• Business

    Βασιλική Λαζαράκου: Τι φέρνει η υποχρέωση γνωστοποιήσεων των Διαχειριστών Χαρτοφυλακίου

    Κεφαλαιαγορά: Όλα στο φως για το πόσα παίρνουν τα στελέχη και οι managers των εισηγμένων

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Ένα νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον δημιουργούν οι υποχρεώσεις που φέρνει και για τους επενδυτές η επικράτηση των ESG κριτηρίων, αφού από 1/1/2022, όχι μόνο οι εισηγμένες οφείλουν να πραγματοποιούν λεπτομερείς και σωστές γνωστοποιήσεις μη οικονομικών δεδομένων αλλά και οι Διαχειριστές Χαρτοφυλακίων (Asset Managers). Έτσι η πίεση στις εισηγμένες να συμμορφωθούν με τα ESG κριτήρια γίνεται πολλαπλάσια, άμεση και έμμεση, αν θέλουν να έχουν παρουσία στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

    Στο δρόμο για την προετοιμασία των εισηγμένων να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες,  η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοργάνωσε το διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα τον  νέο Κανονισμό (SFDR) για τις ρυθμίσεις περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και τίτλο «ESG  disclosures in the financial services sector”. Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τη νομοθεσία, για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν και να συμμορφωθούν εγκαίρως.

    Όπως δηλώνει σχετικά στο mononews.gr η Βασιλική Λαζαράκου,  «τον Ιανουάριο του 2022 θα βγει το νέο taxonomy που θα ορίσει λεπτομερώς ποιες πληροφορίες θα πρέπει να γνωστοποιούν οι εισηγμένες. Αντίστοιχα όμως θα πρέπει και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα του asset management να γνωστοποιούν, τα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα των επενδύσεών τους. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα κύκλο σεμιναρίων όταν έχουμε καινούργια νομοθεσία όπως είναι ο SFDR, όταν έχουμε υποχρεώσεις που αφορούν τους εποπτευόμενους να ενημερώνουμε για να μπορούν να προχωρήσουν σωστά οι γνωστοποιήσεις. Ο συγκεκριμένος κανονισμός που αφορά τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, εμπλουτίζεται από τα RTS (Regulatory Techinical Standards) που ακόμη δεν έχουν υιοθετηθεί από την Ε.Ε και προς το παρόν πρέπει να ακολουθούνται ως guidance. Τα ESG ενσωματώνονται στις Κεφαλαιαγορές και πρέπει να υιοθετηθούν τόσο από τις εισηγμένες όσο και από τους Διαχειριστές».

    Επίσης τόνισε ότι το  πολυσχιδές νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο περί Αειφορίας και ειδικότερα οι ESG παράγοντες (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση) αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και των λοιπών ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και ενσωματώνονται με ταχύτατους ρυθμούς στην νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς.

    Ανέφερε μάλιστα ότι η βιώσιμότητα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τις εταιρίες που  ενσωματώνουν αυτές τις πρακτικές  ώστε να καταστούν ανταγωνιστικότερες στη διεθνή κεφαλαιαγορά.

    Στοίχημα η αύξηση της βιωσιμότητας

    Το σεμινάριο συντόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ESMA Coordination Network on Sustainability κ. Βάσια Παπαοικονόμου, Δρ. Οικονομολόγος.

    Η Deputy Chief Officer, Issuer Relations του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γεωργία  Μουρλά,  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2021, στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσής του για την  ενίσχυση των δημοσιοποιήσεων και της αποδοτικότητας σε όρους ESG των εισηγμένων εταιριών, “θα συμβάλουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υιοθέτηση του  νέου κανονιστικού περιβάλλοντος από την Ελληνική αγορά και στην αύξηση των βιώσιμων επενδύσεων στη χώρα μας”.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  στην Joint Committee Sub Committee on Consumer Protection and Financial Innovation των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών κ. Ελένη Βώκου, παρουσίασε τον Κανονισμό SFDR ως προς το πεδίο εφαρμογής, τις κατηγορίες των γνωστοποιήσεων που απαιτούνται, τις έννοιες που συνθέτουν τον πυρήνα του Κανονισμού και τα άρθρα της νομοθεσίας  που συνδέονται με αυτές.

    Ακολούθησε η παρουσίαση του τελικού σχεδίου των  Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων επί του SFDR καθώς και αναφορά στο δεύτερο κείμενο των Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων  για τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Taxonomy Regulation από τον υπεύθυνο της ESMA στην Joint Committee Sub Committee on Consumer Protection and Financial Innovation των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών και ειδικό επί των Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων του  SFDR,  κ. Patrik Karlsson.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί κατά την εφαρμογή του SFDR από τους θεσμικούς επενδυτές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ