• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Έρχεται δεύτερο κύμα πίεσης τιμών στο πετρέλαιο-Θετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας

    ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης


    Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των παραγωγών πετρελαίου και των διυλιστηρίων μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, στην εκδήλωση με θέμα: «Η ενεργειακή κρίση πετρελαίου: Επιπτώσεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία – Ευκαιρίες» που διοργάνωσε το ΕλληνοΑμερικάνικο Επιμελτηρήριο.

    Τόνισε ότι η μεγάλη πτώση της ζήτησης στα προϊόντα πετρελαίου λόγω του lockdown που έφερε η πανδημία, πίεσε τις τιμές του αργού και εκτίμησε ότι σήμερα παρότι οι τιμές έχουν διορθώσει, ενδεχομένως έρχεται και δεύτερο κύμα πίεσης τιμών τους επόμενους μήνες.

    Όπως εξήγησε την περίοδο της μεγάλης πτώσης των τιμών, έγιναν πολλές συμφωνίες Contago, μελλοντικών πωλήσεων, και αυτές οι ποσότητες κάποια στιγμή θα πέσουν όλες μαζί στην αγορά φέρνοντας ενδεχομένως νέο κύμα πτώσης τιμών.

    Η συγκυρία αυτή πτωτικών τιμών πετρελαίου έχει αποτέλεσμα να πιέζονται σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων και των παραγωγών πετρελαίου. Αντίθετα, τόνισε η συγκυρία αυτή μπορεί να είναι θετική για τους καταναλωτές και την οικονομία καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας θα γίνει πιο εύκολα με τιμές πετρελαίου στα 40-50 δολάρια/βαρέλι παρά αν ήταν στα 70-80 δολάρια/βαρέλι.

    Υπάρχει μέλλον για την πετρελαϊκή βιομηχανία

    “Υπάρχει μέλλον για την πετρελαϊκή βιομηχανία”, είπε ο κ. Σιάμισιης, και τόνισε ότι τα σχέδια έρευνας υδρογονανθράκων δεν αλλάζουν καθώς είναι μακροπρόθεσμα  και για τα επόμενα 20 -30 χρόνια οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στην ενεργειακή αγορά. Ακόμη κι αν οι τιμές του πετρελαίου αποτελούν ένα ασταθή παράγοντα “αυτή είναι η φύση της δραστηριότητας μας”, είπε, ενώ σχολίασε ότι δεν συμμερίζεται  εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για τα 100 δολάρια το βαρέλι.  Η ενεργειακή μετάβαση, πρόσθεσε, χρειάζεται χρόνο ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, οι οποίες διαρκούν για δεκαετίες, δεν λαμβάνονται με βάση την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου στη διάρκεια ενός τριμήνου.

    Η πρόκληση για την εταιρεία ΕΛΠΕ, είπε, είναι  να συνεχίσει να αντλεί αξία από τις σημερινές της επενδύσεις, ανοίγοντας νέες αγορές σε χώρες όπου το πετρέλαιο θα αποτελεί το κυρίαρχο καύσιμο για πολλά ακόμη χρόνια. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται με προσοχή η επέκταση στα διυλιστήρια και να πείσει τους διαμορφωτές ενεργειακής στρατηγικής ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ενεργειακή μετάβαση. “Ζούμε μια σχιζοφρένεια”, σημείωσε: “Από τη μια πρέπει να διαχειριστούμε και να στηρίζουμε τις επενδύσεις που έχουμε κάνει, αντλώντας αξία από αυτές και καλύπτοντας τις ανάγκες της αγοράς και από την άλλη να αντιμετωπίσουμε όσους πιστεύουν ότι η ενέργεια παράγεται από υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη”.. Ωστόσο στόχος των ΕΛΠΕ είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% ως το 2030 και αυτό θα το πετύχει αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ΑΠΕ, ώστε να μειώνεται ο δείκτης εκπομπές/MW.



    ΣΧΟΛΙΑ