• Business

    Ανδρέας Σιάμισης (ΕΛΠΕ): Μια δύσκολη περίοδος ξεκινά φέτος – Αρχές Αυγούστου η νέα ομιλική ταυτότητα

    ελπε

    Ανδρέας Σιάμισιης


    “Μια περίοδος πολύ δύσκολη ξεκίνησε  το 2022 που θα απαιτήσει υπομονή και αντοχή” ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος των  ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισης, μιλώντας κατά τη σημερινή γενική Συνέλευση.

    Όπως είπε η κρίση που βιώνουμε  οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ξεκίνησε πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απαιτείται να έχουμε αντοχή και υπομονή. Όσον αφορά την καύσιμα, σημείωσε ότι το 90% του κόστους αφορά το κόστος προϊόντος και τους φόρους.

    Σχετικά με τους στόχους του 2022 σημειώνει ότι προέχει η διαχείριση αυτής κρίσης. Πρώτα φέτος, σημείωσε, η εταιρεία επέλεξε να διακόψει τις προμήθειες από τη Ρωσία, όπως έκαναν τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα συντήρησης που έγινε στο διυλιστήριο, την προτεραιότητα της ενεργειακής μετάβασης, το υψηλό ενεργειακό κόστος  και την πρόκληση για  νέα εταιρική ταυτότητα.

    Σχετικά με τη μετεξέλιξη του ομίλου, σημείωσε, ότι τέλος Ιουλίου, με αρχές Αυγούστου θα γίνει η νέα Γενική Συνέλευση για να εγκρίνει τη νέα ομιλική ταυτότητα.

    Αναφερόμενος στο  2021, σημείωσε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά θετική χρονιά για τον όμιλο, που παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία παρά το δύσκολο περιβάλλον. “Όλη η αγορά πετρελαιοειδών ήταν επηρεασμένη από την κρίση της πανδημίας και το 2021 ξεκίνησε η ανάκαμψη” σημείωσε ο κ. Σιάμισιης. Όπως είπε το 2021 η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητα στη Νέα Ενέργεια τη δραστηριότητα της εταιρείας στις ΑΠΕ, στην οποία επενδύθηκαν άνω των 200 εκατ. ευρώ το 2021.

    Σχετικά με την αγορά ηλεκτρισμού και τη  φορολόγηση των εταιριών παραγωγής, σημείωσε ότι τόσο η Elpedison όσο και οι άλλοι ιδιώτες παραγωγοί μέχρι το 2022 δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ μέρισμα. “Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παράμετρος της επάρκειας, πρέπει να το σκεφτόμαστε διπλά, όταν υπάρχει συνεχής δίωξη των εταιρειών που παράγουν ενέργεια είτε στο δημόσιο λόγο είτε στη φορολόγηση”, τόνισε ο κ. Σιάμισης

    Ο Γιάννης Παπαθανασίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ σημείωσε: Προχωρήσαμε σε πολύ σημαντικές αλλά αναγκαίες τομές εν μέσω πρωτόγνωρων προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο. Επανακαθορίσαμε τη στρατηγική μας και ενισχύσαμε αποφασιστικά την προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση. Οφείλαμε να ενδυναμώσουμε τον όμιλό μας και να δώσουμε το καλό παράδειγμα στην αγορά. Καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετεξέλιξης ώστε αν διατηρήσουμε τη σημαντική μας θέση και τα επόμενα χρόνια. Η ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού ισχυροποιεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου, συμβάλει στις προοπτικές βιωσιμότητάς του δημιουργώντας αξίας για την εταιρεία και τους μετόχους. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τη νέα ομιλική ταυτότητα με νέα εικόνα και ονομασία.

    Το στοχευμένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης δραστηριότητα του ομίλου και την παραγωγή καθαρότερων καυσίμων αλλά και την ανάπτυξη του στη Νέα Ενέργεια. Ο στόχος για μείωση του αποτυπώματος κατά 50% ως το 2030 θα επιτευχθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ