• Business

    Aramco: Συμφωνία 12,4 δισ. δολαρίων με κοινοπραξία ξένων επενδυτών

    • NewsRoom


    Διεθνής κοινοπραξία επενδυτών, με επικεφαλής την αμερικανική EIG Global Energy Partners, ανακοίνωσαν το deal πώλησης και αγοράς μετοχών, στην οποία η κοινοπραξία απέκτησε μερίδιο 49% στην Aramco Oil Pipelines Company, θυγατρική της Aramco, έναντι 12,4 δισ. δολαρίων.

    Η EIG ανέφερε ότι η διαδικασία συνεργασίας για τη συμφωνία προσέλκυσε μια παγκόσμια ομάδα επενδυτών από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην κοινοπραξία συμμετέχουν μεταξύ άλλων το κρατικό ταμείο πλούτου του Αμπού Ντάμπι, Mubadala Investment, όπως και η Samsung Asset Management.

    Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021, η Aramco Oil Pipelines Company και η Aramco συνήψαν 25ετή συμφωνία μίσθωσης και εκμίσθωσης για το σταθεροποιητικό δίκτυο αγωγών αργού πετρελαίου της Aramco. Η Aramco Oil Pipelines Company θα λάβει τιμολόγιο πληρωτέο από την Aramco για σταθεροποιημένες ροές αργού πετρελαίου, υποστηριζόμενο από δεσμεύσεις ελάχιστου όγκου.

    Η Aramco εξακολουθεί να κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο 51% στην Aramco Oil Pipelines Company και διατηρεί την πλήρη κυριότητα και τον λειτουργικό έλεγχο του σταθεροποιημένου δικτύου αγωγών αργού πετρελαίου. Η συναλλαγή δεν επιβάλλει περιορισμούς στους πραγματικούς όγκους παραγωγής αργού πετρελαίου της Aramco, οι οποίοι υπόκεινται σε αποφάσεις παραγωγής που λαμβάνονται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασιλική Λαζαράκου: Τι φέρνει η υποχρέωση γνωστοποιήσεων των Διαχειριστών Χαρτοφυλακίου

    Σάμι Φάις: Φέρνει στην Ελλάδα το διάσημο «Zeffirinο», το εστιατόριο του Σινάτρα και του Βατικανού



    ΣΧΟΛΙΑ