως μέλος δ.σ. σε τράπεζα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά να επιτρέπεται και θητεία σε δ.σ. άλλων επιχειρήσεων.

    Αλλαγές προτείνονται στη διάταξη που προβλέπει ότι τα ανεξάρτητα μέλη πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη δ.σ. διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ