• Business

    Αντώνης Στεργιώτης: “Άνθηση” στην Ελλάδα του παράνομου τζόγου!


    “Παράδεισος” του παράνομου τζόγου έχει καταντήσει η Ελλάδα καθώς η Κυβέρνηση αλλά και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αδυνατούν να ελέγξουν την αγορά Διαδικτυακού Στοιχηματισμού.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) κ.Αντώνη Στεργιώτη “μερικές από τις επιχειρήσεις που έλαβαν τις 24 προσωρινές άδειες δεν παρέχουν online στοιχηματισμό. Αντίθετα, κάνουν επίγειο στοιχηματισμό συνεργαζόμενες με internet cafe με μαύρες προμήθειες, μαύρα χρήματα κ.λπ.” Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια ημερίδας του βρετανικού περιοδικού Gambling Compliance “το μεταβατικό καθεστώς είναι υβρίδιο, ένα πολύ κακό κείμενο”.

    Προς επίρρωση των όσων ισχυρίζεται ο κ. Στεργιώτης είναι η αδυναμία όσων συμμετείχαν στη ημερίδα να συμφωνήσουν στους αριθμούς. “Δεν ξέρουμε το μέγεθος της αγοράς”, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ. Σύμφωνα με το Gambling Compliance, “οι εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος έχουν ετησίως μικτά κέρδη (GGR) μεταξύ 210.000.000- 250.000.000 ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο αν ρυθμιστεί στα σημερινά επίπεδα φορολογίας (σ.σ. πριν την αύξηση του εσόδου του δημοσίου επί των GGR στα 35% από 30%) μπορούν να οδηγήσουν σε έσοδα 67.500.000 ευρώ ετησίως”.

    STERGIOTIS2

    Ο κ. Στεργιώτης υποστήριξε πως σε ερωτηματολόγιο που απέστειλε η ΕΕΕΠ στις 24 εταιρείες που έχουν λάβει “προσωρινές” άδειες απάντησαν οι 21. Από τις απαντήσεις των 21 εταιρειών προκύπτει πως τα συνολικά έσοδα ήταν το 2015 περί το 1,9 δισ. ευρώ ενώ τα μικτά κέρδη προσέγγισαν τα 116.200.000 ευρώ.

    Διαφορετικά νούμερα έδωσε ο πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ και σήμερα μέλος του Δ.Σ. της Gambling Malta Ltd (διαχειρίζεται το “Stoiximan”) Γιάννης Σπανουδάκης. Ο κ. Σπανουδάκης υποστήριξε πως το μικτό κέρδος των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού στην Ελλάδα προσεγγίζει το 10% του συνολικού GGR της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, που πέρυσι έφτασε το 1,85 δισ. ευρώ. Συνεπώς τα μικτά κέρδη των 24 εταιρειών κινούνται πέριξ των 180.000.000 ευρώ.

    Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ επανέλαβε ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν είχε από τον νόμο με τον οποίο αδειοδοτήθηκαν “προσωρινά” οι 24 εταιρείες αποφασιστικές αρμοδιότητες. Πρόσθεσε πως η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς Διαδικτυακού Στοιχήματος γίνεται “με όρους παρακρατικούς και κανιβαλιστικούς”, για να καταλήξει πως “η ΕΕΕΠ δεν καταλαβαίνει από πιέσεις”!

    froutakia

    Επισημαίνεται πως ο ΟΠΑΠ θεωρεί πως διαθέτει το μονοπώλιο και στο Διαδικτυακό Στοίχημα, με βάση τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Διαφορετική ήταν η άποψη που εξέφρασε ο κ. Στεργιώτης, ο οποίος, όμως, απέφυγε να αναφερθεί στο τι πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή χαοτική κατάσταση στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου. “Είναι θέμα της Πολιτείας”, ξεκαθάρισε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν δημοσιοποιηθεί η αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιριών τυχερών παιχνιδιών από 30% σε 35%, ο κ. Σπανουδάκης υποστήριζε πως η Ελλάδα “έχει ήδη την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη”.

    spavoudakis

    Όπως είπε, στη Ρουμανία είναι 16%, στη Δανία 20%, στη Βουλγαρία 20% και στην Αγγλία 15%. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Gambling Compliance, τουλάχιστον τρεις χώρες είχαν υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με την Ελλάδα (πριν την αύξηση στο 35%). Συγκεκριμένα η Γερμανία (με συντελεστή 35%), η Γαλλία (με συντελεστή 50%) και η Πορτογαλία με συντελεστή 65%.

    Για “γκρίζες ζώνες” τις οποίες θα ξεκαθαρίσει το κόμμα του όταν γίνει κυβέρνηση, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης στον σύντομο χαιρετισμό του.

    Την άποψη πως η φορολογία “πρέπει να είναι χαμηλή ώστε να προσελκύσεις παίκτες και να ωριμάσει η αγορά” εξέφρασε και η Phyllis Farrugia, σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Παιγνίων της Μάλτας.



    ΣΧΟΛΙΑ