• Business

    Pay TV: Η Netflix εκπέμπει & ο Τσαμάζ βγάζει νέα κανάλια. Τι θα κάνουν Παπαδόπουλος, Περσιάνης, Ζαρκαλής


    Όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά τηλεπικοινωνιών εκτιμούν ότι η επιβίωση των εταιρειών του κλάδου θα κριθεί στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Με το μέσο μηνιαίο έσοδο στην κινητή τηλεφωνία να έχει υποχωρήσει κάτω από 10 ευρώ τον μήνα, ο ανταγωνισμός των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχει μεταφερθεί στην αγορά τηλεοπτικού περιεχομένου.

    Η Forthnet με την ΝOVA και η COSMOTE με το ΟΤΕTV έχουν “πάρει θέσεις” προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης . Μάλιστα ο ΟΤΕ ΤV εμπλούτισε το “οπλοστάσιό” του με νέα κανάλια όπως το OTE History. Η Vodafone προσφέρει το Vodafone TV, προς το παρόν μόνον ενσύρματα. Η Wind έχει μείνει αισθητά πίσω στον ανταγωνισμό. Ενδεχομένως η διοίκηση Ζαρκαλή να κρατά στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την εξαγορά της Forthnet, την οποία επιδιώκει από κοινού με τη Vodafone.

    Επιθετική πολιτική από τον Μ.Τσαμάζ

    Με ρυθμό απόκτησης εκατό χιλιάδων πελατών κατ’ έτος τρέχει ο ΟΤΕ. Ο επικεφαλής του ομίλου, Μ.Τσαμάζ ασκεί ιδιαίτερα επιθετική εμπορική πολιτική για την προσέλκυση νέας πελατείας, ενώ έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων Champions League και Europa League.

    Μιχάλης Τσαμάζ, Ετών 56, Διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ
    Μιχάλης Τσαμάζ, Ετών 56, Διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ

    Ηδη παρέχει πρόσβαση σε 80 ψηφιακά κανάλια (τα 27 σε high definition), ενώ σχεδιάζει τη διάθεση νέων καναλιών (ήδη ο ΟΤΕ Ηistory είναι στον αέρα) και προχωρεί στο λανσάρισμα προηγμένων υπηρεσιών.

    Σφάζονται στην ποδιά της Forthnet

    Mε πάνω από μισό εκατομμύριο συνδρομητές, δικαίως η FORTHNET χαρακτηρίζεται πολύφερνη νύφη. Από το 2013 ως σήμερα, η Forthnet αύξησε το πελατολόγιό της από τους 373.000 συνδρομητές στους 510.000. Ωστόσο, διατηρεί στάσιμη την πελατειακή της βάση. Αυτό, όπως φαίνεται, δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τον επικεφαλής του ομίλου της Κάντζας , Π.Παπαδόπουλο, αφού όλοι οι παίκτες του κλάδου τον “φλερτάρουν”.

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet.
    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet.

    Πολλοί κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι πόκερ. Η σφήνα του ΟΤΕ στη διεκδίκηση της Forthnet-Nova, από πολλούς ερμηνεύτηκε ως κίνηση της διοίκησης Τσαμάζ είτε για να προσθέσει στο πελατολόγιό τους 500.000 πελάτες της Nova, είτε ν’ αναγκάσει τις εταιρείες Vodafone και Wind να «ματώσουν» οικονομικά για την απόκτησή της.

    Για τη Forthnet το ενδιαφέρον παραμένει ακόμη, όπως ανέφερε ο πρόσφατα ο επικεφαλής της Vodafone, Γλαύκος Περσιάνης. Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε ότι, όσο ο καιρός περνάει, η αξία της μειώνεται.

    Γλαὐκος Περσιάνης. Ετών 50. CEO Vodafone Ελλάδος
    Γλαὐκος Περσιάνης. Ετών 50. CEO Vodafone Ελλάδος

    Εντείνεται ο ανταγωνισμός

    Παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα δύο- τρία χρόνια , οι πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τα δύο εκατομμύρια ή και περισσότερο. Σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών δορυφορικής τηλεόρασης προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Με την πορεία των καναλιών ελεύθερης συχνότητας να φθίνει λόγω ζημιογόνων ισολογισμών, θεωρείται βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουν να επενδύσουν σε παραγωγές ελκυστικού περιεχομένου. Έτσι, όσο μειώνεται η ποιότητα στην ελεύθερη τηλεόραση, ο αριθμός των πελατών δορυφορικής τηλεόρασης θα μεγαλώνει.

    Νάσος Ζαρκαλής. Ετών 55. CEO WIND
    Νάσος Ζαρκαλής. Ετών 55. CEO WIND

    Η Νetflix ήρθε στην Ελλάδα … χωρίς υπότιτλους

    Η έλευσή της αμερικανικής Netflix στην Ελλάδα (γνωστής από τη διανομή της επιτυχημένης σειράς House of Cards) σημαίνει, επί της ουσίας, και το επίσημο πέρασμα της χώρας μας στην on demand ψυχαγωγία. Προσφέρει τρία διαφορετικά πακέτα υπηρεσιών και χρεώσεων: 7,99, 9,99 ή 11,99 ευρώ/μήνα, καθώς και δωρεάν σύνδεση για ένα μήνα.

    Οι περισσότερες από τις ταινίες και τις σειρές του Netflix διαθέτουν, υπότιτλους στα Αγγλικά. Ελληνικοί υπότιτλοι δεν θα υπάρχουν στο προσεχές χρονικό διάστημα και δεν έχει ξεκαθαρίσει η εταιρεία ποια θα είναι η πολιτική της σε αυτό το θέμα.



    ΣΧΟΛΙΑ