• Τράπεζες

    Andrea Orcel (Unicredit) για Alpha Bank: Είναι η καλύτερη συμμαχία που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης CEO Alpha Bank και Andrea Orsel, CEO UniCredit

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και Andrea Orsel, CEO UniCredit


    «Έχουμε συζητήσει πολύ για το πανευρωπαϊκό πλεονέκτημα του ομίλου μας και χάρη στην κίνηση που ανακοινώθηκε σήμερα είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε πλεονεκτήματα από τη συνεργασία με την Alpha Bank χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια παραδοσιακή εξαγορά, χάρη στην “capital light” δομή του εγχειρήματος», δήλωσε ο Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας με την Alpha Bank.

    Παράλληλα, τη δέσμευση της UniCredit να επενδύσει στρατηγικά στην Ελλάδα και την Alpha Bank, επανέλαβε ο Andrea Orsel.

    «Η συμφωνία αποτελεί βασικό συστατικό της επέκτασης μας σε αγορές κλειδιά, όπως προβλέπει η στρατηγική μας», τόνισε ο κ Orsel και συνέχισε: Αν δεν καταφέρουμε να εξαγοράσουμε το 9% μέσω της προσφοράς προς το ΤΧΣ, η Unicredit δεσμεύτηκε να εξαγοράσει εντός 24 μηνών μετοχές της Alpha Bank που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό μέχρι 5%. Για την εξαγορά των μετοχών θα διαθέσει το προσυμφωνημένο ποσό που προτίθεται να επενδύσει.

    Ο Orcel υπενθύμισε ότι έλεγε πάντα ότι το πλεονάζον κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί η άμεση διανομή στους μετόχους ή για να «αγοραστούν κέρδη σε ελκυστικές αποτιμήσεις, που είναι αυτό ακριβώς που κάνουμε με αυτήν την κίνηση».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών για τη δομή της εξαγοράς, ο τραπεζίτης υπογράμμισε ότι «είναι η καλύτερη συμμαχία που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή, η καλύτερη χρήση κεφαλαίων με τον μικρότερο κίνδυνο εκτέλεσης».

    «Η κίνηση αυτή είναι σαφώς θετική για τους πελάτες και τους μετόχους μας», δήλωσε ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit κατά την κοινή τηλεδιάσκεψη με τον Βασίλη Ψάλτη. Οπως είπε, η συγχώνευση αναμένεται να επηρεάσει τον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε συνδυασμό με την εμπορική συμφωνία στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής η εκτίμηση είναι ότι θα αυξήσει τα καθαρά της κέρδη κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ.

    «Είχαμε αναφέρει την πιθανότητα μικρών εξαγορών στις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης για να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε χώρες κλειδιά», υπενθύμισε ο Orcel.

    «Σήμερα και για το άμεσο μέλλον αυτή είναι η καλύτερη συμμαχία που θα μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει» πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Unicredit οι συνέργειες στους τομείς Asset Management, payments, corporate κ.ά. αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία και των δύο τραπεζών.

    Ο Orcel εξήγησε, επίσης, ότι η κίνηση θα μπορούσε να επαναληφθεί και αλλού: «Θα μπορούσαν να υπάρξουν καταστάσεις όπου αυτό το είδος συμφωνίας θα μπορούσε να επαναληφθεί, καθώς μας προσφέρει στρατηγική ευελιξία για προσθέσουμε τράπεζες στο δίκτυο. Νομίζω ότι είναι ο σωστός τρόπος δράσης».

    Mε βάση τη συμφωνία θα διατίθενται στην ελληνική αγορά unit linked προϊόντα της Unicredit, κάτι που σημαίνει ότι μια μεγάλη τράπεζα μπαίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

    Τι είπε ο Βασίλης Ψάλτης

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank στην τηλεδιάσκεψη στο ερώτημα αν σκέφτεται την έξοδο της τράπεζας από τη Ρουμανία τόνισε ότι δεν είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα πλάνα του. Είπε ακόμη ότι η συμφωνία και η συγχώνευση με την Unicredit μεγιστοποιεί την αξία του ποσοστού που διατηρεί η Alpha Bank στο νέο σχήμα καθώς αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού παίκτη.

    Η συμφωνία για την Alpha Bank έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας, όσο και στον δείκτη ROE που πάει στο 12,5% είναι και θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος.

    Αναφορικά με το μέρισμα και την εναλλακτική του buyback, ο κ.  Ψάλτης ανέφερε ότι ο στόχος διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023 παραμένει και πλέον με την συνεργασία με την Unicredit αποκτά επιπλέον όπλα στις συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξης Πατέλης για Alpha Bank και Unicredit: H πρώτη επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας σε ελληνική εδώ και 17 χρόνια

    Μεγάλο deal 1 δισ. Alpha Bank με Unicredit για το 9% του ΤΧΣ, την πώληση στη Ρουμανία και την AlphaLife



    ΣΧΟΛΙΑ