• Business

    Απογειώθηκαν τα κέρδη της Zeus+Δione

    • Άννα Διανά
    Δήμητρα Κολοτούρα

    Δήμητρα Κολοτούρα


    Ισχυρή ανάπτυξη των επιδόσεών της κατέγραψε πέρυσι η Zeus+Δione σε μια χρονιά με έντονες πληθωριστικές πιέσεις και εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών.

    Η εταιρεία, που έστησαν το 2007 η Δήμητρα Κολοτούρα και η Μαρέβα Γκαρμπόφσι με την τελευταία να έχει αποχωρήσει από το 2020, διαγράφει αναπτυξιακή πορεία περνώντας για πρώτη χρονιά σε κέρδη.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες η Zeus+Δione κατάφερε να γράψει κέρδη, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 195% έναντι του 2021 και μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις που τοποθετούσαν την κερδοφορία το 2023.

    Ειδικότερα, το 2022 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 24% και διαμορφώθηκαν σε 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε  3.66 εκατ. ευρώ από 3,217 εκατ. ευρώ το 2021 καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 14%.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα Λοιπά Έσοδα) διαμορφώθηκε σε 56% έναντι 53% κατά τη χρήση 2021 ενώ στους στόχους της διοίκησης, με επικεφαλής την Δήμητρα Κολοτούρα, είναι το μικτό  περιθώριο κέρδους να ανέβει σταδιακά στο 60%.

    Η εταιρεία κατά την χρήση 2022 είχε κέρδη προ φόρων τα οποία ανέρχονται σε ποσό ύψους 202.997 ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων για τη χρήση 2021 ποσού  104.761 ευρώ.

    Ορόσημο η συνεργασία με την Aegean

    Ορόσημο για την εταιρεία αποτελεί η σύναψη συνεργασίας με την Aegean Airlines  για το σχεδιασμό και την παραγωγή των στολών του προσωπικού της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα ολοκληρωθεί και θα τιμολογηθεί μέσα στο 2023. Οι στολές για την αεροπορική εταιρεία μάλιστα παρουσιάστηκαν επισήμως από την Aegean μόλις προχθές. Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της εταιρείας, η Zeus + Δione συνεχίζει να αναπτύσσεται στην εγχώρια αγορά και παράλληλα έχει αποκτήσει σημαντική εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα στις αγορές του εξωτερικού, με σκοπό την συνεχή εξάπλωση και την προσθήκη νέων πελατών χονδρικής. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η επέκταση και εδραίωση της εταιρείας στο χώρο του σχεδιασμού και παραγωγής στολών για ξενοδοχεία και άλλους χώρους υπηρεσιών και εστίασης. Κεντρικός στόχος είναι η περαιτέρω σημαντική αύξηση των μεγεθών της τα επόμενα χρόνια και η εδραίωση ισχυρών χρηματοοικονομικών επιδόσεων.

    Για τη φετινή χρονιά με βάση τη μέχρι τώρα πορεία, καθώς και το γεγονός πως κατά τη χρήση 2023 η Εταιρεία θα τιμολογήσει την παραγωγή των στολών της AEGEAN AIRLINES, οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι οι πωλήσεις στο σύνολο του έτους θα συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία και θα επιτευχθούν οι στόχοι της εταιρείας.

    Σημαντικό κανάλι εσόδων ο σχεδιασμός επαγγελματικών στολών

    Μεσοπρόθεσμοι στόχοι αποτελούν η εξάπλωση με πελάτες χονδρικής σε νέες γεωγραφικές περιοχές καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος. Επίσης η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη νέων προϊοντικών κατηγοριών όπως τη νέα ανδρική σειρά καθώς και τη σειρά Homeware, οι οποίες έχουν ήδη δειγματιστεί στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, συνεχίζει να αναπτύσσει το νέο σημαντικό κανάλι εσόδων του σχεδιασμού και παραγωγής στολών για επαγγελματικούς χώρους όπως ξενοδοχεία, αθλητικά κέντρα κ.α.

    Οπως αναφέρεται από τη διοίκηση, η υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας της Ευρώπης σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ως εκ τούτου και τη ζήτηση των πελατών χονδρικής. Επιπρόσθετα, παρατηρείται μεγάλη εναλλαγή στους πελάτες χονδρικής χωρίς σταθερή αγοραστική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου η Zeus + Δione στοχεύει στη συνεχή εξάπλωση του πελατολογίου χονδρικής ώστε να αναπληρώνει τυχόν απώλειες.

    Σημειώνεται ότι στη φετινή χρήση η εταιρεία προέβη σε αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος του έτους ανέρχονταν σε 1,5 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 2,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται κοινό ομολογιακό δάνειο 2.3 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2022, που σύναψε η εταιρεία το 2020 με επιτόκιο 2,5% ετησίως πλέον Euribor 3m. Το δάνει

    ο εκταμιεύθηκε την 04/09/2020 και η διάρκειά του ορίσθηκε σε 7 έτη από την ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών. Η εξόφληση του δανείου θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων είναι καταβλητέα την 31/05/2025.

    Διαβάστε επίσης

    Δήμητρα Κολοτούρα: «Η πρώτη μας ανδρική Zeus + Dione σειρά»

    Aegean και Zeus and Dione: Αλλάζει στολές, ψηφίζει Ελλάδα

    Δήμητρα Κολοτούρα: Zeus & Dione και Aegean, «ιστορικά» μαζί



    ΣΧΟΛΙΑ